Geng-Geng

@ Q&A

Pages ni bukan ape pun, jus nk kongsi skit la pasal suma masalah yang aku hadapi n camna jalan penyelesaiannya. Mostly psal kereta lakan. Sebab aku rs la, selain tuk rekod aku, boleh gak bg tips2 skit la, kot2 ada yg ada masalah mcm aku........tp aku memang xpandai langsung psal kereta, tp bolehla kongsi skit2, kalo salah tolong betulkan ye...

1. @ kereta - bila stat dia berbunyi bising, mcm bunyi bergesel n bila enjin running, pun ada   bunyi tambah2 bila bukak ekon
= so sila check belt ekon anda, mayb dh haus, longgar or dh nk rosak, ni org kata la, kalo longgar, kalo xbrapa nk ada sen,minx pomen adjust skit, boleh la kot tahan skit, tp pas tu g la ganti. Sebab kalo ganti belt ekon xmahal mana pun. Bg aku ganti je terus. Lebih selamat. Keta waja aku, belting + upah servis = Rm110...ok la tu kot

2.@ kereta - Kereta xleh stat, senyap je bila kita stat
= rsnya ni psal bateri, common problem rsnya, kalo stat tu ada bunyi "klek2", boleh la guna jumper or tolak, tp kalo senyap sunyi je, sila la beli bateri br, xmahal mana pun, tp dlm 2 ratus gak la, kalo keta aku, aku guna bateri biasa2 je, aku beli kt kedai area rumah aku, dlm Rm170 mcm tu kot....

3. @ kereta - suhu kereta tetiba naik ketika drive n ekon panas
= ni rasanya elok cek air. Mesti kosong, so kalo kosong berenti kejap n isi sepenuh2nya. Bila dlm tangki kosong maka dlm radiator tu pun mest kosong. Jangan lak terus bukak penutup radiator 2 sebab panas n mayb air akan memancut keluar, so biar enjin sejuk, br la nk isi. Kalo enjin kosong, maka wajib la isi kat radiator sehingga penuh n isi jugak kt spare air tu. se eloknya biarla enjin sejuk br masukkan air.

4. @Kereta - Kereta xleh start, alarm ok, radio ok, lampu ok
= bateri ok cuma xleh start. Ini masalah pada starter. Sebabnya lepas dicuba beberapa kali, akhirnya kereta aku boleh start seperti biasa. Tetapi masalah xleh start berulang lagi. SO cpt cpt tukar starter, utk kereta waja aku, high speed starter lebih kurang RM160++ dekat kedai sparepart.

5.@Kereta - Naik bukit tersengguk-sengguk sedangkan jalan biasa ok
= mungkin masalah plug, fuel pump or maybe fuel pump. Cek kesemunya. Kereta aku baru ini cuma masalah fuel filter sebb tersumbat. Plug masuh ok sebab bila cuba memecut kereta masih ada kekuatannyam, tiada sengguk. Selepas menukar fuel filter, keadaan kembali ok namun jika tanda tanda berulang, yang terakhir mungkin fuel pump.

Labels

1 2 2009 2010 25 3 82 Vads AFF Suzuki ahad airasia AIz AJL 25 akhirnya Ana antara atas Audit AutoCad Ayoub badminton badmood Ballon d'or bapa baru bas bawah belajar Ben Ashaari bengang berbuka beza birthday blog blogger survey bloglist Blogwalking bola Bola sepak Brem Mall bulatan buli busuk Cameron Highland cemburu cerita Chelsea Cikgu contest cukai cuti cuti raya cuti-cuti Daddy dasyat dia dim dim.sekolah dinner diri sendiri Disember drive driving dslr dulu-dulu edit gambar esok every part of me facebook fakta family farisan friend futsal GA gambar gegar blog haji Hannah Montana Hari Ayah Hari ini Hari raya hilang hitea hujan lebat induksi intiview Ipoh Islam isnin jalan-jalan jam jem Jkr jumaat jumie Jusco kalumpang kanak kapal terbang kawan kawan baik kebakaran kejadian kena kenduri Kepong Kereta Kerja keyboard khamis KL komen korban kursus lapar Latihan Layang-layang lelaki lenka lentang lepak letih lipas luahan luahan hati lucu mahal Main makan makan-makan malam Malaysia mangkuk tingkat marah masalah masjid melaka memandu membazir menang menyampah merdeka Messi mexico Miley Cyrus mimpi MissFyda moody MRR2 nasihat nightmare nolstalgia noltalgia ofis pages panjang papa party pasar malam PD penat pencuri pendapat pengalaman pengorbanan perasaan perempuan persoalan piala piala dunia picnic pilih kasih private puasa public public phone rangkuman raya restoran reunions rumah atok saba sabtu saje-saje sakit salam ramadhan sama SB sebulan sedap sedih segmen selesai semalam sembang seminggu sesak seterika share shift sial sibuk simple site Site Visit Soalan Space speaking subang sukan sungai sungai buloh suprise susah cari syukur tag tahun baru Taman Tanah rata tapak kasut teh tarik teraniaya Terima kasih tgv thomas cup tidak sangka tidur timbal balik tips tmp trouble is a friend tv Tv3 Twilight ucapan Ular update UTM wayang wedding wish world cup WPCM yuna z