Geng-Geng

Tuesday, July 3, 2012

Peluang Pekerjaan Samarata

Masa on teh way untuk datang ke pejabat, aku ada terdengar satu tajuk hebat diperkatakan dalam radio, Ikim.fm. Mula-mula aku sekadar dengar sahaja, tapi timbul niat pulak untuk aku juga meluahkan pendapat macam pendengar-pendengar lain. Tapi dengan cara berbezalah, aku luahkan di blog aku bukan dengan menelefon station radio. keke Kan lebih jimat dan menguntungkan.

Okeh intro merepek di pagi hari. Tajuk dia mudah, iaitu Cadangan membolehkan lepasan Universiti samada pemegang diploma mahupun ijazah, di beri peluang yang sama untuk menyandang jawatan peringkat spm atau lebih rendah.

Ada pemanggil mengatakan ianya tidak adil, patut dimansuhkan, bagus sebab ianya dapat mengurangkan penganguran dikalangan pemegang ijazah dan sebagainya . Antara sebabnya jika pemegang ijazah dan pemeganag sijil spm memohon satu jawatan kelayakannya ialah spm, sudah tentu pihak yang mencari memilih pemegang Ijazah or diploma.

Macam-macam kalau hendak di ikutkan pendapat orang. Bagi aku senang saje, setiap perkara yang dilakukkan ada baik dan buruknya. Sebab itu kita di anugerahkan akal untuk berfikir dan menilai setiap perkara. So nilailah dengan adil dan saksama.

Baik :
1- Kurangkan masalah pengangguran di kalangan lepasan universiti
2- memberi persaingan sengit kepada semua peringkat
3- Sebab boleh memberikan pendedahan yang berguna kepada pemegang ijazah/diploma.


Buruk :
1- Ada pemanggil yang berpendapat pihak penemuduga akan memilih calon dikalangan yang berkelayakan ijazah/diploma coz lebih berpengalaman kununya. Keburukannya pada pemegang sijil SPM. Ada yang berpendapat begitu. Pemegang SPM juga banyak yang menganggur.

2- Jika jawatan SPM disandang oleh Pemegang Ijazah/Diploma, pekerja itu tidak akan kekal, coz mereka yang berijazah/diploma akan mencari pekerjaan yang setaraf dgn kelayakannya. Kerugian berlaku apda penyedia pekerjaan.

3- Mungkin akan wujud satu double standard. macam yang diperkatakan oleh seorang pemanggil. Mereka walaupun berjawatan kerani tapi mempunyai kelayakan ijazah, ada sesetengah sukar menerima arahan/ ajaran dari orang lain, kununnya mereka berkelayakan tinggi.

Oklah itu saja yang aku boleh senaraikan. Sama je sebenarnya, terpulanglah pada individu. Bagi aku siapa yang rajin berusaha, dia akan di beri peluang.

No comments:

Labels

1 2 2009 2010 25 3 82 Vads AFF Suzuki ahad airasia AIz AJL 25 akhirnya Ana antara atas Audit AutoCad Ayoub badminton badmood Ballon d'or bapa baru bas bawah belajar Ben Ashaari bengang berbuka beza birthday blog blogger survey bloglist Blogwalking bola Bola sepak Brem Mall bulatan buli busuk Cameron Highland cemburu cerita Chelsea Cikgu contest cukai cuti cuti raya cuti-cuti Daddy dasyat dia dim dim.sekolah dinner diri sendiri Disember drive driving dslr dulu-dulu edit gambar esok every part of me facebook fakta family farisan friend futsal GA gambar gegar blog haji Hannah Montana Hari Ayah Hari ini Hari raya hilang hitea hujan lebat induksi intiview Ipoh Islam isnin jalan-jalan jam jem Jkr jumaat jumie Jusco kalumpang kanak kapal terbang kawan kawan baik kebakaran kejadian kena kenduri Kepong Kereta Kerja keyboard khamis KL komen korban kursus lapar Latihan Layang-layang lelaki lenka lentang lepak letih lipas luahan luahan hati lucu mahal Main makan makan-makan malam Malaysia mangkuk tingkat marah masalah masjid melaka memandu membazir menang menyampah merdeka Messi mexico Miley Cyrus mimpi MissFyda moody MRR2 nasihat nightmare nolstalgia noltalgia ofis pages panjang papa party pasar malam PD penat pencuri pendapat pengalaman pengorbanan perasaan perempuan persoalan piala piala dunia picnic pilih kasih private puasa public public phone rangkuman raya restoran reunions rumah atok saba sabtu saje-saje sakit salam ramadhan sama SB sebulan sedap sedih segmen selesai semalam sembang seminggu sesak seterika share shift sial sibuk simple site Site Visit Soalan Space speaking subang sukan sungai sungai buloh suprise susah cari syukur tag tahun baru Taman Tanah rata tapak kasut teh tarik teraniaya Terima kasih tgv thomas cup tidak sangka tidur timbal balik tips tmp trouble is a friend tv Tv3 Twilight ucapan Ular update UTM wayang wedding wish world cup WPCM yuna z