Geng-Geng

Wednesday, November 30, 2011

Wordless Wednesday



Hari rabu, blogger post gambar di blog mereka tanpa meletakkan apa-apa description untuk explain (menerangkan) gambar tersebut, biar gambar yang menceritakan segalanya.

Wordless Wednesday




Hari rabu, blogger post gambar di blog mereka tanpa meletakkan apa-apa description untuk explain (menerangkan) gambar tersebut, biar gambar yang menceritakan segalanya.

Monday, November 28, 2011

Pernah tak?

Lepas makan buah rambutan dari kampung petang petang ni, dapat idea untuk update blog, apa lagi terus mengadap pc dengan tekunnya. Di sebabkan idea pun tak brapa banyak, aku terpaksa juga merepek banyak macam dalam entri entri lepas. Kenapa aku pilih tajuk pernah tak? Aku pun xtau, tapi maybe sebab banyak sangat persoalan yang bermain dalam fikiran.

Pernah tak korang terfikir, macam na seterika boleh hilangkan kedut pada baju? Lama dah aku terfikir persoalan ni. Aku cuba jugak cari kot kot ada dokumentari tapi tak ada. Mungkin aku kurang usaha untuk mengetahui jawapannya. Biasalah, bila malas semua pun tak jadi.

Pernah korang rasa pelik sebab tanpa ada pape kejadian atau kesalahan, kita dipesalahkan dan tidak disukai. Yang ini, aku sendri tak tahu macam mana nak huraikan. Pada aku jika kita yakin tak bersalah, kita tak perlu nak takut atau rasa pape pun. Tapi biasalah manusia, diciptakan lain lain. Mungkin bagi kita tak apa, tapi bagi setengah orang tidak. Cuma kalo boleh, kalau tak suka or pape, boleh bawak berbincang. Insyaallah sebab tak ada satu masalah pun tanpa penyelesaian.

Pernah tak korang terfikir kenapa cinta kita di tolak. Amboi. Yang ini biasa berlaku pada aku yang tak ensem ni . Ramai yang kata, perempuan sekarang ini memilih, itu terpulanglah. Aku nak cakap, kita ditolak pasti ada sebabnya, tak kira sama ada kita atau pasangan. Just tengok balik diri sendiri, perbaiki mana patut, kalau kena gak tolak, redha je. Teruskan usaha.

Pernah tak terfikir kenapa benda sedap tu kita kata sedap dan begitu jugak sebaliknya. Tak pun benda wangi dikata wangi dan benda busuk dikata busuk. Hahaha macam-macam sebenarnya perkara-perkara pelik yang aku fikirkan. Kalau nak di kongsi di sini, sampai bila pun aku rasa entri ni tak dapat di publish. Cuma aku nak cakapkan la, setiap perkara yang berlaku kekadang tak boleh nak di persoalkan, memang telah di takdirkan sebegitu rupa. Yang dapat tentukan cumalah DIA yang satu, kita cuma perlu berusaha dan teruskan berdoa.

Published with Blogger-droid v2.0.1

Tuesday, November 22, 2011

Kepentingan kawan

Kejadian ini berlaku semalam, waktu aku pulang dari pejabat. Dalam keadaan jalan raya yang amat sesak dan aku yang berkejar kejar nak sampai cepat kat rumah, yela tak nak terlepas perlawanan akhir bola sepak sukan sea antara skuad kita n indonesia, aku tersaksi satu kemalangan. Kesian pada mereka yang terlibat. Teringat masa aku sendiri mengalami kemalangan. Panik dan macam macam lagi perasaan yang timbul. Macam macam gelagat dapat aku lihat, ada yang cuba membantu, ada yang ingin mengambil kesempatan dan macam macam lagi. Nasib pada ketika itu, insan yang bergelar kawan ada. Banyak yang dia bantu, jika tak, aku sendiri tak tahu apa yang jadi pada aku.

Sorotan dari cerita dan pengalaman aku tadi, wah ayat, dalam dunia ni, kawan adalah aset yang paling penting, itu pendapat aku. Tanpa kawan, hidup kita ibarat kain putih. So sementara masih berkesempatan, kita cuba hargai setiap apa yang kawan buat. Macam na caranya, itu terpulang pada setiap individu. Perlu slalu ingat, cukup ke dengan hanya sekadar masih berkawan dgn dia? Atau belanja makan? Atau sebagainya? Fikirkanlah.

Aku sendiri terlepas pandang perkara ini. Banyak kawan kawan yang aku tak hargai dan abaikan bila aku jumpa kawan baru atau kekasih hati. Terukkan aku.Alangkah baik jika masa itu aku sedar segalanya. Bak kata orang, kawan ketika senang memg ramai, tp kawan ketika susah payah nak cari. Kalau boleh hargai setiap kawan yang kita ada, tak kira baik atau buruk.

Dikesempatan yang ada, aku nak minta maaf pada semua kawan kawan yang kenal aku, kawan2 masa sekolah, kawan2 di univesiti, kawan2 jusco, kawan2 vads n tm, kawan2 jkr, kawan2 blog dan lain2. Maaf jika selama kita berkawan, aku ada abaikan korang atau mugkin ada ambil kesempatan dan sebagainya.
Published with Blogger-droid v1.7.4

Tuesday, November 15, 2011

Aku yg salah!!!

Hari ini aku di pejabat pun masih lagi hujan yang amat lebat, harap-harap tak adalah sampai waktu balik nanti. Bukan aku tidak mensyukuri nikmat yang diberikan tapi sekadar berharap atau mungkin memohon untuk di permudahkan segala urusan. Yela semua sedia maklum yang bila hujan banyak keadaan yang terpaksa di ubah, sedangkan ianya merupakan perkara baik. Tapi tak salahkan sebab semua orang pun berhak dan berharap yang terbaik untuk dirinya sendiri.
Hari ini aku sendiri tak tahu apa entry yang aku nak buat. Tak apa lah kalau tiada idea pun, aku merepek je la dalam ni. Bukannya aku tak biasa merepek pun. Bak kata orang, bukan aku ye, Blog aku aku punya sukalah nak buat apa pun kan...hahaha lawaklah perkataan ini. Jangan tanya aku kenapa ianya lawak sebabnya definasi setiap orang lain-lain dan berbeza-beza. Kalau semua orang  pun sama, aku rasa hidup kita memang bosan, semua pun macam di atur.
sumber: carian google
Disebabkan definasi orang lain-lain dan berbeza-beza lah kita berada dalam keadaan sekarang ini. Cuba korang tengok keliling korang, sama ke semuanya? kita amek contoh mudah, persahabatan. Kalau di lihat dengan teliti, aku amek contoh diri aku sendiri, aku rapat dengan beberapa orang yang aku rasa sekepala tapi bukan bermaksud aku ni tak berkawan dengan orang lain, orang lain still bertegur dan berlawak sama cuma bezanya aku lebih banyak habiskan masa bersama teman yang aku rasa sekepala dengan aku. Aku rasa semua orang pun sama macam aku. Sebab apa, sebab setiap orang dari kita mendefinasikan perangai dan kelakuan orang berbeza-beza.Disebabkan perkara yang macam ni, wujudnya perasaan seperti suka, menyanjung tinggi, idola, tuduh menuduh, syak wasangka, berprasangka buruk dan lain-lain dalam diri seseorang. Yang ini aku rasa tak perlu nak jelaskan dengan detail sebab sesetengah perkara memang terjadi sebegitu dan ada sebab mengapa ianya terjadi. Tapi definasi orang ini boleh berubah mengikut keadaan, mungkin ke arah yang lebih baik atau sebaliknya.

Aku yang salah!!! tajuk entry aku kali ini tapi apa kaitannya dengan isi entry kali ini?? ok tak apa, meh aku kaitkan, (padahal baru pasan tajuk lari dari isi, then cuba utk cover balik, haha) sebenarnya aku banyak kali juga salah mendefinasikan orang. Ish2 teruk betulkan, ini gara-gara mengikut kehendak nafsu, aik yeke?? bantailah janji panjang sikit entry ini. hahaha. Tapi ianya berubah mengikut keadaan sepertimana aku sebutkan kat atas tadi. Apa yang aku buat?? aku cuba lawan ego aku sendiri untuk mengaku apa salah aku dan cuba memberi peluang walaupun payah pada mulanya. Akhirnya semua kembali normal, alhamdulillah. Kekadang walaupun bukan salah kita, tak salah untuk kita memohon kemaafan dulu. Ini sifat yang paling terpuji pada pendapat aku. Bukan senang nak buat.

Oklah sampai sini dulu untuk hari ini, lain kali aku update lagi if rajin.hahaha. Jangan amek hati ye dengan apa yang aku tulih, sekadar meluahkan pendapat. Bukan untuk entri kali ini saje tapi untuk entry yang sebelum-sebelum ini juga, sepanjang aku berblog. Teruskan menyokong aku ye...

Monday, November 14, 2011

Berani kerana benar

sumber: carian google
Hujan lebat betul hari ini, ingatkan hujan macam biasa je. Padankan muka aku, siapa suruh balik lewat dari pejabat. Tapi memamg dasyat betul penangan hujan malam ni sehinggakan aku terpaksa berhenti seketika di stesen petrol. Idea untuk update entry ini sebenarnya wujud masa aku tengah drive dengan kusyuknya masa memandu tadi. Tapi biasalah bila sampai kat rumah, pekena lak nasi ngan kari tulang, then baru nak update blog, memang lupa la sikit2 isi entry ni...keke. Ok kembali, Bukan apa, masa hujan tengah lebat yang amat dan kereta banyak yang memperlahankan halaju memasing, ada lak sorang mamat tu bawak laju yang amat. Aku tak riasaukan dia, cuma kesiankan pemandu-pemandu berhemah yang lain. Kes ni yang buat aku memikirkan berani kerana benar. Aik mesti pelikkan korang asal aku cakap macam tu, kalau dari satu sudut, memang kalau di ikutkan cara dia agak betul sebab kalau semua pun perlahan, jalan akan sesak. Tapi bila difikirkan secara meluas, tak perlulah sampai macam tu sekali.

MOral of the story, pandai-pandailah korang fikir. Haha ok macam ni, memang tak salah kalau nak menegakkan benang yang basah atau macam tajuk entri aku ni, berani kerana benar. Memang dalam kehidupan kita ni, kita kena berani menegakkan kebenaran jika tak, kita akan tertindas. Tambah-tambah pulak, sekarang ni siapa yang slow skit bertindak akan senang-senang ditindas. Macam-macam kes yang terjadi. Yang jadi isunya, bila ada yang kununnya berani kerana benar ni. Kenapa jadi macam ni?? Kenapa jadi macam ni?? aku rasa...eh sebelum tu, aku tak mau apa yang aku luahkan ini menjadi isu, sebab ianya datang dari pendapat aku sendiri. Kalau ada yang terkena, mungkin kerana kebetulan atau sebagainya. Kembali balik, ada juga setengah orang ni, dia berani tak ketauhan hala, dia anggap diri dia benar sedangkan sebenarnya salah. Yang ini aku rasa lagi pening. Tak pasal2 lak jadi berani padahal apa yang dibuatnya salah.

Yang ini aku sendiri tak tahu macam na nak atasinya. Bila di tegur mungkin akan memburukkan keadaan. Mungkin orang yang ingin menegurnya perlukan cara yang paling sesuai atau mungkin orang yang paling dia dihormati menegur dan sebagainya. Kalau susah sangat, tak perlu buat pape. Macam aku cakap dalam entry aku yang lepas-lepas, wat tak tahu sudah, nanti lama-lama ianya akan terurai sendiri. Tapi sambil-sambil wat tahu tu, sentiasa berdoa kepadaNYA, sebab DIA seorang saje yang boleh mengubah dan memutuskan segalanya.

Satu lagi yang aku tak berapa gemar, ada juga yang selalu berkata, berani kerana benar. Tapi bila ada masalah, bukan nak settlekan dengan orang tu atau sebagainya tapi dok sibuk dengan cara lain. Itu ke berani kerana benar yang dimaksudkan ?? kemonlah .Ada ke cara nk settlekan masalah kalau bukan dengan berbincang dengan orang yang kita bermasalah?? aku rasa tak ada caralah, cara paling terbaik ialah berbincang secara berdepan dan penuh kesopanan bersama-sama, tak perlu nak libatkan orang lain atau perkara lain. Dulu dalam dunia blog ni, aku pernah gak dengar bila ada salah faham ke, semua dok sibuk cerita keburukan orang dalam blog. Kununnya berani keran benarlah tu cerita pasal orang. Tak baiklah benda tu, memanglah ianya diari. Tapi perlu ingat, blog ni untuk tuntonan umum, untuk bacaan semua pelayar-pelayar internet seluruh dunia. Biarlah dia wat macam mana pun, tak perlu kita pulak nak bercerita mengenai keburukan dia. Cuba fikirkan baik-baik, tak pasal-pasal dua-dua berdosa, bayangkan kalau dia tak buat atau sebagainya, besar dosanya. Alhamdulillah sekarang aku tengok keadaan semakin berbeza, tidak ada lagi cacian caian, maki makian, kutuk kutukan dalam dunia blog,  setahu aku la kan, tak tahu la kalau-kalau ada lagi. Semua orang dalam dunia blogging ni, semakin ceria dan ramah tamah. Suasana macm ni lah aku suka masa mula-mula aku join buat blog. Harapan moga semua akan terus sukses dan tiada lagi yang sebegitu dalam dunia blog ni.

SPM!!!!

Alhamdullillah aku hari ini masih sihat dan terus menabur bakti pada organisasi aku. Walaupun aku begini, aku tetap bersyukur. Aku tertarik dengan kata-kata dari seorang teman, 'bukan nikmat yang diberiNYA kurang, tapi kata kesyukuran itu yang kurang'...amacam canggihkan ayat tu?? jom sama-sama kita memikirkannya. 
sumber:carian google

Hari ini  merupakan hari paling penting pada semua pelajar sekolah tingkatan 5 termasuk adik aku. Iaitu hari pertama SPM, seingat kau hari ni paper bahasa melayu kertas 1 dan 2. Mungkin tidaklah sesusah mana tapi paper ini cukup penting. Aku tau macam mana perasaaan dan debaran yang di alami mereka. Rasanya semua orang pun pernah alaminya. Kalau diikutkan inilah peperiksaan penting yang akan menentukan dimana arah tuju kita seterusnya. Ianya ibarat simpang 3, dimana kita perlu memilih hanya satu jalan dimana ianya akan menentukan kemana kita pergi selepas itu. Aku setuju sangat, bila orang kata SPM bukanlah penentu sama ada kita berjaya atau tidak di masa akan datang. Bagi aku, ini merupakan hala tuju atau asas pertama untuk ke arah kejayaan, namun jika tidak berjaya, ada jalan lain cuma perlu berusaha dan berdoa. 

Kepada semua calon-calon SPM hari ini, aku, DIM BENIHANA, mengucapkan selamat berjaya kepada korang semua. Berusaha sampai ke titisan peluh yang terakhir, selagi masa belum tamat, jangan putus asa, kira dan jawablah sehingga berulang ulang kali. Semak kerta sebelum di hantar. Sebelum menjawab, minta dan berdoa kepadaNYA, hanya dia yang mapu memberi kejayaan pada kita selepas usaha dilakukkan.

Saturday, November 12, 2011

Aktiviti hujung minggu

Aktiviti hujung minggu, alang-alang sambil menyelam, kita minum air



Friday, November 11, 2011

Orang buat kita, jangan kita buat

Pagi-pagi ini hujan dah merenjani bandar Kuala Lumpur. Nasib jalan tidak bertukar sesak teruk walaupun kereta banyak. Wow bahasa yang amat dasyat di pagi-pagi hari. Aku dah jadi macam kebiasaan pulak, bangun lewat. Dulu aku tak begini tapi sejak akhir-akhir ini dah menjadi kerap pula. Mungkin sebab jam loceng aku buat hal, kadang-kadang bunyi, kadang tak bunyi. Haha tu semua mintak nak beli baru, aku bukan apa, sayang nak buang, jam tu banyak berjasa dengan aku.
sumber:carian google

Pagi ini dalam perjalanan aku datang ke pejabat, kereta memang banyak. Dalam banyak-banyak kereta ini, ada lah seorang ni, bawak kereta macam b&%$6, aku sendiri tak tahu nak nyatakan dengan kata-kata. Salahnya kalau ikutkan memang kecik, tapi ianya boleh membahayakan dan melambatkan kereta-kereta lain. Aku lak masa tu tengah dok rush nak ke pejabat, kenalah dengan mamat tu. Mana tak bengang aku pagi-pagi ini. Masa dok marah-marah tu aku teringat satu perkara yang memang aku pegang sejak dari kecik, just bila dah besar panjang ni aku kurang mempraktikkan. Ego dah makin besar katakan. "Biarlah orang buat kita, jangan kita buat orang lak, kalau tak, kita sama je macam diorang tu" itulah ayat yang selalu aku bawak walau kemana pun aku pergi. So sambung balik psal pemandu hampeh tu, aku pun biar je la, janji dia bahagia. Yang aku lawaknya, bawak cam haram pun, bukan jauh pun pergi, last-last dok depan aku gak. 

Sambil-sambil menyelam tu, aku nak gak minum air. Aku tujukan perkara ini pada semua kawan-kawan aku, just untuk berkongsi dan nasihat. Tak kisahlah dalam apa jua keadaan dan situasinya. Kalau perkara yang dibuat orang itu elok dan baik, tak salah untuk kita buat juga, just kalau boleh, kita buat lagi baik. Kadang-kadang dalam hidup ini, ada saje manusia yang aku rasa tak boleh tengok orang senang, mesti ada saje perkara yang dia buatkan. Mungkin sebab dengki atau sengaja mencari gaduh atau sebagainya. Pada aku ini normal cuma kita yang terkena atau sebagainya perlu bijak menanganinya. Mudah je sebenarnya. Tak payah nak amek port sangat, wat tak tahu sudah. Tak perlu nak g berdepan or bergaduh2 bagai, wat sakit hati je. Percayalah cakap aku, last-last, orang yang buat tu dapat balik akibatnya. Tak boleh cara kasar kita guna cara halus. Gunakan "riverse sikologi". Gunakan akal untuk menangani perkara remeh macam ni. Tu antara kelebihan manusia dari mahkluk lain. Gunakan kelebihan yang diberikan olehNYA sebaik mungkin. Selebihnya, serahkan pada NYA, biar DIA yang tentukan. Oklah dah membebel banyak, nanti sambung lain, nak pergi bekfes jap. Jom..

Friday, November 4, 2011

Hati Berubah

Pagi-pagi ini aku tertarik dengan satu tajuk ini iaitu hati berubah. Mungkin lebih dikaitkan dengan pasangan yang bercinta. Yang dah berkahwin, aku tak pasti sama ada masih ada atau tidak yang berubah hati. Bukan apa, selalunya bila kita berkahwin, maksudnya kita sudah membuat sepenuhnya pemilihan dan itulah yang paling akhir dan tepat. Haha cakap macam ada pengalaman padahal aku sendiri masih mencari-cari. Aik yeke?? haha gelak lagi.

Kembali pada tajuk asal, hati berubah pasti ada sebabnya. Bak kata orang, hati ini ibarat kaca, ianya rapuh dan senang pecah. Selalunya aku nampak bila pasangan berubah hati, mulalah adegan untuk tudoh menuduh. Yang betul disalahkan dan yang salah makin disalahkan. Lepas tu mulalah unkit mengungkit sehinggakan akibatnya makin jadi teruk. Adehh. Pernah dengar atau tidak, yang orang bila sudah break off, langsung tidak boleh jadi kawan? kenapa ianya berlaku mungkin kerana apa yang aku cakapkan kat atas tadi. Kalau boleh janganlah sampai begitu sekali, kan lebih baik berkawan, mungkin itu yang terbaik.

Penyelesaiannya mudah, tak perlu tudoh menuduh atau ungkit mengungkit, yang perlu hanya satu. Ok, jika pasangan kita yang berubah hati, cuba tengok balik diri kita sendiri. Mungkin ada di mana-mana salah, sape tau. Kalau tidak ada salah, mungkin ada kekurangannya. Betul tak?? kalau tak, tak akan lah ada hati yang berubah.

Satu perkara lagi yang aku tak gemar. Bila orang dah berubah hati, tolonglah faham. Tak perlu nak bermusuhan bagai dan tak perlu nak paksa-paksa bila orang dah tak nak. Memang aku tak nafikan, berusaha itu tangga kejayaan. Kekadang memang hati akan kembali bertaut tetapi perlu ingat kekadang orang yang berubah hati ini sudah parah dan tak mungkin kembali. Bagi aku lah, dari dok paksa-paksa dia terima kita balik, baik kita tengok balik diri kita, kat mana silapnya, cuba betulkan. InsyaAllah akan berjaya satu hari nanti, kalau ada jodoh tak kemana.

Tuesday, November 1, 2011

Hari yang dinanti oleh sekalian kawan-kawan aku di pejabat ini telah tiba. Memang minggu ni suasana di pejabat aku makin meriah dan mood untuk bekerja makin kurang di sebabkan perkara ini. Macam macam karenah yang aku dapat lihat, ada yang pergi shopping, ada yang bercerita sana sini dan ada  juga yang berceritakan kemeriahan di sana nanti.
sumber:carian google

Amboi punyalah semangat sehinggakan lupa nak bagitau. Hari ini Cawangan aku akan ke Bukit Gambang Resort Water Park, Pahang. Untuk apa?? kami semua akan berteam building. Sejak sekian lama aku kerja, ini kali pertama rasanya cawangan aku menganjurkan team building seumpana ini. Yela selama ini duduk dalam kelas je, amatlah bosan tapi kali ini, kami akan bersukan exstrem. Paintball, high obstacle, night tracking, water rafting..pehh itu antara aktiviti-aktivit yang bakal kami buat. Yang paling tak best pun, tang ice breaker. Haha

Aku rasa aku yang paling semangat hari ini, mana taknya aku orang yang terawal sampai. haha. Bukan apa ada tugas yang perlu aku jalankan terlebih dahulu sebelum bergembira. Tugas kena selesaikan dulu dan sambil-sambil tu boleh gak aku update blog ni. Oklah walaupun sekadar catatan harian biasa tentang aku, sekurang-kurangnya aku update blog, dari tak update dan dibiarkan kesepian. Haha

Oklah kawan-kawan, nanti aku akan update lagi mengenai ini. Mungkin ada aku letakkan 2 3 keping gambar. Sekadar berkongsi.

Labels

1 2 2009 2010 25 3 82 Vads AFF Suzuki ahad airasia AIz AJL 25 akhirnya Ana antara atas Audit AutoCad Ayoub badminton badmood Ballon d'or bapa baru bas bawah belajar Ben Ashaari bengang berbuka beza birthday blog blogger survey bloglist Blogwalking bola Bola sepak Brem Mall bulatan buli busuk Cameron Highland cemburu cerita Chelsea Cikgu contest cukai cuti cuti raya cuti-cuti Daddy dasyat dia dim dim.sekolah dinner diri sendiri Disember drive driving dslr dulu-dulu edit gambar esok every part of me facebook fakta family farisan friend futsal GA gambar gegar blog haji Hannah Montana Hari Ayah Hari ini Hari raya hilang hitea hujan lebat induksi intiview Ipoh Islam isnin jalan-jalan jam jem Jkr jumaat jumie Jusco kalumpang kanak kapal terbang kawan kawan baik kebakaran kejadian kena kenduri Kepong Kereta Kerja keyboard khamis KL komen korban kursus lapar Latihan Layang-layang lelaki lenka lentang lepak letih lipas luahan luahan hati lucu mahal Main makan makan-makan malam Malaysia mangkuk tingkat marah masalah masjid melaka memandu membazir menang menyampah merdeka Messi mexico Miley Cyrus mimpi MissFyda moody MRR2 nasihat nightmare nolstalgia noltalgia ofis pages panjang papa party pasar malam PD penat pencuri pendapat pengalaman pengorbanan perasaan perempuan persoalan piala piala dunia picnic pilih kasih private puasa public public phone rangkuman raya restoran reunions rumah atok saba sabtu saje-saje sakit salam ramadhan sama SB sebulan sedap sedih segmen selesai semalam sembang seminggu sesak seterika share shift sial sibuk simple site Site Visit Soalan Space speaking subang sukan sungai sungai buloh suprise susah cari syukur tag tahun baru Taman Tanah rata tapak kasut teh tarik teraniaya Terima kasih tgv thomas cup tidak sangka tidur timbal balik tips tmp trouble is a friend tv Tv3 Twilight ucapan Ular update UTM wayang wedding wish world cup WPCM yuna z