Geng-Geng

Friday, September 30, 2011

Tak ketauhan hala

Rini merupakan hari penting untuk aku. Bukan apa, hari ni hari terakhir persiapan untuk program yang aku anjurkan. Memang kalau di ikutkan penatnya melebihi segalanya. Tapi aku tak kisah semua tu sebab bila fikirkan kepuasannya, semua penat dan segalanya hilang macam tu je. Susah aku nak gambarkan dalam tulisan mahupun kata kata tapi yang pastinya memang tak ada tolok bandingnya.

Dalam kegembiraan dan kenikmatan tak terkata ni, ada juga yang pasti merosakkannya. Aku pun pelik kenapa masih ada yang sebegitu. Aku bukan mengharap pape cuma hormatlah sikit dengan usaha yang telah di buat. Kalau ada salah dan silap di mana mana dalam satu program tu biasalah, tak perlu nak bising bising. Yang itu satu hal, ada pulak yang suka mengkritik bila sesuatu keputusan telah dibuat dan ianya telah dilakukan. Lagi pening di buatnya. Macam macamlah, kalau nak ikutkan hati dan emosi, boleh gila di buatnya. Biarlah, bukan senang nak puaskan hati semva orang. Yang penting, aku puas hati dengan apa yang aku buat.

Hari ini, aku jadi tak ketahuan hala di sebabkan perkara ini. Selagi belum selesai, selagi tu bermacam macam perkara bermain dalam pale ni. Aku sangat sangat berterima kasih pada yang menyokong aku, tak kira dalam bentuk apa pun. Jasa kalian semva, hanya tuhan yang mampu balas. Oklah nak masuk tido dulu, esok nak bangun awal. Nanti entri seterusnya aku masukkan sikit sikit mengenai aktiviti ni..
Published with Blogger-droid v1.7.4

Wednesday, September 28, 2011

Gergasi mengaum

Sehari sebelum hari perlawanan, aku dah beriya untuk tengok game tu. Tak kiralah pergi stadium or kat tv je. Lupa lak nak cerita, sebenarnya malam ni adalah perlawanan penentuan bagi pasukan red giant atau pasukan bola sepak selangor. Dari kecik aku memang peminat setia red giant ni.
Sambung balik mengenai game malam tadi, memang menaikkan semangat betul. Red giant telah di bolosi pada separuh masa pertama lagi. Biasalah bila nak menang, then tetiba kalah, memang emosi tak boleh nak kawal. Pemain pihak lawan pulak tak mahu mengalah, lagi tertekan jawabnya. Aku puji pemain pemain red giant coz main bermati matian sampai tertonggeng tonggeng.

Setelah lama berusaha dan melawan emosi, akhirnya dapat mata penyamaan. Lega kejaplah dan aku tengok pemain red giant makin bersemangat. Tak lama lepas tu, kapten selangor malam tadi, Amri Yahyah berjaya menjaringkan gol kemenangan. Memang terbaiklah. Maaflah pihak lawan, mungkin tak ada rezeki lagi. Cuba lagi tahun depan.

Aku cukup suka tengok game yang ma macam ni. Mula mula ketinggalan dan bangkit semula. Kalau kat stadium, rasa dia lain macam sikit. Kalau pada sape yang belum pernah pergi stadium untuk tengnk bola, cubalah, tak rugi pun sebenarnya. Oklah aku terpaksa berhenti dulu, ada keja perlu di selesaikan. Doakan aku ye untuk esok, untuk apa sahaja yang aku lakukan esok..
Published with Blogger-droid v1.7.4

Tuesday, September 27, 2011

Terima kasih semua

Alhamdulillah sekarang keadaan aku makin ok. Wah cerita macam aku ni sakit teruk bagai. Sebenarnya tak ada pape yang berlaku pun . Aku ni je malas nak update blog, kalau bukak pun nak tengok dashboard je n lepas tu terjah 2 3 blog. itupun malas nak mengomen. Tak macam dulu, rajin. Bukan apa sekarang inspirasi kuranglah, bila inspirasi kurang, idea nak datang tu memang terbaiklah tak ada. Aku tau bagi setengah orang akan cakap, ini semua alasan padahal pemalas. Memanglah tapi kalau rajin pun, tapi xda semangat, tak guna juga sebab nanti bila masa nak menulis dalam blog ni, mulalah ayat akan jadi sangat berterabur dan susah nak faham. Contohnya entri ini, korang baca pun naik meluatkan?? haha

Aduh aku terlupa tujuan asal aku menulis entri ini. Sebenarnya aku buat entri ini khas untuk semua yang menyokong dan mengingati aku tak kira dari pelbagai aspek pun terutama pada yang sudi ajak aku ke ofis terbuka. Minggu ini dapat jimat banyak di sebabkan mereka-mereka ini, keke. Jom kita cerita sikit sikit mengenai perkara ni. Aku sebenarnya segan juga bila di fikirkan, sebab aku sendiri tak buat. Bagi yang tak mengenali aku secara dekat, memang akan nampak aku ni macam tak malu sebab aku akan berada di mana-mana. Aku ni jenis kalau orang jemput, insyaAllah akan aku cuba juga untuk datang tak kira apa jadi pun. Biarlah aku datang dengan hanya minum air segelas, sekurang-kurangnya aku tak mengecewakan tuan yang mengajak. Dah la terasa macam poyo pulak cerita macam ni, kang naik menyampah lak orang yang membaca blog aku ni.

Entri ini pendek je sebab update waktu kerja, tak leh nak lama-lama sebab nanti ada lak yang mengata bagai. Baisalah mulut manusia mana boleh tutup. Sebelum aku akhiri entri ini aku nak ucapkan terima kasih pada semua yang masih mengingati dan menyokong aku tak kira apa pun yang berlaku. Sokongan koranglah yang membuarkan aku akan teruskan apa yang aku buat. Terima kasih ye.

Friday, September 23, 2011

Cinta dan Benci...

Saje aku nk share lirik lagu yang best. Aku pun tak tahu kenapa aku suka sangat layan lagu ini. Try la layan kawan-kawan. Kata orang setiap orang ada lagu yang mengaitkan diri sendiri. Aku, aku sendiri tak pasti, ikutlah tapi aku memang suka dengar lagu dari kumpulan Geisha ni.

bagaimana cara membuatmu bahagia
nyaris ku menyerah jalani semua
tlah berbagai kata ku ungkap percuma
agar kau percaya cintaku berharga
*courtesy of LirikLaguIndonesia.net
tak kuat ku menahanmu, mempertahankan cintaku
namun kau begitu saja, tak pernah merindu

sungguh aku tak bisa, sampai kapanpun tak bisa
membenci dirimu, sesungguhnya aku tak mampu
sulit untuk ku bisa, sangat sulit ku tak bisa
memisahkan segala cinta dan benci yang ku rasa
apa kau mengerti ku sedih sendiri
tanpa ada kamu ku merasa sepi
tlah lama ku menantimu, diam sendiri menunggu
setengah hati mencinta, ku sakit karenamu
 
woo ooo ku sakit karenamu
sungguh aku tak bisa, sampai kapanpun tak bisa
membenci dirimu, sesungguhnya aku tak mampu
sulit untuk ku bisa, sangat sulit ku tak bisa
memisahkan segala cinta dan benci
sungguh aku tak bisa membenci dirimu
sesungguhnya aku tak mampu
sungguh aku tak bisa, sampai kapanpun tak bisa
memisahkan segala cinta dan benci ooo
cinta dan benci ooo yang ku rasa

Thursday, September 22, 2011

Monday, September 19, 2011

Panas badan

Malam ni aku macam biasa, menghabiskan masa lapang aku dengan bersukan. Hari ini badminton, ni antara sukan yang aku gemari selain main bola dan sebagainya. Rasanya sesiapa yang tinggal berdekatan sri damansara mesti biasa main kt tempat aku main ni ataupun pernah dengar nama tempat S7 badminton kepong. Boleh tahan gak tempat ni, suasana pun ceria dan meriah, dari segi kemudahan dan peralatan, boleh tahanlah dengan harga yang di kenakan.

Entri malam ni bukanlah untuk menceritakan kisah aku pergi bersukan tapi kisah warm up or panas badan sebelum bersukan. Ramai yang aku tengok datang datang terus bersukan termasuk aku sendiri. Mungkin ada yang belum sedar akan akibatnya di mana ianya boleh menyeksa badan. Contohnya, aku sendiri dari bangku sekolah lagi cukup malas untuk warm up. Akibatnya setelah sekian lama, otot bahagian pinggang mengalami ketegangan yang dasyat. Lama aku berhenti dari bersukan, badan pun naik dengan mendadak.Sehingga sekarang, aku kalau terlalu penat or lama, pasti akan terasa balik. Itulah dia, dulu terlalu degil dan malas, badan sendiri yang merana.

Sambung balik pasal panas badan. Satu lagi sifat manusia ni, bila tengok orang wat warm up, macam macam mengata. Poyolah, semangat sangatlah, bajet star la dan mcam2 lagi. 2 yang aku rasa, ramai yang malas nak buat warm up, takut orang mengata. Se jujurnya, aku sendiri pun ada memikirkn untuk mengata macam tu, keke. Hari ini aku nak betulkan balik minda aku ni, bukan untuk dan tentang perkara ini saje, tapi apa saje yang aku lakukan, buat saje apa yang perlu, jangan fikir apa orang nak kata, sebab yang akan laluinya diri kita. Lagipun buat la apa pun, orang tetap mengata..kan kan..
Published with Blogger-droid v1.7.4

Thursday, September 15, 2011

Panas!!!

Alhamdulillah semalam dan hari ini di pejabat aku ada buat jamuan aldilfitri. Semalam memang terbaik dan terbaik. Walaupun penat bergotong royong, tapi akhirnya berbaloi sebab hasilnya cukup manis buat warga-warga cawangan aku. Makanan yang sememangnya cukup meriah dan banyak membuatkan kami kekekanyang sehingga malam. Hari ini pula jamuan peringkat Kementerian, punyalah ramai orang. Makanan macam biasa cukup meriah. Mungkin di sebabkan terlalu ramai orang dan semua pun turun sekaligus membuat suasana jadi meriah dan sesak. Bila orang dah ramai, keadaan mula jadi panas ditambah pula dengan cuaca sekarang. Habis baju semua basah kuyup di sebabkan peluh yang berjurai-jurai. Macam aku, aku jenis yang tak berapa suka pergi ke tempat yang ramai orang dan keadaannya sangat sangat panas. Bukan apa ianya membuatkan aku berpeluh yang amat, jadi sangat tidak selesa.Mesti korang ingat aku ni jenis yang manja, tak leh panas sikit. Sebenarnya aku ni bukan jenis yang tak suka berpeluh cuma kalau nak berpeluh, baju kena sesuai. Yela kalau dah pakai baju kerja, mana selesa nak berpeluh bagai. Nak jumpa orang lagi, macam-macam lagi la.

Sebut mengenai panas ni, jom kita beremosi sedikit. Bukan apa, blog ni kan kawan baik aku. Tak ada siapa dah aku nak berkongsi cerita kalau bukan dengan blog picisan aku ni. Persoalannya, kenapa ada juga manusia yang memang tak boleh nak tengok orang senang?? Tak boleh nak tengok orang itu gembira buat sesuatu? dan kenapa masih ada orang yang suka mengkritik ??? sedangkan dia sendiri tidak berbuat apa-apa, hanya sekadar berkata-kata.
Macam ni lah, boleh tak aku buat entri khas untuk beliau?? supaya aku rasa puas hari dan sakit hati aku ni hilang....Tak boleh sebab dah macam menjatuhkan air muka beliau. Tak mengapalah, cuma aku harap beliau akan berubah. Aku ni bukanlah baik sangat sebenarnya, ada banyak juga salah di mana-mana. Tapi sekurang-kurangnya apa yang aku buat, aku selalu beringat satu perkara iaitu ada juga hati yang perlu dijaga tidak kira apa pun yang aku lakukkan.

Tuesday, September 13, 2011

Rintihan pagi

Hari ini aku sampai pejabat seperti hari hari kebiasaan, ngam ngam saje. Tidak ada lagi semangat untuk ke pejabat seperti dulu. Aku sendiri pun tidak tahu apa sebabnya. Kemalasan yang terlalu berat dalam diri aku menghantui. Apa yang aku cuba buat sekarang ini hanya umpama paksaan untuk menunaikan segala tanggungjawab yang telah di pertanggungjawabkan. Bukan seperti dulu dengan kerelaan hati. Semua yang di arahkan sekarang bagaikan beban buat aku.

Aku berniat selepas raya aku akan kembali mencari sinar untuk teruskan perkhidmatan aku tetapi bila tiba masanya, tidak ada apa pun yang berlaku. Sama sahaja tanpa sebarang perubahan. Kadang-kadang aku tertanya pada diri sendiri, betul atau tidak tindakan yang aku ambil selama ini? Mungkin juga akan ada perkara-perkara baik atau sebaliknya akan terjadi? Apa keputusannya, itu terpulang pada usaha yang aku ambil sebelum ini. 

Mungkin apa yang terjadi kebelakangan ini membuatkan aku berfikir. Segala apa yang aku usaha selama ini kelihatan sia-sia di pandangan aku, pandangan orang lain aku tidak pasti. Mungkin aku terlampau mengejar kesempurnaan yang aku sendiri tidak tahu "bench marknya" atau dengan kata lain aku mengejar sesuatu yang tidak pasti. Jika betullah, alangkah membuang masanya aku dikala masa itu sangat penting dalam segala hal.

Aku mohon segala petunjuk yang ada. Terima kasih pada yang masih memberikan keceriaan pada aku dan masih memberi semangat apda aku.

Sunday, September 11, 2011

Mimpi yang menakutkan

Salam pagi hujung minggu pada yang mengenali.

Hari ini aku bangun agak awal kalau nak dibandingkan dengan hari hari cuti yang lain. Ini semua di sebabkan semalam aku habiskan waktu cuti aku dengan tido, memang terbaik. Tapi itulah kalau terlebih sangat tido pun boleh sakit pale dibuatkan.

Sebut pasal tido, pagi tadi tido aku di serikan dengan permainan yang cukup menggelikan. Aku mimpi yang cukup geli. Ceritanya bermula bila aku bangun awal pagi. Biasalah bila bangun pagi, aku terus ke bilik air untuk mandi. Bila aku bukak je shower air tu, bayangkan beribu lipas turun sekali dengan air. Hidup pulak lipas lipas tu. Punyalah geli masa tu. Melompat lompat aku dalam bilik air. Tak lama lepas tu aku terjaga. Nasib ianya hanya mimpi. Pagi ni nak mandi pun fobia, terpaksa tengok tengok dulu air pancut tu. Sampai macam tu sekali efek mimpi ni.
Published with Blogger-droid v1.7.4

Saturday, September 10, 2011

Dipersalahkan

Bila petang baru sempat untuk jenguk jenguk kat blog ni. Biasalah bila cuti, macam macam aktiviti perlu aku lakukan, nasib petang ini hujan, tertangguh kejaplah aktiviti luar aku.

Di persalahkan atas kesalahan yang kita lakukan memang perkara biasa dalam hidup ini. Dan orang yang menerima dan mengakui kesalahan yang dilakukan memang seorang yang bertanggungjawab. Aku kagum dengan orang begini. Yela bukan senang nak admit kesalahan sendiri, masing masing ego tinggi.

Itu satu hal, yang lagi teruk bila kita disalahkan atas apa yang kita tak lakukan. Macam aku dulu, aku tetap akan tegakkan, biarlah sampai bertekak asalkan aku puas hati. Bukan apa, bila terjadi macam tu, tanggapan orang pada kita akan berubah. Tapi sejak dua menjak, aku dah berfikir, tak perlu lagi aku nak bersusah payah nak melawan bagai, biarlah apa yang orang cakap. Bila kita betul, insyaAllah, kebenaran akan terpancar juga.

Teringat kisah lalu, masa aku sekolah. Kejadian berlaku kat kantin sekolah dimana masa tu tong ais jatuh dan secara kebetulan aku lalu kat situ. Memang abang kantin tu marahkan aku. Memang masa tu perasaan apa yang aku rasa, tuhan je tau. Marah dan kecewa yang tersangat2. Itu rasanya bila orang yang kita tak kenal buat, bayangkan jika orang yang kita kenal, or rapat buat, mesti rasanya double.
Published with Blogger-droid v1.7.4

Friday, September 9, 2011

Aku jatuh hati pada dua...

Yang ini membuatkan aku sendiri tidak tidur malam, mandi tak basah dan makan tak kenyang. Bila makan tak kenyang, mulalah rasa nak makan je sekaligus buat aku makin membesar dengan jayanya. 

Aku sebenarnya bukanlah jenis cepat sangat nak jatuh hati tapi sejak akhir-akhir ni perkara macam ni aku tak dapat nak kawal. Bak kata orang kalau jodoh memang tak kemana. Mungkin disebabkan ini kot aku sendiri tidak dapat mengawalnya. Pernah dulu aku cakapkan, yang apa yang kita ada dan miliki patut kita hargainya. Memang kita akan rasa yang orang lain punya lagi best dan menarik. Cuba tengok secara keseluruhan, pasti akan ada jawapannya di situ.

Maaf jika aku curang, aku tidak pernah begini seumur hidup aku (kalau ada mungkin aku tak perasan, keke). Kepada yang sedia ada, maafkan aku, bukan sengaja aku berbuat begitu, bagi aku masa  dan peluang untuk berubah. InsyaAllah jika ada keizinan aku akan kembali seperti biasa.

Lupa pula aku nak cerita, sebenarnya aku jatuh hati pada 2 gadget ini. Memang menyanyat hati function beliau ini, tahniah pada pengeluar sebab berjaya menghasilkan gadget yang cukup gempak dari pandangan aku.

 atas : HTC Evo 3D
atas : HTC Sensation

Sumber : Gsmarena.com

Cukai Prepaid 6%...amboi

Salam petang, panas betul isu ini. Yela kat dalam Malaysia ni berapa ramai pulak yang menggunakan prepaid. Aku dengar dalam berita semalam, mula-mula macam tak kisah sangat sebab baru balik dari main futsal. Penat-penat terus dengar berita, memang tahap kosentret pada berita tu memang kurang. 
sumber : carian google
Pagi tadi bila dengar balik dalam radio, banyak jugak yang caj dikenakan. Tambah-tambah pulak kalau top up dengan jumlah yang banyak. Seronok dengar komen-komen dari orang ramai, macam-macam ragam ada. Bagi sesetengah orang, memanglah jumlah 6% itu agak sikit tapi lain pulak sebaliknya. Dengan duit cukai yang sedikit tu, banyak benda boleh buat. Contohnya simpan untuk buat duit raya tahun depan, beli gula-gula ke....alamak merepek dah aku petang-petang ni.

Kembali pada tajuk asal, pada pendapat aku, apa yang berlaku sekarang ini bukanlah 100% buruk. Kalau di teliti dengan secara menyeluruh, ada juga kebaikannya. Rasanya tak perlu aku nak hurai sebiji bijik apa yang baik dan buruk. Semua boleh berfikir dengan sendiri dan ini hanyalah secebis pendapat dari aku. Sekurang-kurangnya dalam banyak-banyak perkara perlu ada perubahan barulah kita akan terus maju. Tak perlu nak menghentam sana sini. Bak kata orang, perkara yang lepas tak perlu dikenang-kenang, kita perlu pandang ke depan untuk terus berada di depan. Macam mana kita nak terus ke depan kalau kita asyik pandang ke belakang.

ps : jangan ada yang mengamuk dengan kedai top up lak ye, sekarng pi beli banyak2 memandangkan ianya akan berkuat kuasa 15September ini.

Wednesday, September 7, 2011

Lama berhabuk

Kali ini memang rasanya lama juga aku tinggalkan blog aku bersendirian. Kesiankan dia. Kali ini bukan masa atau idea yang ketandusan tapi aku sendiri yang salah. Aku tidak pandai membahagikan masa dengan jayanya. Terukkan, rasanya kawan-kawan blog aku sendiri pun aku biarkan begitu sahaja. Maafkan aku ye kawan-kawan. Aku akan cuba cari balik diri aku yang dulu, kembalikan balik mood berblog. 

Pagi ini aku macam biasa, datang je pejabat, terus bukak email dan blog. Tapi macam biasa, apa pun tak ada. Mungkin dah terbiasa asal bangun je mesti tengok blog. Macam na ye nak kembalikan mood berblog musim-musim raya ni?? Susah kan blog nak lawan rendang dan lemang. keke

Nak tanya korang, pernah tak korang termakan dengan kata-kata korang sendiri?? Macam ni, dulu masa aku mula berblog, wah kunun dah otai la ni, aku ada berikan sepatah dua kata, isunya tak perlu aku nak jelaskan. Ini just secara rambang, apa yang aku kata dulu, terjadi pulak ke atas diri aku. Memang terasalah bila benda tu jadi antaranya rasa marah, sunyi dan kehilangan. Dasyat betullah, aku sendiri sebenarnya tak sedar kenapa ianya berlaku ke atas aku sedangkan perkara seperti itu seringkali aku ingatkan pada diri sendiri. Itulah dia manusia, seringkali melakukan kesilapan. Bak kata dalam cerita Semerah cinta stilletto semalam, "kesempurnaan dalam hidup itu memang tak ada, tapi yang ada cuma kebahagiaan." Menarikkan ayat tu. Sebelum ini, aku seringkali mencari kesempurnaan dalam hidup, bukanlah mencari 100% tetapi nilai yang paling hampir dengannya. Bukan untuk berlagak atau sebaliknya tetapi sekadar kepuasan peribadi Tapi lama kelamaan aku berfikir, cukuplah bila kita rasa bahagia. Maksud aku, tidak perlu mencari kesempurnaan dalam hidup cuma carilah kebahagiaan dengan apa jua caranya. Kebahagiaan bioleh di kecapi dengan pelbagai cara, bukanlah dengan  hanya wang ringgit, kasih sayang or sebagainya.  

Wah dasyat pula isinya, tak mengapalah aku cuma kongsikan apa yang aku rasa dan alami. Maaf jika sejak akhir-akhir ini entry aku agak bosan. Oklah kawan-kawan, nanti kita jumpa di entry yang seterusnya.

Labels

1 2 2009 2010 25 3 82 Vads AFF Suzuki ahad airasia AIz AJL 25 akhirnya Ana antara atas Audit AutoCad Ayoub badminton badmood Ballon d'or bapa baru bas bawah belajar Ben Ashaari bengang berbuka beza birthday blog blogger survey bloglist Blogwalking bola Bola sepak Brem Mall bulatan buli busuk Cameron Highland cemburu cerita Chelsea Cikgu contest cukai cuti cuti raya cuti-cuti Daddy dasyat dia dim dim.sekolah dinner diri sendiri Disember drive driving dslr dulu-dulu edit gambar esok every part of me facebook fakta family farisan friend futsal GA gambar gegar blog haji Hannah Montana Hari Ayah Hari ini Hari raya hilang hitea hujan lebat induksi intiview Ipoh Islam isnin jalan-jalan jam jem Jkr jumaat jumie Jusco kalumpang kanak kapal terbang kawan kawan baik kebakaran kejadian kena kenduri Kepong Kereta Kerja keyboard khamis KL komen korban kursus lapar Latihan Layang-layang lelaki lenka lentang lepak letih lipas luahan luahan hati lucu mahal Main makan makan-makan malam Malaysia mangkuk tingkat marah masalah masjid melaka memandu membazir menang menyampah merdeka Messi mexico Miley Cyrus mimpi MissFyda moody MRR2 nasihat nightmare nolstalgia noltalgia ofis pages panjang papa party pasar malam PD penat pencuri pendapat pengalaman pengorbanan perasaan perempuan persoalan piala piala dunia picnic pilih kasih private puasa public public phone rangkuman raya restoran reunions rumah atok saba sabtu saje-saje sakit salam ramadhan sama SB sebulan sedap sedih segmen selesai semalam sembang seminggu sesak seterika share shift sial sibuk simple site Site Visit Soalan Space speaking subang sukan sungai sungai buloh suprise susah cari syukur tag tahun baru Taman Tanah rata tapak kasut teh tarik teraniaya Terima kasih tgv thomas cup tidak sangka tidur timbal balik tips tmp trouble is a friend tv Tv3 Twilight ucapan Ular update UTM wayang wedding wish world cup WPCM yuna z