Geng-Geng

Friday, September 9, 2011

Cukai Prepaid 6%...amboi

Salam petang, panas betul isu ini. Yela kat dalam Malaysia ni berapa ramai pulak yang menggunakan prepaid. Aku dengar dalam berita semalam, mula-mula macam tak kisah sangat sebab baru balik dari main futsal. Penat-penat terus dengar berita, memang tahap kosentret pada berita tu memang kurang. 
sumber : carian google
Pagi tadi bila dengar balik dalam radio, banyak jugak yang caj dikenakan. Tambah-tambah pulak kalau top up dengan jumlah yang banyak. Seronok dengar komen-komen dari orang ramai, macam-macam ragam ada. Bagi sesetengah orang, memanglah jumlah 6% itu agak sikit tapi lain pulak sebaliknya. Dengan duit cukai yang sedikit tu, banyak benda boleh buat. Contohnya simpan untuk buat duit raya tahun depan, beli gula-gula ke....alamak merepek dah aku petang-petang ni.

Kembali pada tajuk asal, pada pendapat aku, apa yang berlaku sekarang ini bukanlah 100% buruk. Kalau di teliti dengan secara menyeluruh, ada juga kebaikannya. Rasanya tak perlu aku nak hurai sebiji bijik apa yang baik dan buruk. Semua boleh berfikir dengan sendiri dan ini hanyalah secebis pendapat dari aku. Sekurang-kurangnya dalam banyak-banyak perkara perlu ada perubahan barulah kita akan terus maju. Tak perlu nak menghentam sana sini. Bak kata orang, perkara yang lepas tak perlu dikenang-kenang, kita perlu pandang ke depan untuk terus berada di depan. Macam mana kita nak terus ke depan kalau kita asyik pandang ke belakang.

ps : jangan ada yang mengamuk dengan kedai top up lak ye, sekarng pi beli banyak2 memandangkan ianya akan berkuat kuasa 15September ini.

1 comment:

Rozuan Ismail said...

kenapa la perlu cukai2 ni.diorang dah dpt byk untong kot.mana boleh harga kred sama dengan nilai matawang

Labels

1 2 2009 2010 25 3 82 Vads AFF Suzuki ahad airasia AIz AJL 25 akhirnya Ana antara atas Audit AutoCad Ayoub badminton badmood Ballon d'or bapa baru bas bawah belajar Ben Ashaari bengang berbuka beza birthday blog blogger survey bloglist Blogwalking bola Bola sepak Brem Mall bulatan buli busuk Cameron Highland cemburu cerita Chelsea Cikgu contest cukai cuti cuti raya cuti-cuti Daddy dasyat dia dim dim.sekolah dinner diri sendiri Disember drive driving dslr dulu-dulu edit gambar esok every part of me facebook fakta family farisan friend futsal GA gambar gegar blog haji Hannah Montana Hari Ayah Hari ini Hari raya hilang hitea hujan lebat induksi intiview Ipoh Islam isnin jalan-jalan jam jem Jkr jumaat jumie Jusco kalumpang kanak kapal terbang kawan kawan baik kebakaran kejadian kena kenduri Kepong Kereta Kerja keyboard khamis KL komen korban kursus lapar Latihan Layang-layang lelaki lenka lentang lepak letih lipas luahan luahan hati lucu mahal Main makan makan-makan malam Malaysia mangkuk tingkat marah masalah masjid melaka memandu membazir menang menyampah merdeka Messi mexico Miley Cyrus mimpi MissFyda moody MRR2 nasihat nightmare nolstalgia noltalgia ofis pages panjang papa party pasar malam PD penat pencuri pendapat pengalaman pengorbanan perasaan perempuan persoalan piala piala dunia picnic pilih kasih private puasa public public phone rangkuman raya restoran reunions rumah atok saba sabtu saje-saje sakit salam ramadhan sama SB sebulan sedap sedih segmen selesai semalam sembang seminggu sesak seterika share shift sial sibuk simple site Site Visit Soalan Space speaking subang sukan sungai sungai buloh suprise susah cari syukur tag tahun baru Taman Tanah rata tapak kasut teh tarik teraniaya Terima kasih tgv thomas cup tidak sangka tidur timbal balik tips tmp trouble is a friend tv Tv3 Twilight ucapan Ular update UTM wayang wedding wish world cup WPCM yuna z