Geng-Geng

Wednesday, September 29, 2010

Memandu dengan baik-baik ye....

"Hah bagi tips lak dia ni"..ni mayb antara persoalan n cakap2 org dh baca entry aku kali ni. Sengaja la sebab org lain pun beribu-ribu bagi tips kt dlm blog mereka, so aku pun mcm teringin tp bukan meniru ye. Juz nk cuba benda baru, cewaah.

Sebenarnya entry ni aku wat khas tuk si dia. Bukan apa, aku rso la tgk z bawak keta, yela orang baru nk memandu n tambah2 lak keta dia keta baru. Still takot2 n teragak2 tp bawak keta kemain laju lg. Menambahkan kerisauan aku. Pada saat ini, terdetik fikiran tok wat satu entry special tuk dia. Apa yg aku tulih ni juz ikut pengalaman aku, so kalo ada salah ke pape mintak la di tegur or timbah ye. Aku nk kongsikan tips2 yang aku pelajari n amalakan sampai sekarang, alhamdullillah xda lg kemalangan2 serius.

13 dulu tips selamat memandu :
1. Kalo boleh biar la ikut suma peraturan
2. Nk corner bg la signal jgn main corner je. Kalo boleh bg signal tu awal2 skit.
3. Then kalo bg signal tu, jgn la terus masuk je, tgk kalo kosong baru la masuk.
4. Kalo nk bersiar o bwk perlahan, tolong jgn bawak kt line kanan skali.
5. D traffic light, pastikan sentiasa bersedia tuk jalan, supaya yg kt blakang xtggu lama.
6. Parking, jgn la sampai memblog org n menyusahkan org lain
7. Brek, jgn brek mengejut bila dh dekat.Kalo boleh biar penumpang xperasan pun kita brek.
8. Sentiasa amalkan sifat memberi laluan, biar lmbat asal selamat.
9. Ketika memandu pastikan berada di betul2 lane anda, jgn makan smpai 2 lane, marah org
10. Jgn memandu terlalu rapat ngan org depan.
11. Corner pastikan dgn kelajuan yg betul.
12. Di simpang, pastikan yakin tuk keluar simpang, kalo x tggu je sampai betul2 kosong.
13. Kalo hujan, xperlu la kalo nk tekn n pecut keta tu.

Ni la akibatnya kalo drive tu nk cucuk2 or rapat ngan keta depan. Kekadang tu org yg brek bila dh dekat pun ada kemungkinan tuk jadik mcm ni, bukan apa, yela kita bila memandu xleh terlalu mengharap dgn brek, kena gak pkirkan sebaliknya, cthnya kalo tetiba brek xberfungsi, mcm na. Dh la skg ni suma kereta suma elektronik kan kan.

sumber : google
Yang ni pun salah satu punca gak memandu jadik xselamat. Alamak mintak maaf ye hawa, bukan sengaja nk menyindir tp ni je gamabr yg aku jmp kt incik google. Memang xda pape, tp malang kan xberbau.

Lupa nk tulih kt atas td, memang la entry ni khas tuk z tp tuk org lain pun boleh. Kira sama2 la kita kongsi. Tapi betul la apa orang kata, memang kesabaran yg paling susah tuk di tahan ialah ketika memandu. Aku sendri pun kekadang ter hot jugak ngan cara2 umat manusia ni drive, so aku mintak maaf ye...

Tuesday, September 28, 2010

Rangkuman seminggu minggu

Dasatkan tajuk, sengaja menggunakannya coz rasanya entry kali akan merangkumi kejadian-kejadian yg berlaku 2 3 mggu sebelum hari ni. Biasa la sekarang ni macam aku terlampau tuk wat2 busy, ni la akibatnya, tak sempat nk update blog n seangkatannya. Padan muka aku kan sape soh wat busy lebih2, kan dh mendapat. So aku apa yg aku tulih rini juz apa yg aku igt je, keke

Futsal
sekarang ni aku sengaja melibatkan diri dengan aktiviti2 sport ni terutama futsal la. Juz nk kuruskan badan. Tengok aku sekarang ni dh semakin membesar tambah2 lepas raya ni. Sluar n baju semakin berkurangan. Kekadang pening jugak diwatnya tp bak kata pak cik aku "belasah je, janji hati senang". betul jugak kata beliau kan. Tapi aku ni pelik skit, aku akan makan xkira waktu asal makanan tu sedap n menggoda. Teruk kan. Tu yang duit habis kt makan je, kalo aku ni jenis yg kurang makan, sekarang ni dh pakai iphone 4 dh...cewaah

Jamuan raya
Sebut psal jamuan, memang xlain n xbukan, aku la peserta yg paling suka pergi. satu sebab mcm2 makanan ada n yang paling penting free. kekesetakat ni ada la 2 tiga kali gak g open house, ramai yang menjemput tp disebabkan jadual n masa yg agak ketat, so terpaksa tidak memenuhi beberapa jemputan. mintak sori kengkawan. Ada rezki lebih n umur panjang, jemput la lg n sy akan cuba datang. Minggu lepas, ada la kementerian aku wat jamuan raya bersama menteri. Punya la ramai manusia, mcm biasa la. Tapi kenangan yg aku paling syiok, aku dapat snap pic dengan bos besar, siap salam2 lg. Susah tu nk jumpa beliau.

Balik Ipoh.
Malam jumaat tu aku balik ipoh. Perjalanan yang agak lame coz aku mengantuk. ada la 2 kali gak aku berenti tdo. Aku bertolak dari kl dlam kul 8 lebih mcm tu then sampai kul 12 lebih, lame kan tp xpa coz ramai je yg teman aku kt highway tu. Aku balik pun sebab ada jamuan family besday tuk bulan 9. Tapi kali ini agak mengecewakan coz xbrapa nk mendapat sambutan, mayb masing-masing sibuk n ada kerja. Btw party tu, cewaah tetap happening. Kami buat kt hotel pa ntah kt ipoh tu. Siap ada band nyanyi lagi plus seksi2 sumanya. Memang semangat malam tu, haha Yang besday bulan 9 ada sorang dua je, jadik la. Masa band tu nyanyi2, malu abis org yg dirai tu sebab kami xgtau ada nyanyi2. memang special kan kan. Esoknya lak, open house rumah atok aku, aku jemput la suma kawan2 lama. Sempat la beramah mesra ngan kawan2 zaman kanak2 dulu. Masing2 dh ada hidup sendri. Tahniah wat mereka. Sama2 la kita mengharungi kehidupan ni.

Kampung Ipoh
Hmmm biasa la bila balik kg, masakan atuk la yg menjadi kegilaan. Time cuti2 pun boleh bangun awal sebab nk makan masakan sarapan pg atok. Ri2 atuk masak nasi goreng biasa je tp yang menyedapkan bila tambah ngan ikan pekasam n ikan masin atok. Wow memang menambah la. Kenyangnya sampai ke tghari tp...tetap xleh tahan. Masakan tghari atok lak menggoda. Terpaksa makan coz tewas dek godaan.So sepanjang di kg, memang makan n tdo je. Ada la cuba2 gak basuh keta n kemas2. Sori ye atok....;p

Bengang
Bengang????? xda pape pun. Ni baru terjadi pg td, yg aku igt la. Yang lepas2 aku dh xigt. Bukan apa, aku ni jenis yg kalo marah2 xlama, kejap je. Time tu je, membebel la kejap, esok dh lupa silap2 ptg dh lupa. Lagipun nk marah lame2 nk wat pa, wat penat je, betul tak??? Eh lupa lak nk cita kes yg pagi td, xda la ni kes sikap org drive keta. Bengang betul drive rini. Ni antara yg aku igt, jalan dh la tengah banyak keta, aku pun bawak keta mcm biasa, then tetiba ada la satu keta ni, dh la dari sebelah kiri, nk potong dari tgh kereta aku main masuk je. Aku lak yg terkejut. Apa lg kena la horn sekuat n selama hati. Memang kena maki la kejap.. Masuk wat xreti je, pas tu baru la sbuk2 nk bg signal, xda la sekurang2nya angkat la tangan ke? ye dak,

Pe-RASA-an
hah yang ni memang susah nk terangkan. Berbelit2, "kunun la ko ni dim"...said 1 of my fren, pinjam jap ayat dia. mekasih mekasih. Aku sangat HEPI ngan kehidupan aku sekarang walaupun beribu2 dugaan. Orang ckp dugaan xdatang kalo xda penyudah yang baik. betul ke tak ni?? n paling penting always bersyukur dgn apa yg kita ada. Janganla dengki dengan org lain yang mengecapi kesenangan sekarang, teruskan berdoa n berusaha, akan ada kesenangan n kejayaan akhirnya, insyaAllah. BERSYUKUR, yang ni memang xdapat dinafikan lg. Sangat terhutang budai kepada orang2 yang membantu aku selama ni. Kepada beliau-beliau, terima kasih sangat2, jasa kalian memang sampai bila2 pun sy xdpt nk balas, sy akan cuba balas mana yg mampu je. RINDU, sgt2 la rindu pada ..........ooooppss asal xleh nk tulih ni, ish2 xpa la, paham2 je la. Sejak dia dh memiliki kereta sendri n pindah balik rumah mak dia, kitorg dh jarang jmp. Ada la msg2 n call2, tp cukup ke?? keke tetiba jiwang lak kan. Xpa la mayb ni jalan terbaik tuk kami, kena simpan duit bayk2 tuk.....beli hp baru, sport rim, kekeke

Alamakk entry kali ribu2 lak tulih tp gambar satu pun xda, apa ni, mana menarik entry ni. Tapi xpa la, menarik ke tak, tetap blog aku, xda sape boleh ague n ubah, kan kan. Udah la tu kan, kang kalo lagi panjang, lagi banyak merepek. So kesimpulan dari cita kt atas ni, hmmm simpan la duit tuk hari mendatang..yeke??? boleh la kan, asal ada dari xda.

Monday, September 13, 2010

Kejadian ketika cuti raya

Disebabkan cuti raya yang agak lama, blog ni terbiar begitu sahaja. Namun selepas segala usaha dibuat, dapatla jugak mencuri masa seketika tuk meng update blog yg xseberapa ni. Juz want to share n xmo kenangan ni ilang mcm tu je, so aku pun boh kt dm ni. So lantak la sape-sape nk kata pape pun, kekeke sori2 terkasar lak. Raya tahun ni, rs mcm agak best skit dari sebelum2 nya. Bukan apa tahun ni suma pakcik2 n makcik aku raya kt ipih, so mcm meriah skit la tahun ni.

So cite ni stat bila aku pulang ke kg pd malam rabu. Highway utara selatan agak byk kereta namun xlah sampai jem. Seronok sebab suma org dok sibuk balik kg. Bila berenti kt R&R, meriah je rasanya. Samapi nk ke toilet pun kena beratur panjang. Tiap2 raya pun mcm ni. Aku smpai rumah atok aku jam 1 g lebih kot. letih gak la. Aku sengaja malam tu bawak xlaju sgt, nk menikmati suasana raya kt higway. Sampai2 je kt rumah atok aku, suma dh ada. Memang meriah gila.

Esok tu, pagi2 lg aku dh bekerja keras. Biasala, dh dekat raya. Kena g pasar membeli belah. Ayam, daging n tulang suma ada. Mcm karenah org ada. Boleh tahan jem n mahal2 harga barang2 dapur time tu. Malam tu, malam akhir kami berbuka sama2. Memang penuh sampai terpaksa gunakan ruang tamu as tempat makan kami. Memang meriah. 4 hidang suma kami sediakan, bayangkan la, sonokkan....Pas buka tu, apa lagi, aktiviti bermain mercun..ssstt jgn ckp kuat, kang kantoi lak.


Tgh malam skit, kami wat BBQ. Bakar ayam la sambil dok sembang2 n mempersiapkan makanan tuk esok. resipi incik marzuki. Boleh tahan la. Boleh berniaga kt bazar tahun depan. Saje aku usik papa aku mcm tu, dia mcm biasa la senyum je. Memang nmpak kegembiraan kt muka papa aku n suma masa tu. Teringat aku pada arwah tok wan n arwah ayah mat, kalo mereka2 ni ada mesti lagi seronok.


Aktivit membakar ayam. Pic org yg terlibat secara langsung or xlansungNi la hasilnya. Nampak sedapkan belum lagi rasanya

Ni lak aktivit2 di malam raya. kekekke xtau nk wat pa so ke panggung wayangla jawabnya. Layan Resident Evil after life. Noleh tahan la cita dia, lgpun aku peminat setia cerita ni

Wednesday, September 8, 2010

berbuka+lepak = "reunions" 4 82@vads

Kejadian ni berlaku sebenarnya 2 hari lepas, seingat aku mayb 6september ri2. Kami xplan pun pape, tiba2 je kejadian ni berlaku. So kredit pada suma kawan2 aku yg join pd hari tu. Bojeng,Nat,seraph, Qayyum. Walaupun ada yg xdapat nk join, tp its ok, sonok gak pa.

Banyak kenangan aku ngan diorg ni, dari training sampi la hit floor. Mcm2 karenah ada. Memang xdpt lupakan. Juz skg suma bz ngan hidup masing2. frenship xkan terputus sampai bila2.

Kami berbuka kt area Kerinchi kalo xsalah aku, rekomended by incik bojeng.,kedai Ayam golek pa ntah, boleh la tahan sedap la makanan kedai tu, tambah2 lak time tu incik bojeng yg blanja, plus dengan ramai orangnya..Tq moga murah rezki ko n family ko bojeng.





p/s : kpd geng2 yg xdpt join dun wory, next ada lg....

Tuesday, September 7, 2010

Mohon...mohon...n mohon

Salam lebaran tuk semua
Mohon seribu kemaafan kepada semua sahabat n sesape sahaja yg mengenali
Mohon seribu kemaafan jugak kepada sesiapa yg tidak mengenali
Mohon lagi la keamaafan dari hujung rambut ke hujung kuku kaki samaada secara sengaja or tidak sengaja
****************************************************************************
Rasanya xcepat sgt kot aku wish, lgpun suka ati la kan, lgpun aku takot nant sbuk xonline2 lak. Dh la lama xupdate dah blog ni, memang dlm pale otak ni dok terpikir mcm2 benda nk update, tp tu la, xsempat nk menyempatkan diri tuk bukak internet.>>> slalu je tulih mcm ni, dh xda idea diam sudah la kan, sbuk nk tulih jugak, huh!

Tahun ni tema family aku kaler biru muda, mayb mcm warna langit kot, juz gelap skit>>>tgk kemain susah nk terangkan kaler tema family aku tahun ni, konfom femes nantkan, kunun2 la. So suma dh ada baju kaler2 biru, semangat nk raya semakin berkobar2. Juz aku tggl nk carik kain sampin je lg. Nampak x kemain semangat lg keluaga aku nk raya, yela setahun sekali je kot.

Sebut psal raya, hmm tahun ni kami balik kg bawak keta masing2. Adik aku satu keta, aku satu keta n parent aku satu keta menuju ke Kg belah ayah, tgk kan semangat tu, sengaja je nk membazir. Bukan apa sebenarnya, cuti kami xsama, tu yg balik lain2 keta tu. Isk ok2, kang cita lebih2 kang, nmpk sgt xcited nya... so....

Selamat Berhari Raya, balik kg hati2, igt org yg tersayang...

Labels

1 2 2009 2010 25 3 82 Vads AFF Suzuki ahad airasia AIz AJL 25 akhirnya Ana antara atas Audit AutoCad Ayoub badminton badmood Ballon d'or bapa baru bas bawah belajar Ben Ashaari bengang berbuka beza birthday blog blogger survey bloglist Blogwalking bola Bola sepak Brem Mall bulatan buli busuk Cameron Highland cemburu cerita Chelsea Cikgu contest cukai cuti cuti raya cuti-cuti Daddy dasyat dia dim dim.sekolah dinner diri sendiri Disember drive driving dslr dulu-dulu edit gambar esok every part of me facebook fakta family farisan friend futsal GA gambar gegar blog haji Hannah Montana Hari Ayah Hari ini Hari raya hilang hitea hujan lebat induksi intiview Ipoh Islam isnin jalan-jalan jam jem Jkr jumaat jumie Jusco kalumpang kanak kapal terbang kawan kawan baik kebakaran kejadian kena kenduri Kepong Kereta Kerja keyboard khamis KL komen korban kursus lapar Latihan Layang-layang lelaki lenka lentang lepak letih lipas luahan luahan hati lucu mahal Main makan makan-makan malam Malaysia mangkuk tingkat marah masalah masjid melaka memandu membazir menang menyampah merdeka Messi mexico Miley Cyrus mimpi MissFyda moody MRR2 nasihat nightmare nolstalgia noltalgia ofis pages panjang papa party pasar malam PD penat pencuri pendapat pengalaman pengorbanan perasaan perempuan persoalan piala piala dunia picnic pilih kasih private puasa public public phone rangkuman raya restoran reunions rumah atok saba sabtu saje-saje sakit salam ramadhan sama SB sebulan sedap sedih segmen selesai semalam sembang seminggu sesak seterika share shift sial sibuk simple site Site Visit Soalan Space speaking subang sukan sungai sungai buloh suprise susah cari syukur tag tahun baru Taman Tanah rata tapak kasut teh tarik teraniaya Terima kasih tgv thomas cup tidak sangka tidur timbal balik tips tmp trouble is a friend tv Tv3 Twilight ucapan Ular update UTM wayang wedding wish world cup WPCM yuna z