Geng-Geng

Thursday, July 29, 2010

Noltalgia dulu-dulu

Gambar time dulu-dulu, dari aku simpan je, baik aku postkan kt sini, kunun pasan ada orang nk tengok....

Stat ngan gambar ungun api ni, ni masa aku g cherating ngan ofismate lame aku kt vads dulu. Happening sgt2. Dok depan api, cite macam2 n main game pelik2...


Ni kt atas gambar aku g jejalan ngan ofismate lama dulu jugak, dulu kami memang rajin berjalan. Yang aku igt Cherating, pangkor, Pd suma dh pg, byk lagi gambar yg dh ilang, xdapat nk di kesan balik pun.....xpa la, xda rezki

kenapa bawah slalu di buli atas

Atas memang selalu membuli bawah ke? hmm kalo nk di ikutkan dengan keadaan kita sekarang ni, memang banyak la yg macam ni walaupun bukan semua. Kekadang tu bawah ni xnk pape pun, n mereka ni sedar sape diri mereka namun apa yg mereka nak hanyalah sedikit pernghargaan. Xpayah la sampai beribu2 n mahal2 penghargaan tu, sekadar senyuman n ucapan terima kasih pun ok apa. Banyak kot yang boleh diberi n di tunjukkan untuk nmpak kita menghargai seseorang. Ni tak, time ada kerja, or ada masalah, memang bawah menjadi perbualan utama, tp kalo bab2 nk berronok-ronok or dapat habuan or pape, bawah ni di lupakan. Macam xwujud je. Memang la kekadang bawah ni bukan meminta-minta, tp biasa la hati manusia sape je yg tau. ish2 aku bukan nk tudoh sape2 or nk tujukan pd sape2 tp ni la kehidupan kita sekarang ni. Ada lak tu, atas ni bila dh rs tinggi, mulala nk tunjuk besar kepala n berlagak, sampai bawah pun xdianggapnya kawan, ish2 padahal kita ni dijadikan suma sama, di dunia je ada atas n bawah, tp Disana nant, suma sama je.

Yang ni lg satu hal, bukan yang atas je kekadang bermasalah, tp bawah ni pun lebih kurang sama je. Bila atas dh bg macam2 penghargaan, ke istimewaan, mula la kuar taring dia, mcm pepatah melayu, bg betis nk paha lak. Yang ni lagi la teruk. Bila di bagi muka, mula la di pijaknya pale. Macam-macam karenah di watnya. aduh np la ada gak yang berperangai mcm ni, padahal suma dh besar-besar panjang n boleh fikir sendri.

Kita as manusia memang sumanya sama je, xkirala atas or bawah, cthnya la kalo kt tempt keja, Atas kalo bawah xwat keja, mula komplen n kata macam-macam, begitu lak sebaliknya kalo atas dok marah-marah or kluar arahan, mula la bawah ni mengutuk n mengata atas. Sudahla tu dengan suma lakonan, sama-sama la kita hormat menghormati, 2 je kunci dia. Betul tak??? bila dh hormat, senang nk wat kerja, xsemestinya bawah je kena hormat atas, atas pun sama. Baru la suma kerja menjadi n xda pape masalah...

Wednesday, July 28, 2010

Beza government n private staff???

Beza....ada ke bezanya????? kunfius2, banyak dh aku dengar, ada baik n buruknya pun, aku tulih ni pun bukan apa, sj la, sukati aku la kot dh namanya blog aku, so ikut aku la kan nk tulih paa....kejam n ganasnya bunyinya, ish2... ok, ada satu petah kot ,aku terbaca or terdengar org cita xpasti, tp aku still igt lagi, mayb xbrapa tepat, tp juz nk kongsi je kt sini....

Masa banyak, duit tak cukup
Duit banyak, masa lak xcukup
Masa xda n duit pun xda
Hmmm mest pelikkan asal tetiba je bg pepatah yg pelik mcm ni, kalo di tengokkan secara halus mest ada skit2 kot psal entry kali ni. Mula2 aku pun xperasan, tp bila lame2 dpkirkan, betul jugak pepatah ni kan. Yela aku sendri pernah jadi private staff n gomen staff. So aku dapat rs dua2nya. Memang agak berbeza dr byk aspek, terutama kerja tp motifnya cuma satu, nk hidup kena la kerja. Nk cari rezki banyak tuk keluarga dan insan tersayang sambil2 nk memenuhi keinginan hati ni.

Tuesday, July 27, 2010

Zaman kanak-kanak yang best dan comel....


Zaman kanak-kanak yang best dan comel....comel la sgtkan, xda la, xsangka gambar ni still ada lg, curi kt my auntnya fb, thank u thank u... mest xkenalkan aku yang mana satu, aku yg pegang bola ragbi tu la. ni zaman nk odway kurus kot, sebelum ni lg la sihat. Pas 2 kurus kering mcm galah sampai la lepas spm, badan menjadi2 naik. Masa sekolah rendah ,aku dok dengan datuk n nenek, masakan beliau sgtla sedap, memang makan cukup suma plus makcik n pakcik2 yang belanja makan, badan makin lame makin naik. Sampai la sekarang....lg bulat kt perut, kekke

Monday, July 26, 2010

Kawan mcmna kah kita???

Kawan....rasanya suma pernah dan sudah pun dengar perkataan ni n memahaminya dengan jelas apa yang dimaksudkannya. Semua orang mempunyai kawan lebih dari seorg di dunia ni tapi yang menjadi kawan baik or kawan yang betul2 close hanya sikit, nape??? ntahla aku pun xtau, kekadang tu atas sebab peribadi or sebagainya, xpa la kita sama-sama pkirkan. Kawan memang best kalo ramai. Xkira la kawan mcmna pun, kat fb ke? kat blog ke? suma tu kawan. Dengan ada nya kawan, barula xsunyi hidup seseorg. Setakat ni, aku xpernah lg jumpe org yang xda kawan n xpernah ada kawan. Kalo ada pun, dia sedang menipu.........betul tak????
Tapi yang menyakitkan ati aku, bila time senang kawan memang ramai, kalo tengah susah, skit je yang sanggup same2 susah. Dalam skit tu plak, ada yang xikhlas, nk mintak balasan la pape. Kalo yang xngungkit tu xpa la jugak ,memang ada jenis yang xngungkit, tp always show sumting tuk bg kita serba salah, n ada gak yang always mengungkit, geram betul aku orang yang macam ni. Yang ni satu kes, ada gak kes yang lain.

Kawan yang kita rapat n always gurau2 bila dekat tp bila jauh suma wat mcm xkenal je. sombong yang amat, dulu bila rapat n dekat, n off coz tgh hepi, memang rs dia kawan sejati tp sebaliknya, kawan yang kita kutuk n benci tgk dia, rupa2nya dia la kawan yang baik n always there 4 anything.....hmmm mcm2 kan jenis orang, 2 la sebabnya ada org dulu pernah wat pepatah, manusia ni rambut same2 hitam, hati sape yang tau kan....kan...kan

Hmm ada gak kawan yang pelik skit, cthnya la kalo dgn berlainan jantina kemain baik lg, lebih2 lg lelaki, kalo dgn pompuan kemain lg dia......tp bila time susah tau lak nk carik kawan2 yg sama jantina, macam2 kan???

Banyak lg kalo nk di ikutkan, tp xyah kot nk tulih suma kt sini, sini bukannya spm nk kena tulih smpai 2 muka surat penuh, think about it ye

Thursday, July 22, 2010

Hari ini dan semalam mungkin.....

Sejak akhir-akhir ni aku macam malas nk update. Sebabnya banyak la antaranya xda masa sgt, xda aktiviti yg menarik aku wat n yang paling byk, aku xda idea langsung dh nk update..

Dont know why???? always think about about it. semakin lame semakin banyak lak masalah yang menimpa aku, ish2 sedih n susah ati. Banyak dugaan yang aku dpt akhir2 ni tp aku xkisah la mayb salah aku gak. Kawan2 or family jgn la rs pelik sebab aku memang nk nekad tuk selesaikan suma masalh aku dlm tahun ni.

Sekarang ni biasa la bg org yg dok kt kl kot, masalah kewangan yang dasat. Habis suma duit simpanan dh di gunakan tuk selesaikan masalah yang ada. Pastu dlm bulan ni roadtax keta nk mati, tp nasib aku dh ada simpan skit duit juz nk kena top up skit2 lg. dugaan dugaan. orang kata la, setipa masalah or dugaan semuanya ada hikmah disebaliknya, so aku kena sabar je.

Sekarang aku terpaksa carik kerja part time, xkisah la pape pun, asal dpt duit. Sebenarnya dh lame carik tp skg br la mcm dh ter desak sgt, so terpaksa la.....may b raya tahun ni pun aku dh terpaksa lupakan demi tuk masa depan aku, hope dalam tahun ni aku akan selesaikan suma masalah aku, bukan takat masalah kewangan je tp suma masalah yang aku ada skg ni, insyaAllah...
Sebut psal raya tahun ni, mayb aku terpaksa lupakan n xdapat nk balik kg. Harap suma org faham masalah aku. Bukan aku xnk balik beraya, tp keadaan memaksa aku memikirkan jalan ni. N kawan sori jugak coz pas ni xdpt nk join korang lepak2 or main futsal or pape, terikat ngan masa wey.Thanks kepada sesape yg membantu, jasa kalian suma tuhan je dpt balas.

Psal wishlist aku tu, terpaksa di lupakan kejap, pas suma ni selesai, aku akan berusaha ke arah itu balik demi kepuasan sendiri....so kawan2 sila doakan sy semoga berjaya mengharungi segala rintangan ye

Monday, July 19, 2010

CH yang ku tawan.....hahaha

Disebabkan ketidakadaan idea mo bercerita, so biarla gambar yang menceritakan segalanya. Hotel Heritage Tanah Rata, Cameron Highland.

Atas : before kitorang bertolak n bergambar depan dewan. Syaherman(black shirt), cik Urusetia Pn. Aiyshah
Ni bas dari Bumi Kenyalang yang bawak kami ke CH

Keadaan dalam bus...suma tgh tdo kot masa ni

atas : makan malam @ steamboat. Aku agak kebengangan la pada malam tu. Sebab aku sampai2 je suma dh stat makan. Aku dh aim nasi goreng dia, mcm sedap tp bila aku duduk nasi goreng tu dh abis. so aku mcm bengang yang amat wey. sebab aku kalo steamboat xbrapa nk layan sgt la..ish ish terus kuar g makan tom yam kt kedai luar sambil jalan2 menikmati angin malam ngan budak2 ofis aku.



atas : permandangan waktu malam di sekitar kawasan hotel

atas : minum pagi sebelum balik. Ok n pan cake dia sedap yang dasyat wey. tp memang best sgt2 g hotel ni.

Thursday, July 15, 2010

Cameron Highlands akan ku takluk....

Tajuk mesti nk up je kejanya kan, kemain pasan lg, padahal xda sambutan langsung pun. Aku xkisah sgt pun. Rini aku akan bertolak ke Cameron Highland. Tp xsampai atas pun, kt Tanah Rata je. Pegi 2 hari je pun .Nk g tgk org wat keja. Hope nant seronok n banyak pic akan diambil. so boleh penuhkan blog dengan gambar2 je.....

Tahniah kepada diri sendiri. Hari ni dh genap entry aku yang kali ke-lima puloh. Sangat berpuas ati dengan diri sendiri walaupun xsefemes otai2 lain.


Monday, July 12, 2010

Memandu jgn bg org marah boleh!!!!

Hari ni juz nk kongsi la skit tips la psal memandu. Sebabnya aku tengok ramai yg kt Malaysia ni kalo time memandu tu, ikut kepala sendri je, suma nk pentingkan diri sendri. N ramai orang yang akan marah. Dh la kesabaran paling susah nk tahan kalo tengah memandu.....So sebab td mula2 dh sebut tips, kunun2 la, tips ni dtg dr diri n pengalaman aku sendri, juz nk bg beberapa cara bila memandu xmo bg org marah.......

1. Jangan bawak keta kalo xpandai bawak, ni sebab paling utama, kalo di bawak jugak, alamatnya.....
2. Kalo nk masuk simpang tu, bg signal awal2, so xda la org yg kt simpang tu tggu lame sgt
3. Jangan halang laluan org lain, or parking yg halang laluan, boleh sebabkan kesesakan yg teruk sebab kereta anda
4. Kalo kuar simpang n masuk depan org dengan lajunya, bila dh masuk jalan tu, jangan labawak perlahan sampai org yg memang ikut jalan tu terpaksa tekan brek dengan dasyatnya walaupun org tu memang bawak ikut had laju.
5. Kalo kuar simpang tu, jgn la smpai jalan xda keta langsung br nk kuar, kesian kt org belakang tggu lame2,
6. Pastikan bawak kereta ikut had laju bersesuaian n kekosongan jalan, kekadang tu, jalan xda keta pun, dia g bawak perlahan yang amat, sampai jem jalan tu sebab dia
7. Kalo pasang lampu keta tu, jgn la p tukar or setting jd lampu tggi, smpai org nk pandang depan pun rs susah n silau
8. Kalo lampu brek blakang xda or rosak, cepat2 la g repair, sebab susah la nk bajet bila dia nk berenti, silap2 org blakang kena brek emengency
9. Kalo bg signal tu, pastikan masuk la simpang or berenti, ni tak, sbuk dok jalan perlahan2 n sampai sudah xberenti2, tambah plak kalo jalan tu sesak, lg sesak diwatnya
10. Kalo parking jgn la diblok keta org, g la cari parking, biar jauh skit pun xpa
11. Bila berenti kt raffic light tu jgn la leka or wat benda pelik, sebab kalo hijau, kenala cepat2 jalan, sebab nant org belakang akan xsempt nk lalu dh lampu merah, ni tak, bila lampu dh hijau barula nk sikat rambutla, pakai bedak la....lmbat jadiknya
12. .........So ni la antara sebab-sebab yang perlu dielakkan kalo anda memandu. Sebab aku selalu kena, dari aku marah2 kt dalam keta, sian keta or sape2 yg naik keta aku time 2 kena dgr aku marah2, baik aku tulih dlm blog, moga2 ada org baca n xwat dh benda ni, kunun2 la ada org baca,

***sumber pic : google

Saturday, July 10, 2010

Wayang tetap wayang.....

Hari ni aku pergi tengok Twilight Eclipse dengan sape lagi, mcm biasala kan. Walaupun dh 2 3 hari ditayangkan, still ramai orang yang pergi tengok. Memandangkan Cik Z kerja half day, so kami g tgk pun dh tengah hari. Tiket pun tinggal last2 je kt depan. So sebab dah janji, aku pun belilah la tiket tu. Seat F1 & F2. Agak depan la jugak n mengikut kata cashier tiket, ada 6 seat lg kt depan. setelah dipikir ok la jugak seat tu.........
Cite ni boleh tahan la jugak. Juz xmacam yang saya harap, kekekeke bab jiwang dia memang klas la. Asyik- asyik kat taman bunga, dh macam tgk cite sembilu la plak. Tapi memang respect la sape yg wat cite ni, dia ada selitkan unsur2 lawak, tergelak gak la aku kt dalam tu......

Dalam kehepian aku dok menonton ada satu benda lak yang menyemakkan mata ni. Seat aku ni kira kat tepi skali, ada la pasangan kapel ni yang no seat dia f3 n f4 wat hal. Kemain lagi diorang tu. Sakit lak hati aku masa tu. Diorg leh lak bercium-cium n berpeluk-peluk dengan selamba je. Siap ada sound effect lagi. Xhirau pun org keliling dok tengok. Kalo pun nk ber ehem2, cari la tempt sesuai skit, xda sape pun nk marah. Orang kt atas siap bg hint. Aku lak siap bersuara kuat2 lg. ms.Z je marah aku jgn wat mcm tu, nant kecoh. Aku kesian kt ms. Z sebab dia dok sebelah diorg tu. Aku tulih ni pun bukan nk memburukkan dia or nak mengumpat, tp juz nk luahkan isi hati yg bengang ngan perangai org sekarang ni.

Pas dh balik tu, kitorg nk balik, tengok keta lak xkunci, aduh punya la pucat muka masing-masing. Mana taknya, duit rumah sewa ms.Z ada kt dalam tu. Tp nasib xda pape, syukur, kalo x pening gak kepala ni nk pkir nk carik duit....kekekeke Balik pada tu, kami g pekena nasi Ayam Sri Damansara n Air kelapa, sedapnya...

Nak lagi, klik la sini....Jangan lupa komen ye, Terima Kasih

Friday, July 9, 2010

pic @ Sg.Buloh sites....

Semalam ada la aku g ikut para2 bos aku g site, skg juz nk kongsi kan beberapa keping gambar. Walaupun mcm xbest tp sebab xda idea n takot org komplen asal lame xupdate, so dgn sendiri la aku upload je gambar yang ada.....alasan xboleh belah kan... tp asal aku pakai baju batik je mest para2 bos ni ajak aku ikut g site, ish2 mcm xbrapa sesuai...


wah kemain lagi pekerja-pekerja ni, aku nk snap gambar jalan ni, yg diorg ni pergi pose lak. ish2 sibuk lak. kemain lagi dia pose lak tu, bergaya...


Tuesday, July 6, 2010

Akhirnya dia dapat jua.....syukur

Tepat jam 3.25 pm, sedang aku berbincang dengan teman sekerja, aku mendapat satu panggilan. Setelah dilihat siapa pemanggilnya, aku dapati si Dia menelefonku. Ah tetiba terlintas dalam fikiran yang hari ini merupakan hari penting wat dia. Ms. Z akan menghadapi Ujian Jpj di Puchong. Sejujurnya ni merupakan ujian kali ketiga dia, cewaah ayat xboleh blah kan, kunun nk tiru novel tp blaja xabis, so amek ko berterabur.........

Bila aku angkat call tu, dia wat suara sedih. So aku dengan cepat je kata fail lagi ke? padahal dalam ati dok kata adus kena bayar lagi, kan best kalo duit wat bayar tu blanja aku makan ke? ish ish.....tetiba dia kata xla, dia lulus suma, so aku pun gembira yang teramat sangat la. Abis aku gtau kawan-kawan aku yang ms z ni lulus ujian dengan getirnya......
Sekalung tahniah kepada cik z, moga-moga anda akan terus maju n cekap membawa kereta. Seronoknya aku macam aku lak yg lulus ujian memandu keta. Nant kalo ada keta baru, jangan lupa c dim ni jalan-jalan.

Nak lagi, klik la sini....Jangan lupa komen ye, Terima Kasih

Thursday, July 1, 2010

Tahniah kepada.......

Juz nk share pic anak-anak kepada para-para bos aku je.....tp sebab xda idea sgt, aku juz postkan pic anak-anak diorg yang comel je dulu, papehal nant aku tambah lg....kalo rajin la

Atas : Nama dia risya, mak dia satu ofis ngan aku. Comelkan. Bagi aku la, baby comel ni lebih ikut muka ayah dia kot. Mesti comelkan bila besar nant......

Atas : Nama baby ni Raziq Izqander b. Mohd Saiful. Nmpak tak?? kemain special lg nama baby ni. Father dia satu ofis ngan aku. Firts baby la katakan, kemain semngat father dia......




Labels

1 2 2009 2010 25 3 82 Vads AFF Suzuki ahad airasia AIz AJL 25 akhirnya Ana antara atas Audit AutoCad Ayoub badminton badmood Ballon d'or bapa baru bas bawah belajar Ben Ashaari bengang berbuka beza birthday blog blogger survey bloglist Blogwalking bola Bola sepak Brem Mall bulatan buli busuk Cameron Highland cemburu cerita Chelsea Cikgu contest cukai cuti cuti raya cuti-cuti Daddy dasyat dia dim dim.sekolah dinner diri sendiri Disember drive driving dslr dulu-dulu edit gambar esok every part of me facebook fakta family farisan friend futsal GA gambar gegar blog haji Hannah Montana Hari Ayah Hari ini Hari raya hilang hitea hujan lebat induksi intiview Ipoh Islam isnin jalan-jalan jam jem Jkr jumaat jumie Jusco kalumpang kanak kapal terbang kawan kawan baik kebakaran kejadian kena kenduri Kepong Kereta Kerja keyboard khamis KL komen korban kursus lapar Latihan Layang-layang lelaki lenka lentang lepak letih lipas luahan luahan hati lucu mahal Main makan makan-makan malam Malaysia mangkuk tingkat marah masalah masjid melaka memandu membazir menang menyampah merdeka Messi mexico Miley Cyrus mimpi MissFyda moody MRR2 nasihat nightmare nolstalgia noltalgia ofis pages panjang papa party pasar malam PD penat pencuri pendapat pengalaman pengorbanan perasaan perempuan persoalan piala piala dunia picnic pilih kasih private puasa public public phone rangkuman raya restoran reunions rumah atok saba sabtu saje-saje sakit salam ramadhan sama SB sebulan sedap sedih segmen selesai semalam sembang seminggu sesak seterika share shift sial sibuk simple site Site Visit Soalan Space speaking subang sukan sungai sungai buloh suprise susah cari syukur tag tahun baru Taman Tanah rata tapak kasut teh tarik teraniaya Terima kasih tgv thomas cup tidak sangka tidur timbal balik tips tmp trouble is a friend tv Tv3 Twilight ucapan Ular update UTM wayang wedding wish world cup WPCM yuna z