Geng-Geng

Thursday, July 29, 2010

kenapa bawah slalu di buli atas

Atas memang selalu membuli bawah ke? hmm kalo nk di ikutkan dengan keadaan kita sekarang ni, memang banyak la yg macam ni walaupun bukan semua. Kekadang tu bawah ni xnk pape pun, n mereka ni sedar sape diri mereka namun apa yg mereka nak hanyalah sedikit pernghargaan. Xpayah la sampai beribu2 n mahal2 penghargaan tu, sekadar senyuman n ucapan terima kasih pun ok apa. Banyak kot yang boleh diberi n di tunjukkan untuk nmpak kita menghargai seseorang. Ni tak, time ada kerja, or ada masalah, memang bawah menjadi perbualan utama, tp kalo bab2 nk berronok-ronok or dapat habuan or pape, bawah ni di lupakan. Macam xwujud je. Memang la kekadang bawah ni bukan meminta-minta, tp biasa la hati manusia sape je yg tau. ish2 aku bukan nk tudoh sape2 or nk tujukan pd sape2 tp ni la kehidupan kita sekarang ni. Ada lak tu, atas ni bila dh rs tinggi, mulala nk tunjuk besar kepala n berlagak, sampai bawah pun xdianggapnya kawan, ish2 padahal kita ni dijadikan suma sama, di dunia je ada atas n bawah, tp Disana nant, suma sama je.

Yang ni lg satu hal, bukan yang atas je kekadang bermasalah, tp bawah ni pun lebih kurang sama je. Bila atas dh bg macam2 penghargaan, ke istimewaan, mula la kuar taring dia, mcm pepatah melayu, bg betis nk paha lak. Yang ni lagi la teruk. Bila di bagi muka, mula la di pijaknya pale. Macam-macam karenah di watnya. aduh np la ada gak yang berperangai mcm ni, padahal suma dh besar-besar panjang n boleh fikir sendri.

Kita as manusia memang sumanya sama je, xkirala atas or bawah, cthnya la kalo kt tempt keja, Atas kalo bawah xwat keja, mula komplen n kata macam-macam, begitu lak sebaliknya kalo atas dok marah-marah or kluar arahan, mula la bawah ni mengutuk n mengata atas. Sudahla tu dengan suma lakonan, sama-sama la kita hormat menghormati, 2 je kunci dia. Betul tak??? bila dh hormat, senang nk wat kerja, xsemestinya bawah je kena hormat atas, atas pun sama. Baru la suma kerja menjadi n xda pape masalah...

1 comment:

Zura said...

true2....gle dsyt kekeke

Labels

1 2 2009 2010 25 3 82 Vads AFF Suzuki ahad airasia AIz AJL 25 akhirnya Ana antara atas Audit AutoCad Ayoub badminton badmood Ballon d'or bapa baru bas bawah belajar Ben Ashaari bengang berbuka beza birthday blog blogger survey bloglist Blogwalking bola Bola sepak Brem Mall bulatan buli busuk Cameron Highland cemburu cerita Chelsea Cikgu contest cukai cuti cuti raya cuti-cuti Daddy dasyat dia dim dim.sekolah dinner diri sendiri Disember drive driving dslr dulu-dulu edit gambar esok every part of me facebook fakta family farisan friend futsal GA gambar gegar blog haji Hannah Montana Hari Ayah Hari ini Hari raya hilang hitea hujan lebat induksi intiview Ipoh Islam isnin jalan-jalan jam jem Jkr jumaat jumie Jusco kalumpang kanak kapal terbang kawan kawan baik kebakaran kejadian kena kenduri Kepong Kereta Kerja keyboard khamis KL komen korban kursus lapar Latihan Layang-layang lelaki lenka lentang lepak letih lipas luahan luahan hati lucu mahal Main makan makan-makan malam Malaysia mangkuk tingkat marah masalah masjid melaka memandu membazir menang menyampah merdeka Messi mexico Miley Cyrus mimpi MissFyda moody MRR2 nasihat nightmare nolstalgia noltalgia ofis pages panjang papa party pasar malam PD penat pencuri pendapat pengalaman pengorbanan perasaan perempuan persoalan piala piala dunia picnic pilih kasih private puasa public public phone rangkuman raya restoran reunions rumah atok saba sabtu saje-saje sakit salam ramadhan sama SB sebulan sedap sedih segmen selesai semalam sembang seminggu sesak seterika share shift sial sibuk simple site Site Visit Soalan Space speaking subang sukan sungai sungai buloh suprise susah cari syukur tag tahun baru Taman Tanah rata tapak kasut teh tarik teraniaya Terima kasih tgv thomas cup tidak sangka tidur timbal balik tips tmp trouble is a friend tv Tv3 Twilight ucapan Ular update UTM wayang wedding wish world cup WPCM yuna z