Geng-Geng

Monday, August 30, 2010

Hari ini dan hari esok


Petang baru aku ada masa nk bukak blog ni, kesian kan. Walaupun blog ni xberapa nk best n cantik, tp bila xupdate selalu dok teringat kt dia. Kesian lak , kawan-kawan dia yang lain suma berupdate, so hari ni bersempena dengan adanya masa yg agak terluang, paksa tuk rajin-rajin kan diri bukak blog ni.

Entry kali ni rasanya lebih kepada nk wish selamat Hari Merdeka yg ke 53 kepada suma rkyat Malaysia. Ish dh lame dh kita merdeka kan. Kita patut bersyukur dengan apa yg kita ada sekarang ni. Xkirala banyak or skit, best ke xbest...sebab org dulu-dulu sebelum merdeka lg teruk dr kita, lg sedih n sakit ati. Skg ni tak, bila xdapat nk beli hp baru or masuk sport rim br ke kereta kesayangan, mula la rasa kecewa sangat n xbersemangat semacam...ada ke kena mengena ngan merdeka, lantak la janji penuh entry ni kan..keke

Aku bukan apa, kita dh merdeka 53 tahun, tp ada gak sesetengan masyarakat kita ni still ngan pemikiran kolot n lame. Xpernah terlintas tuk berubah walaupun sikit. Pe nk jadi. Contohnya, pg td je, still ada org bawak keta mcm har...benci lak aku, masuk simpang sesukati la, lembab mcm jalan kaki..n palig bengang bila moto xreti2 nk jalan kt tepi, dh la dok tgh2, lepas tu slow lak tu, memang menguji minda betulkan.....byk lg conthnya, tp kang kalo lebih2 kang, termengumpat lak, xelok bulan2 posa ni.

SELAMAT HARI KEMERDEKAAN YANG KE 53

Sunday, August 22, 2010

Aktiviti berbuka bersama family....

Kejadian ni berlaku pada malam sabtu yang lalu, eh..cerita mcm dh lame je, padahal baru je semalam. Aku n family telah berbuka puasa bersama di Hotel legends, sengaja try buka kt luar, selalunya mest buka kt rumah, xkira la samaada beli makanan bungkus bawak balik or masak sendri.



Man in d family

Our parents . Said by 1 of my brothers, " papa wat muka macho"....biasala dh dgr adik i puji2 mcm tu, mula la wat aksi2 dia, kekekke ( jgn marah papa ye)


Kredit tuk hotel ni, walaupun terlalu ramai org tp sonok, kambing golek dia memang sedap

Sebenarnya sebelum pergi kt sana, aku dok pening pale, nk parking kt na la kan, kt kawasan tu kalo masuk parking, mau kena ketuk, ish...aku sebelum nk masuk aku ronder2 dulu, last2 ada parking kt area tu yg tulih " per entry Rm2.00". Hah tu dia sgt murah, so aku dengan lajunya terus masuk parking tu, last2 xpayah bayar pun..ish2 jimat2

alang-alang mest la snap gambar aku, sedang duduk menyandar kekenyangan

Pic : last with some "teh tarik" n "pencuci mulut"

Sampai je kt perkarangan hotel, cehh ayat buku lak, punya la ramai umat manusia, dgr kata dek pelayan tu, ada 600 org hari ni, sampai pinggan n cawan pun xcukup, tp memang tabik kt hotel tu, makanan sentiasa di tambah. So lepas tu, apa lagi, mcm biasa la, suma dok sibuk makan sampai aku sendiri pun xkira n ingat apa yg dh aku makan...keke

Friday, August 20, 2010

Semalam punya hal la ni....

Semalam aku g "audit tmp" kt projek klang, ni mayb my firsttime g wat audit ni, walaupun xterlibat secara langsung. Satu pengalaman yg mula-mula cuak then jadi sangat bersemangat. Banyak gak yang aku belajar dr pengalaman tu, next time jage2, sape xbawak aku memang nk kena, nampak kemain kejam lg mamat ni. Kalo nk di ikutkan ati, sepatutnya lame dulu dh aku belajar n ikut para2 bos tp di sebabkan ayat "sape la aku kan" sentiasa bermaian dl kepala otak ni, so aku malas nk sibuk2 offer diri nk ikut. Semalam aku terberanikan diri tuk ikut. Kredit tuk Incik Azmie coz offer peluang yg jarang2 dh dpt skg ni, almaklumlah sekrang kan dh gwat.
Semalam di sebabkan terlalu bersemangat, aku g site pakai selipar je. Ish habis kena perli ngan suma org kt site tu. Yela sebelum pergi tu wat2 sibuk, kunun2 la prepare dokumen tuk pg sana, last2 xpasan waktu, tu yg menggelabah, xpakai kasut terus je pg. Bila dh sampai baru perasan, adehh nk wat mcm na, terpaksa la tebalkan muka, tuk para2 bos, jgn marah ye, lain kali xkan berulang lg, saya akan sentiasa pakai kasut.....

So di sebabkan kerja sampai malam, kami terpaksa berbuka kt sana, kt Hotel Prescot, boleh tahan la makan kt sana, kenyangnya xyah ckp, memang yg terbaik skali. Pas makan terpaksa g site tuk tgk keadaan traffic waktu malam, tgk dari dlm keta je, malas nk turun sebab suma dh kenyang....

Bila odway balik ke kL dr klang tu nmpak lak i-city bernyala2, terus xleh tahn n plan ramai2 tuk singgah kejap. Sempat la snap 2 3 gambar. Boleh tahan la tempt tu, org pun leh tahan ramai, mcm2 org ada. Xyah nk cite panjang2 psal i-city ni, tgk je la pic kt bawah ni....
Sengaja mengupload gambar byk, sebab kalo nk taip kt sini pun, mcm banyak sgt merepek lak kang.

Tuesday, August 17, 2010

Xsangka aku sampai ke situ

Pagi tadi selepas sahur aku tetido. Mayb sebab semalam aku kepenatan yang dasat kot, xpun sebab perut ni kenyang sangat, ish mcm ular sawa la plak rasanya. Xpa biarla, nk wat mcm na. So pg td aku bangun tuk pergi kerja kul 715 mcm tu, n seingat aku aku tdo mayb dlm kul 630 kot. Dalam masa xsampai sejam tu, aku dh mimpi sampai 2 cerita tp xsempt nk abis sebab ada gangguan. So entry kali ni aku juz nk kongsi betapa hebaknya permainan tdo ni, sebenarnya ada lagi dasat dari ini, tp xkan nk tulih suma, penuh la nant blog ni ngan cita mimpi aku je.
Cerita yang pertama ni psal jam loceng aku. Sebelum aku tetido semalam memang aku ada set alarm kul 640. Ni antara yang aku ingat la, suasana dia sama mcm dlm bilik aku, n aku baru je bangun tdo tapi aku bangun awal. xlama pas tu jam loceng aku pun berbunyi. Aku pun g la dapatkan jam loceng tu, try tuk tutup alarm tu tp xleh nk tutup. Still bunyi lg. Macam-macam aku try wat tp xgak jadik. Last skali aku pun try cabut bateri tp yang peliknya, still berbunyi. Aku makin pelik then terus hentak2 jam tu, sama jugak. Aku baling lak dia ke dinding, sama jugak....last2 aku terjaga, rupa2nya jam yang aku setkan semalam sebelum masuk tdo berbunyi. Ish2 aku ckp dlm ati, patutla xberenti bunyi, mimpi rupanya, betul2 wat aku tersenyum sorg2 atas katil.Cerita yang kedua lak, selepas di rumuskan dengan malas, aku g ke rumah seorg kenalan tuk lepak2 n tetiba kereta kesayangan aku ilang. Aku mencarik mcm nk gila. Sampai suma orang aku marah. Last2 rupanya kereta aku di amek oleh jiran belakang rumah tuk di repair n di upgrade. Sekali aku dpt keta tu, dh macam evo lancer dh, terkejut aku, then aku terjaga juga....tersenyum kali kedua aku pg2 ni..

Kesimpulan yg dpt dirumus n di lipatkan, mimpi ni sebenarnya suma dtg dari fikiran kita. Mayb sebelum tdo or sepanjang ari kita asyik memikirkan masalah kita yg pelbagai. So bila kita tdo, otak kita still lg bekerja n sampai terbawak2 sampai ke tdo. Sebab tu orang dulu-dulu ada la ckp, sebelum tdo basuh kaki tu, amek air semayang dulu n baca la ayat2 Al-Quran sket, InsyaAllah xkan ada pape n tdo akan jadik sgt memuaskan. Pluz kalo nk tdo tu, tdo dengan keadaan yg betul.

Tapikan kekadang seronok gak dapat mimpi-mimpi yag lucu mcm ni, boleh wat kita senyum pas bgn tdo, sekaligus dpt awet muda. Tapi kalo lak dpt mimpi2 yang menakutkan or menyedihkan ke, ish2 xbest xbest. Aku rasa kita xleh percaya sgt mimpi-mimpi ni sebab ia hanya permainan tdo, 2 je kan kan

Friday, August 13, 2010

Update sebulan sekali je...

Lamenya xupdate blog nie, dh naik berhabok, siap xjumpa dh jalan mask ke blog ni. Tgk...tgk kan dh mula merepek. Bukan apa, sejak akhir-akhir ni, memang xda langsung kerajinan nk update blog ni, kekadang tu bahan memang ada beribu2 tp bila time nk tulih kt sini je, sume ilang ntah ke mana. Xpa lakan, nk wat mcm na, orang ckp xda rezki la tu. Ni yg tetiba terpikir satu idea tuk update sebulan sekali je. Bunyi mcm bagus je idea ni kan, tp xleh la jugak kot, sebab kang idea beribu2 nk letak mana, xkan nk kumpul n wat dlm satu entry, gila namanya tu...

Pejam celik tgk dh masuk bulan puasa. Macam-macam karenah ada bulan puasa ni walaupun baru 3 hari kita posa. Hari pertama berbuka, bazar ramadhan, fuhh memang la xterkata ramainya umat. Makanan beribu2 juz duit je xberibu2 nk beli. Kalo ikut nafsu memang rsnya suma nk rasa n beli. Last-last beli karipap sardin singgit n karipap kentang singgit. Yang lain xsempt nk beli, coz kena tggu lame, maleh eh nk tggu, kang xpasal2 kurang pahala puasa ni. Itupun dh beribu-ribu kuih kt rumah. Mana xnya, suma pakat beli sorg skit, kumpul2 jadik bayk. Hari kedua bukak ngan miss z, ok la singgah beli kuih skit kt bazar n then buka kt kedai. Kenyang gila walaupun xspecial mana pun. Hari ni igt nk g carik lg karipap tu, sebab dengar byk pujian yg katanya sedap. Tapi xtau la jugak, kot2 sengaja amek ati nk soh beli lagi, jahat gila kan, dh tolak skit dh ni.

Tuesday, August 10, 2010

SALAM RAMADHAN

Selamat berpuasa n banyakkan ibadah. Rebut suma peluang yang ada. Mohon maaf kepada sesiapa yg terasa. Halalkan makan dan minum, hutang piutang dan segalanya.......

Wednesday, August 4, 2010

Kenapa susah sgt nk carik skg ni????

Aku pun xtau la sekarang ni zaman apa, public phone susah nk carik. Sepatutnya sekarang ni zaman dh canggih, senang la nk carik , ni x, lg payah ada la. Kalo ada pun, suma dh jahanam, sape la yg suka menjahanamkan harta awam tu, smpai kemudahan yg ada jdik xda lak. aku ckp mcm ni bukan apa, td aku ada janji ngan miss z, so aku decide nk g amek dia, tp phone aku tggl, so aku g carik la public phone, punyala susah nk jumpa, kesian kt miss z, jadi mangsa marah aku lak.
Yang aku pelik lak skg ni, kenapa la org suka nk rosakkan harta awam, tension aku, dulu memang aku xkisah, tp bila dh terkena sendri, br la aku perasan betapa pentingnya harta awam ni. Memang sesetengah org kata xpenting sgt coz suma dh mampu pakai handphone, tp kita kena konsider gak pada yg xmampu n yang terkena pd emergency case mcm aku rini, ish2....pape je la

sumber : google

Monday, August 2, 2010

ingtkan hitea, rupa-rupanya...

Minggu ni aku pulang ke kampung. Sengaja menghabiskan cuti yg masih ada sambil2 boleh temankan atuk (nenek) di kampung. Secara kebetulan makcik2 n pakcik2 aku belanja Hi-tea kt Hotel Tower Ragency Ipoh. Boleh tahan la makanan kt sana, suma ada, ada satu menu tu, popia vietnam, liat tp sedap. So aku xmelepaskn peluang langsung, suma makanana yg ada aku try. Tapi yang paling mengejutkan aku, makcik2 aku plan tuk wat sambutan besday aku kt ctu yang kebetulan besday aku sehari sebelumnya. Kek dengan lilin sambil dinyanyikan oleh mereka ramai2. Malu aku diwatnya. Kalo kami2 je ada xpa la, ni satu tempt makan kt hotel tu nyanyi, ada quest kt meja blakang siap paggil aku n wish hepy besday...keke siap ada hadiah2, memang terharu sgt2..terima kasih la kepada suma.

Xlupa gak, sebelum cuti bersamaan dengan 30July2010 di ofis, ada gak wat makan2 n sekali tuk wish besday aku. Terima kasih sgt2 kepada suma yang mengingatnya n memnyambut n mengwiskan. Dh mula la merepek. Yg wish kt facebook pun, thanks sgt2 ye, mana yg xsempt nk reply nant akan menyusul, ececee kunun femes sgt la tu, THANKS TO ALL.....

** pic akan di upload kemudian

Labels

1 2 2009 2010 25 3 82 Vads AFF Suzuki ahad airasia AIz AJL 25 akhirnya Ana antara atas Audit AutoCad Ayoub badminton badmood Ballon d'or bapa baru bas bawah belajar Ben Ashaari bengang berbuka beza birthday blog blogger survey bloglist Blogwalking bola Bola sepak Brem Mall bulatan buli busuk Cameron Highland cemburu cerita Chelsea Cikgu contest cukai cuti cuti raya cuti-cuti Daddy dasyat dia dim dim.sekolah dinner diri sendiri Disember drive driving dslr dulu-dulu edit gambar esok every part of me facebook fakta family farisan friend futsal GA gambar gegar blog haji Hannah Montana Hari Ayah Hari ini Hari raya hilang hitea hujan lebat induksi intiview Ipoh Islam isnin jalan-jalan jam jem Jkr jumaat jumie Jusco kalumpang kanak kapal terbang kawan kawan baik kebakaran kejadian kena kenduri Kepong Kereta Kerja keyboard khamis KL komen korban kursus lapar Latihan Layang-layang lelaki lenka lentang lepak letih lipas luahan luahan hati lucu mahal Main makan makan-makan malam Malaysia mangkuk tingkat marah masalah masjid melaka memandu membazir menang menyampah merdeka Messi mexico Miley Cyrus mimpi MissFyda moody MRR2 nasihat nightmare nolstalgia noltalgia ofis pages panjang papa party pasar malam PD penat pencuri pendapat pengalaman pengorbanan perasaan perempuan persoalan piala piala dunia picnic pilih kasih private puasa public public phone rangkuman raya restoran reunions rumah atok saba sabtu saje-saje sakit salam ramadhan sama SB sebulan sedap sedih segmen selesai semalam sembang seminggu sesak seterika share shift sial sibuk simple site Site Visit Soalan Space speaking subang sukan sungai sungai buloh suprise susah cari syukur tag tahun baru Taman Tanah rata tapak kasut teh tarik teraniaya Terima kasih tgv thomas cup tidak sangka tidur timbal balik tips tmp trouble is a friend tv Tv3 Twilight ucapan Ular update UTM wayang wedding wish world cup WPCM yuna z