Geng-Geng

Monday, October 31, 2011

Soal Lelaki

Wah dasyat pulak aku ni kan, boleh pulak buat entri macam ni, padahal merepek je banyak. Bukan apa tadi masa aku mendaki tangga yang tinggi sebelum sampai ke pejabat aku terfikir perkara ini. Bukan untuk sesiapa tetapi untuk rujukan sendiri khasnya dan amnya pada pembaca-pembaca yang singgah sini. Apa yang bakal aku luahkan berdasarkan pengalaman aku sendiri bukan untuk memalukan atau mengaibkan diri tetapi berkongsi pendapat.


sumber:carian google
Isu ini aku dapat masa aku bersembang dengan teman aku. Katanya susah untuk mencari lelaki baik. Tapi betul ke susah ?? Memanglah sukar mencari kalau mencari seacuan macam watak dalam drama tv seperti Aidil (nur kasih), Seth Tan (Nora Elena) atau mungkin juga Adam (Adamaya). Memanglah ada cuma jarang di tunjukkan secara terang-terangan, paling dekat pun aku (islandofdim.blogspot.com). Gelak jap, hahaha. 

Kembali pada laluan, lelaki baik sebenarnya banyak tafsirannya. Ianya mengikut kepada tafsiran sendiri dan keserasian pasangan bersama, sebabnya memang lelaki dan perempuan diciptakan berpasangan dan saling melengkapi. Aku ni bukanlah pandai mana bab-bab jodoh ni, tapi dari pembacaan dan pengalaman aku sekali lagi cuba berkongsi apa yang aku faham dalam blog ni.

Tujuan sebenar entri ini bukanlah secara keseleruhan soal lelaki tetapi sekadar menyentuh sedikit sifat ego lelaki. Yang ini aku rasa semua pun serba tahu betapa besarnya ego seorang lelaki. Ini memang tidak dapat disangkal lagi. Mungkin ada lelaki yang berjaya mendahului egonya, ini cukup baik sebenarnya. Jika ada di sekeliling anda yang begitu, cepat-cepatlah tangkap, simpan baik-baik. Haha

Ada diantara teman aku selalu mengatakan susah mencari lelaki yang boleh faham atau mengikut kehendak contohnya teman bershopping, teman window shopping dan sebagainya. Meh sini aku dedahkan. Sebelum mengikat apa-apa perhubungan (jadi teman lelaki or masa mengorat), kalau di tanya terang-terang, memang lelaki biasanya akan menjawab "tak ada maknanya nak ikut p shopping, jalan sendiri, lagi2 kalau kt jalan TAR, panas". Ini terjadi disebabkan egonya terlalu tinggi tetapi selepas menjadi kekasih hati, bukan takat teman bershopping, macam-macam pun sanggup buat walaupun kekadang agak bising atau sebagainya. Biasalah tu, kekadang ego je lebih padahal boleh je buat. Sama juga macam kes bergaduh atau pape, mesti always nak menang, semuanya disebabkan ego.

Tetapi ada juga yang berlaku sebaliknya, ini kes lain. Sebelum dapat, macam-macam cerita atau perkara sanggup di lakukan. Aku rasa ini pun macam biasa berlaku, sebabnya aku sendiri tak tahu. Mungkin si lelaki mahukan kekasihnya berdikari atau sebagainya. Siapa yang tahu, macam aku cakap awal-awal tadi, ini sebenarnya mengikut kepada tafsiran sendiri. haha bukan back up lelaki ye. Okalh sampai sini je, maaf kalau ada salah kt mana2, tang gambar tu, itu aja yang sempat cari.

Awal pulak

Hari ini sekali lagi aku datang awal ke pejabat, entah apa yang aku semangatkan. Suasana di pejabat ini macam biasalah bila hari isnin, senyap sunyi. Lagipun hari ini budak sekolah start bersekolah balik, tentu tentu kepada sesiapa yang ada anak bersekolah pasti amat sibuk. Jalan raya, se awal tadi, tak ada sesak pun. Kereta sudah mula banyak cuma belum lagi sampai ke tahap kebiasaan, polis pun sempat berchit chat lagi di tepi jalan.
sumber:carian google

Banyak yang berlaku 2 tiga minggu lepas, antaranya kemenangan team Bola sepak Negeri sembilan. Memang antara game yang best walaupun tahap bola sepak kita still jauh. Aku tetap puas hati dengan permainan. Dalam bola sepak apa pun boleh terjadi disebabkan bola itu bulat. Kalau luar negara, arsenal membelasah chelsea 5-3 pun antara game yang menghiburkan. Banyaklah benda yang berlaku yang membuatkan aku senyap dan tidak meng update blog. Tengok tu alasan lagi kenapa aku tidak update.

Kembali kepada cerita hari ini, aku dapat rasa hari ini tidak akan ada pape cerita menraik yang bakal berlaku ke atas aku. Mungkin mendapat arahan yang beribu dari pihak atasan. Itu biasa sangat memandangkan aku pun kuli hamprak je. haha. Sebut pasal kerja ini, hari ini aku nak memebebel lagi. Bukan apa, aku rasa lebih baik aku tuliskan dalam ni dari aku menjaja merata-rata. Nampak sopan sikit, kat blog ini sape je yang baca kalau bukan diri sendiri. Btw thanks pada yang sudi membaca.

Cerita ini berlaku baru-baru ini, aku mendapat arahan untuk membuat satu kerja dimana kerja itu sebenarnya telah pun ditugaskan dan di pertanggungjawabkan kepada orang lain. Aku memang tak ksiah kalau nk diikutkan, aku ni bukan jenis yang suka dok diam. Yelah dah namanya kerja, buat jela mengikut arahan. Tapi yang betul-betul menyakitkan hari aku ialah dah lah mintak tolong, nak cepat lak tu. Bukannya aku tak buat langsung, biasalah bila bukan kerja kita selama ni, kena lah amek masa sikit untuk buat. Then satu lagi, langsung tak ada sesiapa yang tolong memandangkan kerja itu  memerlukan tenaga yang banyak. Orang yang sepatutnya buat kerja itu mula buat-buat sibuk, yang sorang itu sibuk dengan tidur kat atas meja dan yang sorang lagi tu, bawak anak-anak beriadah kat dalam pejabat. Adoyai, kemonlah, orang lain pun kerja juga. Tak kisahlah umur or jantina kita apa sekali pun, gaji dan tanggungjawab kita sama. Tak perlulah rasanya nak gunakan alasan jantina dan umur sebagai alasan untuk tak buat kerja.

Alamak kita lupakan kisah tu, aku harap hari ini akan lebih sempurna dan gembira buat aku. Doakan ye, sekarang, jom turun bekfes.

Friday, October 21, 2011

Pagi-pagi lagi

Alhamdulillah hari ini aku sampai awal ke pejabat walaupun semalam pulang lewat. Mungkin kejap lagi ada makan-makan tu yang aku cepat sikit sampai, bak kata orang bersemangat lebih. Tambah-tambah pulak ada gadis-gadis cantik dalam mesyuarat itu nanti. Alamak tergatal pula, kang ada yang marah dan merajuk, hati orang kena jaga, hati sendiri pandai-pandailah. haha.
sumber: carian google
Hari ini aku tak tahu pun nak update apa, cuma terasa nak update. Aku redah je la apa yang tahu, apa yang terlintas dalam kepala otak ni, itulah yang aku tulis. Yang pertamanya, dua tiga hari lepas ada lah kawan-kawan aku menceritakan soal hati masing-masing. Apa ingat orang lelaki ni tak boleh ke nak luahkan isi hati, nampak je keras tau, hati lelaki ni lagi sensitif, betul ke?? biarlah ini cuma pendapat aku. 

Yang menariknya, semalam adalah dalam banyak-banyak istilah yang keluar, ada aku mengatakan yang hati itu macam kaca. Rapuh dan mudah pecah, once dah pecah, memang agak payah nak ok balik. Tapi ada yang membangkang kata-kata aku, katanya tak sesuai. Ok tak apa mungkin aku boleh kaitkan yang tak semua hati ini macam kaca. Ada jugak yang boleh samakan dengan hati batu. Tipulah kalau kata tak ada perasaan, mesti ada sikit walaupun secara luarannya, seseorag itu nampak brutal dan ganas. Kalau di ikutkan, memang dah di ciptakan hati itu ber emosi, betul ke?? maaf ye kalau tersalah. Macam batu juga, walaupun keras sekerasnya, air yang lembut itu dapat bentuk dan lekukkan nya. Sama juga macam hati ini, walaupun kekadang ianya macam atau seolah-olah tiada perasaan, tapi akhirnya pasti ada juga jauh di sudut hati aku emosinya.

Wah dah berfalsafah pulak aku dalam blog ini. Bukan apa ini dari pembacaan aku, cuma aku kongsikan kat dalam blog ni mengikut kefahaman aku. Itu sahaja, mungkin ada salah kat mana-mana. Oklah pagi ini aku cuma update sikit mungkin jika ada kelapangan aku sambung lagi merepek dalam blog ini, kepada kawan-kawan yang masih lagi menyokong blog aku, ucapan seribu terima kasih dari aku.

Thursday, October 20, 2011

Lewat pulang

Hari ini macam kebiasaan, aku sebelum balik rumah aku bersukan dulu. Tapi hasilnya tak juga nampak, sama je dari mula bersukan sampai sekarang. Teknik bersukan pun bukannya bertambah baik tapi makin teruk lagi ada. Mungkin ada teknik-teknik yang aku cuba kuasai aku salah belajar ke macam na. Yela macam na nak pandai kalau dok amalkan benda salah, sampai bila pun akan duduk di takuk lama.
Itu bukan sebab atau tujuan aku update blog malam-malam ni. Biasalah aku bila meng update, ingin kongsikan apa yang terbuku dalam hati dan segalanya. Haha tergelak sorang aku dibuatnya, tambah-tambah pulak ada ofismate yang pasang lagu hindustan yang lama-lama dulu. Yela aku tak macam orang lain, kalau ada pape, boleh ceritakan pada teman baik atau sebagainya. Tapi bukanlah aku ni tak ada langsung teman yang baik, cuma aku lebih selesa macam ni. Setengah perkara bak kata orang tak boleh nak kongsikan tapi bagi aku semua perkara pun tak boleh nak di kongsikan. Haha gelak lagi. Melainkan dengan orang yang ada ikatan keluarga. Itu satu hal la, bukan apa zaman sekarang ini, payah sikit nak percaya insan yang bernama manusia, even family pun ada yang makan. Bunyi macam kecewa je kan. Bukanlah pape, cuma sekarang ini kita ada dengar macam-macam kes tipu lah, bohonglah..macam-macamlah. Lebih baik berjaga-jaga dari terkena.

Aisehman bila malam-malam sunyi ni, mulalah nak update yang emo-emo. Ok kita tukar pulak, cerita pasal blog lak. Sejak akhir-akhir ni aku semakin kurang untuk jengok kat sini. Kalau bukak pun just nak cek cek je. Paling menyedihkan bila aku perasan yang ada seorang pembaca (follower) dah tak ikut blog aku, un-follow. Aku tak tahulah selama ni dia ada baca or tidak blog aku tapi bila dia buat macam tu, sedikit sebanyak menurunkan semangat aku untuk berblog. Ada juga kawan blog yang kata semua tu tak penting, sebab banyak lagi sebenarnya yang masih menyokong aku. Terima kasih semua, ceh sedih lagi ayat ni.

Kembali lagi ke landasan asal. Sejak akhir-akhir ni aku terpaksa mengusahakan satu laman web cawangan aku. Sayangnya aku tak dapat nak share linknya kat sini, bukan apa, ianya cuma untuk kegunaan dalaman sahaja, intranet. Aku kena mulakan dari awal. Maksud aku dari aku langsung tak tahu macam na nak login, sekarang kira bolehlah untuk update. Aku terpaksa ketepikan blog aku buat sementara memandang laman web cawangan aku antara salah satu tanggungjawab yang terpaksa aku laksaanakan. Banyak lagi perkara sebenarnya yang membuatkan aku terpaksa mengetepikan kawan baik aku ni. Maafkan aku ye kawan. Sedih lagi ayat aku. Oklah aku berenti kejaplah, bagi ok sikit mood emo ni. Hahaha 

Tuesday, October 11, 2011

Aku mengaum lagi!!!

Salam satu Malaysia pada semua yang membaca.

Semalam hari yang terbaik buat aku. Kenapa aku kata macam tu?? Semalam aku cancel satu program yang penting semata-mata untuk tengok gergasi merah kuning bertempur. Berbaloi-baloi kata satu iklan dalam televesion tu. Gol-gol jaringan dari merah kuning memang antara yang terbaik dalam sukan bola sepak kita walaupun 2 gol pendahuluan datang dari  "dead end situation ". Pinjam kata-kata dari pengulas tv semalam. Ooopsss kantoi sudah, walaupun aku tengok di tv tapi aku still menyokong. Memang niat untuk memenuhkan stadium Shah Alam semalam tu ada tapi di sebabkan beberapa sebab musabab yang tak dapat di elakkan, terpaksa tengok kat rumah saje. Itupun sampai-sampai je terus stanby depan tv. 
sumber:carian google
Dari mula sehingga akhir perlawanan, aku seriusly enjoy sesangat. Macam ni barulah team Merah kuning yang aku sokong sejak dari bangku sekolah lagi. Masa paling top, masa zaman striker merah kuning tu ialah saudara Azman Adnan. Memang idola masa kecik dulu, kalau boleh nak jadi striker macam dia. Bayangkan kalau sekarang ni kita ada striker yang macam Azman Adnan, plus Safee Salie, memang terbaiklah team negara kita. Alamak pandai-pandai pulak aku, padahal aku main bola pun bukan hebat mana tapi komen je lebih. Tak salah rasanya kot, sebab komen itu baik untuk segalanya. Yelah untuk maju ke depan.

Sebut mengenai komen atau mengkritik, aku rasa kita di dunia ni memang tak lari dari dikomen or dikritik. Mungkin yang membezakannya ialah cara komen or kritikan itu diberi. Sesetengah orang boleh menerima kritikan walaupun ianya diberikan dalam apa jua keadaan. Setengah orang pulak langsung tidak boleh menerima kritikan, asyik nak melenting saje , itu yang membuatkan keadaan menjadi agak payah. Memang aku akui, menerima kritikan memang sesuatu yang payah dan menyakitkan hati. Bukan sebab tak betul or pape, tapi bila kita dah usahakan sesuatu dengan bersungguh, hasilnya langsung tidak mendapat penghargaan malah sebaliknya yang dapat.

Panjang pulak yang aku tulis, rasanya samapai sini dululah. Internet pulak macam biasa, laju mengalahkan cahaya. hahaha. Ooopss jangan marah, sekadar bergurau manja. Sebelum aku habiskan entri kali, saje aku nak kongsikan sedikit info mengenai penjaring 2 gol pendahuluan selangor semalam.

Nama penuh : Mohd Safiq bin Rahim
Tarikh Lahir : 5 Julai 1987
Tempat lahir : Negeri Sembilan, Malaysia
Tinggi : 1.67 m (5ft 6 in)
Position : Attacking Midfielder

sumber :wikipedia

Tuesday, October 4, 2011

Cherating fight

Pejam celik pejam celik aku dah 2 hari berbengkel kat cherating. Boleh tahanlah keadaannya kat sini. Tempat yang aku dok duduk ni memang terbaik. Tak sangka lak aku dapat bilik sorang. Dah banyak kursus dan bengkel yang aku join, tapi pertama kali dok sorang. Memang urusetia terbaik. Tahniah pada urusetia kalau diorang baca blog picisan aku ni.

Kat sini walaupun aku sorang ++ je kumpulan sokongan, tapi diorang suma layan aku macam biasa. Biasalah, dalam banyak banyak, ada juga yang pandang aku sebelah mata. Aku tak peduli sebab aku percaya dengan diri sendiri. Aku datang sini untuk belajar, bukan nak berlagak tak tentu arah. Lagipun apa yang dia boleh buat, aku yakin aku pun boleh jika diberi peluang.

Ish kat mana mana pun kita pergi, perangai manusia memang kita tak leh lari. Cara kita menanganinya yang buatkn kita seronok. Yang paling penting, kena yakin dengan diri sendiri je.
Published with Blogger-droid v1.7.4

Sunday, October 2, 2011

Semalam hari gembiraku

Alhamdulillah selesai juga program yang aku anjurkan bersama-sama teman. Tahap kelegaan memang aku sendiri tak dapat nak gambarkan. Cukup mengujakan. Sehingga ke hari ini masih lagi rasa keterujaan yang amat sangat sehinggakan semua tempat pun aku menceritakan mengenainya. Sebenarnya semalam aku dan kawan-kawan anjurkan satu ekspedisi mendaki bukit. Mungkin setengah orang akan kata aku ni kecoh sangat, tapi bagi aku ianya cukup membanggakan sebab 1st time aku anjurkan program macam ni. Dengan jumlah sambutan yang cukup membanggakan.

Bukan itu sahaja yang membuatkan aku gembira tapi banyak lagi sebenarnya. Kawan-kawan yang berada di sekeling aku juga banyak membantu. Kehadiran kalian cukup menggembirakan aku tidak kira apa pun yang kalian lakukan terutama pada si dia. Haha ayat mengundang tanda tanya. Lantaklah kan, janji aku tau apa aku buat. Tak lupa juga pada insan tersayang yang sentiasa menyokong dan menggembirakan aku. Alamak ayat dah macam artis menang anugerah pulak. Tak apalah bukan selalu.Sekali sekala berangan kan kan.

Aku sengaja update walaupun sebenarnya aku langsung tak idea. Langsung tak tahu apa nak tulis kat dalam ni. Yang aku fikirkan, hanya cerita gembira aku semalam. Seriuosly memang tak terfikirkan pape pun. hahha angau sudah. Tapi tulah, kata orang jika kita berusaha dengan sungguh-sungguh dan hasilnya tidak kira pape pun, kita akan rasa sangat berpuas hati. Bukan sebab hasilnya tapi sebab usaha yang telah kita taburkan bersama-sama ia. Bagi aku hasilnya tidak berapa penting, tapi usaha kita tu yang penting. 

Labels

1 2 2009 2010 25 3 82 Vads AFF Suzuki ahad airasia AIz AJL 25 akhirnya Ana antara atas Audit AutoCad Ayoub badminton badmood Ballon d'or bapa baru bas bawah belajar Ben Ashaari bengang berbuka beza birthday blog blogger survey bloglist Blogwalking bola Bola sepak Brem Mall bulatan buli busuk Cameron Highland cemburu cerita Chelsea Cikgu contest cukai cuti cuti raya cuti-cuti Daddy dasyat dia dim dim.sekolah dinner diri sendiri Disember drive driving dslr dulu-dulu edit gambar esok every part of me facebook fakta family farisan friend futsal GA gambar gegar blog haji Hannah Montana Hari Ayah Hari ini Hari raya hilang hitea hujan lebat induksi intiview Ipoh Islam isnin jalan-jalan jam jem Jkr jumaat jumie Jusco kalumpang kanak kapal terbang kawan kawan baik kebakaran kejadian kena kenduri Kepong Kereta Kerja keyboard khamis KL komen korban kursus lapar Latihan Layang-layang lelaki lenka lentang lepak letih lipas luahan luahan hati lucu mahal Main makan makan-makan malam Malaysia mangkuk tingkat marah masalah masjid melaka memandu membazir menang menyampah merdeka Messi mexico Miley Cyrus mimpi MissFyda moody MRR2 nasihat nightmare nolstalgia noltalgia ofis pages panjang papa party pasar malam PD penat pencuri pendapat pengalaman pengorbanan perasaan perempuan persoalan piala piala dunia picnic pilih kasih private puasa public public phone rangkuman raya restoran reunions rumah atok saba sabtu saje-saje sakit salam ramadhan sama SB sebulan sedap sedih segmen selesai semalam sembang seminggu sesak seterika share shift sial sibuk simple site Site Visit Soalan Space speaking subang sukan sungai sungai buloh suprise susah cari syukur tag tahun baru Taman Tanah rata tapak kasut teh tarik teraniaya Terima kasih tgv thomas cup tidak sangka tidur timbal balik tips tmp trouble is a friend tv Tv3 Twilight ucapan Ular update UTM wayang wedding wish world cup WPCM yuna z