Geng-Geng

Friday, November 21, 2014

RON97..saya sudah cuba..

Alhamdulillah semalam buat pertama kalinya aku isi kereta aku dengan minyak ron97. Ehh bukan nak berlagak or pape, tapi nak kongsikan pengalaman. Aku bukanlah orang senang or bergaji besar, so bila dah pakai ni sekali sekala, exited lebih. So dari aku dok bising bising kat luar, baik aku coretkan kat blog buruk ni..keke


sumber : carian google

Ok sambung balik cerita pasal aku try minyak RON97. Memang semalam lepas aku isi, kereta aku agak ringan berbanding sebelum ini. Ringan bukan sebab kurang berat dalam kg tu, tapi bila memandu terasa pick up kereta macam senang nak pergi. Terasa macam bawak kereta baru lak...keke. Selain itu, mungkin agak jimat sebab aku berulang alik dari port klang ke sg buloh. Tapi maybe gak sebab perasaan aku gak. Lain kelebihan, minyak ini bersih kot..orang katalah.

Ini pendapat aku je dari peneraian aku semalam, lepas ni aku xpasti la kan...so selamat mencuba..

Tuesday, November 18, 2014

Percutian ke Melaka #Part 2

#Sambungan dari entry lambat

Hari ini just nak detailkan je lagi pasal bercuti2 kat Melaka tempoh hari. Untuk kenangan diri sendiri or maybe jadikan sedikit panduan untuk orang lain gak ke....

So hotel yang kami amek iaitu hotel tower, hotel bajet je. Keselesaan sgt ok, staff pun sangatlah mesra dan boleh bergurau senda. Kenapa aku pilih hotel ni sebab, lokasinya terletak di Plaza Mahkota, berhampiran dengan lokasi Menara Taming Sari, Muzium Samudera dan banyak lagi. Selain itu, ada gak la beberapa parking tuk pelanggan, tapi nasiblah kalau datang masa ramai orang, confirm ada je parking tu. Kedai makan pun banyak, 7eleven pun ada.

Gambar Atas : Keadaan depan ofis

Gambar Atas : Lobi hotel..comel je kan...keke


Gambar Atas : keadaan dalam bilik...gambar ni lebih kurang gambar bilik kami

Gambar Atas : ni Menara Taming Sari..tempt pertama yang kami pergi...

Gambar Atas : muzium samudera

Gambar Atas : Melaka river cruise

sumber gambar : carian google

Maaf sebab gambar -gambar dalam ni semuanya dari carian google. Bukan apa tempoh hari, tak bawak kamera..hampa kejap sebab xda kenangan kat sana...

Monday, November 17, 2014

Percutian ke Melaka #Part 1

Ini entry lambat....

Sengaja aku update, maybe untuk kongsikan pengalaman ataupun menjadi panduan tuk sesiapa yang nak bercuti bajet ke Melaka. Plan ini aku buat berdasarkan hasil servey yang aku buat dekat internet dan juga pada hari kejadian. Aku pergi berdua je dengan teman sehati sejiwa aku, orang rumah.

Sebab apa aku kata leh jadi panduan? sebab aku buat carian google, payah nak jumpa plan yang aku leh follow sebijik...hahaha mana taknya, aku kalau boleh nk meminimumkan bajet dan juga kalau boleh semua tempat aku nak pergi..kekeke. Biasalah ni kali pertama nak berjalan dengan teman sehati sejiwa aku...

Kami pergi dengan kenderaan sendiri je, drive dari kl. Tapi sebelum tu, kereta buruk aku tu dah aku siapakan terlebih dahulu, servis dan tukar apa patut, untuk elakkan sebarang perkara yang berlaku. Kami decide tuk pergi pada hari yang kurang orang, sebab malas nak berebut bagai. So kami pergi hari ahad dan balik pada hari selasa. So jom tengok iternari percutian kami....termasuk segala kos yang ada, maybe leh bajet lagi...huhuhu

Sumber gambar : Carian google

Hari ke 1

Bertolak Jam 10 pagi
- Minyak - RM50,
-Tol(Sg. Besi-Ayer Keroh) -  RM17

Check In Hotel Tower - RM180/ 3day & 2night
Makan Tengahari - RM19

Petang
Menara Taming Sari - RM20/ 2org
Muzium Samudera + Muzium Samudera 2 + Muzium TLDM - RM6/2org
  (sepatutnya sorang RM6/org, alhamdulillah rezeki)
-Air minum + jajan - RM5.50
Medan Portugis

Malam
River Cruise Melaka - RM 20
Makan Malam - RM 18
Kudap-kudap malam - RM9.80

Total Day 1 - RM 345.30


Hari ke 2

Sarapan - RM 12

Zoo Melaka - tiket RM34
-Air minum - RM 11
-Kipas - RM8
-Cenderamata Zoo (Frigde Magnet) - RM9

Mydin Air Keroh
- Makan Tengahari RM 15

Taman Mini Malaysia & Taman Asean Malaysia(tgh renovate)  - RM34
-Cenderamata untuk kawan kawan - RM20
-Air Minum - RM6

Makan Malam - RM25 (Asam Pedas Jr)
- Cenderamata Tshirt - RM10
- Kuih, Belacan, Cencalok - RM30

Total Hari 2 - RM - RM214

Hari Ke 3

Sarapan - RM 8.50
Pantai Klebang - free je...hehhee
Famous Coconut Shake Klebang - RM 6.90
Muzium Kapal Selam ( tengok tengok dari luar je)
Makam Hang Tuah

Tol balik RM 13.60

Total Hari ke-3 = RM 29

Total kos percutian kami = RM 588.30

Sebenarnya banyak lagi yang boleh jimat, hotel pun ada yang lagi murah tapi sebab ini yang kami pilih..so bolehlah dari tak ada.Rasanya ini saje tempat yang kami pergi, cuma makanan kami xdalah nak cuba ikan bakar or pape, just asam pedas je..mission kali ni nak pergi semua tempat, tapi x sempat...next time insyaAllah...Pic pun xsempat nak snap bebanyak...

Harap dapat bagi sedikit panduan if ada yang nak pergi..

Friday, March 14, 2014

Jerebu di Port Klang

Bacaan IPU di Port Klang sekarang..jam 11.30am....


 
 sumber : page Department of Environment

 Keadaan di Highway Shapadu.....Penglihatan kabur



# pakai face mask

Thursday, March 13, 2014

Friday, February 14, 2014

JDT vs Selangor FC...

Esok game ni, mesti terbaik...tak sabar nak tunggu, sayang xda live, ikut hati nk ke stadium larkin tapi ada kelas pagi tu, so x sempat tunggu je la resultnya..pape pun..terbaik buat dua dua team...


 tu dia stanby dah..hehe xtau la bila punya jersi, hadiah dari seorang teman lama yang juga peminat selangor..tq sangat2 pd beliau kalau dia baca ni
 kedudukan terkini liga super 2014..

kredit gambar : dari fb Selangor Soccer Fan Club

Ikut laluan motor tak rock aa???

Alhamdulillah syukur untuk segalanya...

Sejak akhir akhir ni jalan yang aku lalui untuk ketempat kerja, ada dua tiga kemalangan berlaku melibatkan penunggang motosikal dan kereta. dan yang paling aku gerun, bila aku tertengok depan mata. Disebabkan itulah aku bila menunggang, biarlah perlahan dan ikut laluan yang sepatutnya demi keselamatan, kita berusaha demi kebaikan.

Tapi betul ke sape yang ikut laluan motosikal ni tak rock???

Kejadian ni berlaku suatu ketika dulu, bila dari highway guthrie aku perlahankan motosikal aku dan belok ke laluan motosikal, tapi dalam masa yang sama aku ternampak seorang penunggang ni senyum sinis pada aku (dia ikut laluan kereta). Eh tetiba aku terpikir, salah ke aku ikut laluan ni??? adehhh

Bagi aku, biarlah apa pandangan orang dan keadaan sekalipun, aku akan cuba sedaya upaya untuk ikut saje laluan yang dicadangkan, demi memaksimumkan keselamtan di jalan raya. Tak gitu?? 

Lepas kejadian tu ada aku tanya pada orang yang menunggang, macam-macam alasan aku dengar kenapa mereka tidak menggunakan laluan motosikal. So aku amek inisiatif kunun kunun hebat, aku servey sendiri beberapa laluan motosikal, so apa yang aku dapat (hanya pendapat peribadi), aku sharekan kat sini. Memang secara kesimpulannya, laluan motosikal kurang dari segi keselamtannya...

Kenapa aku kata kurang dari segi keselamatan???

Aku listkan dari pemerhatian aku...antaranya laluan motosikal tiada penyelengaraan dibuat, dimana jalan berpasir dan semak samun hampir menutupi laluan. Ini boleh membahayakan penunggang.

Selain itu, keadaannya juga gelap, tiada lampu jalan. So lubang or pape pun kalau x alert, pasti akan mengundang bahaya. Dan jika laluannya melencong jauh dari jalan kereta, mungkin kebarangkalian akan berlaku gangguan sosial dan sebagainya.

Jalan beralun dan berlubang. Ini masalah yang aku rasa sangatlah tak best. Dah la sempit, so kalau nak mengelak pun sipi sipi je. 

Itu belum amek kira lagi keadaan yang dibuat..hehehe dulu pernah skali aku dengar, orang sengaja tabur paku la bagai...

Dan macam-macam lagilah...So pape pun hati2lah tak kira di mana pun..



picture credit : carian google


ps : maybe bukan semunya teruk, ada gak jalan yang comel dan cantik

Wednesday, February 12, 2014

WPCM Central Mega Gathering @Teluk Batik...

Tu dia antara picnya..yg lain malas nk upload sbb tgh byk kerja..sabar sabar entry akan tetap cuba diwat tapi tak tahu bila akan di post..wahahahahaha..

  Terbang megah bak helang!!! terbaik WPCM

ni dekat masjid wilayah sebelum berangkat ke teluk batik. Menunggu ketibaan jenterajentera waja yang lain sebelum bergerak sekali..terbaik..lebih 200 org penyertaan, tidak termasuk ahli keluarga...

Berminat nak join ke?? jom klik kt fb Waja Performance Club or leh pm saya...weeeeeee

Friday, February 7, 2014

Maharaja Lawak Mega 2014 Akhir!!

Wah terbaik ni, rasa tak sabar nak tengok.

Kali ni punya Maharaja Lawak Mega 2014 memang hebat, tengok banyak kali pun still tergelak sorang lagi. Kekadang tak tercover nk gelak tu.

So rasa rasa sapelah menang malam ni...hmmm bagi akulah, aku suka Jambu, Sepahtu, Shiro...tapi sejak sejak ni, aku tengok bojey pun leh tahan gak lawaknya....apa la yang diorang nak lawakkan malam ni kan. Sape memang tu, aku pun xtau la..rasanya shiro kot?? sepahtu kot??? Jambu kott???

pic : astrogempak dan carian google

"Teruskan Menonton #Maharajalawakmega 2013 setiap Jumaat jam 10 malam di Astro Warna & Astro Mustika HD.""

Petikan dari laman astro gempak..saje je copypaste sebab nak kasi banyak sikit entry...hehehhe

Thursday, February 6, 2014

Design poster


Wahahahah saje nk tayang??? xdalah just nk abadikan je apa yang aku wat. Ini lagi satu poster yang aku design untuk makan malam pejabat aku. Tak tahu sama ada di guakan or tidak, tapi apa yang mereka nak, suma aku dh follow, terpulanglah...

pic: terpaksa diblur demi menjaga privasi....huhuh
 
 Ni je yang mampu aku buat, banyak lagi aku kena belajar sebab semua teknik yang aku gunakan ni, basic photoshope je. Aku tak ada pun belajar secara serius, just hobi suka wat design ni. So kalau ada yang nk komen, silakan, aku on je..lagipun boleh memperbaiki kelemahan kan???





 

Wednesday, February 5, 2014

Mega Gathering WPCM...

Hmmm lama dh x update..ni nk bagi alasan lagi ni...

Biasalah banyak sangat benda aku buat dalam satu masa, kerja, belajar n plan nk membina keluarga, insyaAllah, harap semuanya berjalan lancar.

Dalam dok sibuk sibuk tu, aku rajin juga bersosial. Ingat tak pasal kelab kereta yang aku join tu??? Waja Performance Club Malaysia (WPCM). Terbaik club ni, banyak pengalaman yang aku dapat selain dapat ramai kawan- kawan baru.

Sebut pasal WPCM ni, sengaja nak kongsikan sikit pasal WPCM Mega gathering v2.0 di Teluk Batik, Perak yang di jadual berlangsung hujung minggu ni. Sekarang jumlah penyertaan dr ahli kelab dah mencecah 200 biji kereta waja , terbaikkk..bilangan itu belum lagi dari sesape yang nak join dan menjadi ahli. Kiranya termasuk ahli keluarga lebih dari 200 orang akan berada disana, fuhh meriah habak hang!!! Nanti aku cuba kongsikan kemeriahannya melalui gambar...

Last time punya gathering pun aku rasa dah terbaik, terngiang ngiang lagi dalam ingatan ni...tak sabar rasanya nak tunggu hari itu.

Kalau ada pemilik waja yang nak join tu, jom la jangan segan-segan..rasai kemeriahannya.....

Labels

1 2 2009 2010 25 3 82 Vads AFF Suzuki ahad airasia AIz AJL 25 akhirnya Ana antara atas Audit AutoCad Ayoub badminton badmood Ballon d'or bapa baru bas bawah belajar Ben Ashaari bengang berbuka beza birthday blog blogger survey bloglist Blogwalking bola Bola sepak Brem Mall bulatan buli busuk Cameron Highland cemburu cerita Chelsea Cikgu contest cukai cuti cuti raya cuti-cuti Daddy dasyat dia dim dim.sekolah dinner diri sendiri Disember drive driving dslr dulu-dulu edit gambar esok every part of me facebook fakta family farisan friend futsal GA gambar gegar blog haji Hannah Montana Hari Ayah Hari ini Hari raya hilang hitea hujan lebat induksi intiview Ipoh Islam isnin jalan-jalan jam jem Jkr jumaat jumie Jusco kalumpang kanak kapal terbang kawan kawan baik kebakaran kejadian kena kenduri Kepong Kereta Kerja keyboard khamis KL komen korban kursus lapar Latihan Layang-layang lelaki lenka lentang lepak letih lipas luahan luahan hati lucu mahal Main makan makan-makan malam Malaysia mangkuk tingkat marah masalah masjid melaka memandu membazir menang menyampah merdeka Messi mexico Miley Cyrus mimpi MissFyda moody MRR2 nasihat nightmare nolstalgia noltalgia ofis pages panjang papa party pasar malam PD penat pencuri pendapat pengalaman pengorbanan perasaan perempuan persoalan piala piala dunia picnic pilih kasih private puasa public public phone rangkuman raya restoran reunions rumah atok saba sabtu saje-saje sakit salam ramadhan sama SB sebulan sedap sedih segmen selesai semalam sembang seminggu sesak seterika share shift sial sibuk simple site Site Visit Soalan Space speaking subang sukan sungai sungai buloh suprise susah cari syukur tag tahun baru Taman Tanah rata tapak kasut teh tarik teraniaya Terima kasih tgv thomas cup tidak sangka tidur timbal balik tips tmp trouble is a friend tv Tv3 Twilight ucapan Ular update UTM wayang wedding wish world cup WPCM yuna z