Geng-Geng

Monday, July 12, 2010

Memandu jgn bg org marah boleh!!!!

Hari ni juz nk kongsi la skit tips la psal memandu. Sebabnya aku tengok ramai yg kt Malaysia ni kalo time memandu tu, ikut kepala sendri je, suma nk pentingkan diri sendri. N ramai orang yang akan marah. Dh la kesabaran paling susah nk tahan kalo tengah memandu.....So sebab td mula2 dh sebut tips, kunun2 la, tips ni dtg dr diri n pengalaman aku sendri, juz nk bg beberapa cara bila memandu xmo bg org marah.......

1. Jangan bawak keta kalo xpandai bawak, ni sebab paling utama, kalo di bawak jugak, alamatnya.....
2. Kalo nk masuk simpang tu, bg signal awal2, so xda la org yg kt simpang tu tggu lame sgt
3. Jangan halang laluan org lain, or parking yg halang laluan, boleh sebabkan kesesakan yg teruk sebab kereta anda
4. Kalo kuar simpang n masuk depan org dengan lajunya, bila dh masuk jalan tu, jangan labawak perlahan sampai org yg memang ikut jalan tu terpaksa tekan brek dengan dasyatnya walaupun org tu memang bawak ikut had laju.
5. Kalo kuar simpang tu, jgn la smpai jalan xda keta langsung br nk kuar, kesian kt org belakang tggu lame2,
6. Pastikan bawak kereta ikut had laju bersesuaian n kekosongan jalan, kekadang tu, jalan xda keta pun, dia g bawak perlahan yang amat, sampai jem jalan tu sebab dia
7. Kalo pasang lampu keta tu, jgn la p tukar or setting jd lampu tggi, smpai org nk pandang depan pun rs susah n silau
8. Kalo lampu brek blakang xda or rosak, cepat2 la g repair, sebab susah la nk bajet bila dia nk berenti, silap2 org blakang kena brek emengency
9. Kalo bg signal tu, pastikan masuk la simpang or berenti, ni tak, sbuk dok jalan perlahan2 n sampai sudah xberenti2, tambah plak kalo jalan tu sesak, lg sesak diwatnya
10. Kalo parking jgn la diblok keta org, g la cari parking, biar jauh skit pun xpa
11. Bila berenti kt raffic light tu jgn la leka or wat benda pelik, sebab kalo hijau, kenala cepat2 jalan, sebab nant org belakang akan xsempt nk lalu dh lampu merah, ni tak, bila lampu dh hijau barula nk sikat rambutla, pakai bedak la....lmbat jadiknya
12. .........So ni la antara sebab-sebab yang perlu dielakkan kalo anda memandu. Sebab aku selalu kena, dari aku marah2 kt dalam keta, sian keta or sape2 yg naik keta aku time 2 kena dgr aku marah2, baik aku tulih dlm blog, moga2 ada org baca n xwat dh benda ni, kunun2 la ada org baca,

***sumber pic : google

2 comments:

Zura said...

pehal nie?? asyk nk mrh je kjenye...ishk2

d.i.m said...

bukan marah la, tp juz nk bg tips/...kunun2 la, kekek

Labels

1 2 2009 2010 25 3 82 Vads AFF Suzuki ahad airasia AIz AJL 25 akhirnya Ana antara atas Audit AutoCad Ayoub badminton badmood Ballon d'or bapa baru bas bawah belajar Ben Ashaari bengang berbuka beza birthday blog blogger survey bloglist Blogwalking bola Bola sepak Brem Mall bulatan buli busuk Cameron Highland cemburu cerita Chelsea Cikgu contest cukai cuti cuti raya cuti-cuti Daddy dasyat dia dim dim.sekolah dinner diri sendiri Disember drive driving dslr dulu-dulu edit gambar esok every part of me facebook fakta family farisan friend futsal GA gambar gegar blog haji Hannah Montana Hari Ayah Hari ini Hari raya hilang hitea hujan lebat induksi intiview Ipoh Islam isnin jalan-jalan jam jem Jkr jumaat jumie Jusco kalumpang kanak kapal terbang kawan kawan baik kebakaran kejadian kena kenduri Kepong Kereta Kerja keyboard khamis KL komen korban kursus lapar Latihan Layang-layang lelaki lenka lentang lepak letih lipas luahan luahan hati lucu mahal Main makan makan-makan malam Malaysia mangkuk tingkat marah masalah masjid melaka memandu membazir menang menyampah merdeka Messi mexico Miley Cyrus mimpi MissFyda moody MRR2 nasihat nightmare nolstalgia noltalgia ofis pages panjang papa party pasar malam PD penat pencuri pendapat pengalaman pengorbanan perasaan perempuan persoalan piala piala dunia picnic pilih kasih private puasa public public phone rangkuman raya restoran reunions rumah atok saba sabtu saje-saje sakit salam ramadhan sama SB sebulan sedap sedih segmen selesai semalam sembang seminggu sesak seterika share shift sial sibuk simple site Site Visit Soalan Space speaking subang sukan sungai sungai buloh suprise susah cari syukur tag tahun baru Taman Tanah rata tapak kasut teh tarik teraniaya Terima kasih tgv thomas cup tidak sangka tidur timbal balik tips tmp trouble is a friend tv Tv3 Twilight ucapan Ular update UTM wayang wedding wish world cup WPCM yuna z