Geng-Geng

Wednesday, September 29, 2010

Memandu dengan baik-baik ye....

"Hah bagi tips lak dia ni"..ni mayb antara persoalan n cakap2 org dh baca entry aku kali ni. Sengaja la sebab org lain pun beribu-ribu bagi tips kt dlm blog mereka, so aku pun mcm teringin tp bukan meniru ye. Juz nk cuba benda baru, cewaah.

Sebenarnya entry ni aku wat khas tuk si dia. Bukan apa, aku rso la tgk z bawak keta, yela orang baru nk memandu n tambah2 lak keta dia keta baru. Still takot2 n teragak2 tp bawak keta kemain laju lg. Menambahkan kerisauan aku. Pada saat ini, terdetik fikiran tok wat satu entry special tuk dia. Apa yg aku tulih ni juz ikut pengalaman aku, so kalo ada salah ke pape mintak la di tegur or timbah ye. Aku nk kongsikan tips2 yang aku pelajari n amalakan sampai sekarang, alhamdullillah xda lg kemalangan2 serius.

13 dulu tips selamat memandu :
1. Kalo boleh biar la ikut suma peraturan
2. Nk corner bg la signal jgn main corner je. Kalo boleh bg signal tu awal2 skit.
3. Then kalo bg signal tu, jgn la terus masuk je, tgk kalo kosong baru la masuk.
4. Kalo nk bersiar o bwk perlahan, tolong jgn bawak kt line kanan skali.
5. D traffic light, pastikan sentiasa bersedia tuk jalan, supaya yg kt blakang xtggu lama.
6. Parking, jgn la sampai memblog org n menyusahkan org lain
7. Brek, jgn brek mengejut bila dh dekat.Kalo boleh biar penumpang xperasan pun kita brek.
8. Sentiasa amalkan sifat memberi laluan, biar lmbat asal selamat.
9. Ketika memandu pastikan berada di betul2 lane anda, jgn makan smpai 2 lane, marah org
10. Jgn memandu terlalu rapat ngan org depan.
11. Corner pastikan dgn kelajuan yg betul.
12. Di simpang, pastikan yakin tuk keluar simpang, kalo x tggu je sampai betul2 kosong.
13. Kalo hujan, xperlu la kalo nk tekn n pecut keta tu.

Ni la akibatnya kalo drive tu nk cucuk2 or rapat ngan keta depan. Kekadang tu org yg brek bila dh dekat pun ada kemungkinan tuk jadik mcm ni, bukan apa, yela kita bila memandu xleh terlalu mengharap dgn brek, kena gak pkirkan sebaliknya, cthnya kalo tetiba brek xberfungsi, mcm na. Dh la skg ni suma kereta suma elektronik kan kan.

sumber : google
Yang ni pun salah satu punca gak memandu jadik xselamat. Alamak mintak maaf ye hawa, bukan sengaja nk menyindir tp ni je gamabr yg aku jmp kt incik google. Memang xda pape, tp malang kan xberbau.

Lupa nk tulih kt atas td, memang la entry ni khas tuk z tp tuk org lain pun boleh. Kira sama2 la kita kongsi. Tapi betul la apa orang kata, memang kesabaran yg paling susah tuk di tahan ialah ketika memandu. Aku sendri pun kekadang ter hot jugak ngan cara2 umat manusia ni drive, so aku mintak maaf ye...

1 comment:

Zura said...

huhuhu...sowy ye,sy bdk 'P',biase r drive pn agk kelam kabut ckit,kekeke...dun worry dear,i try drive more careful n safety...anywy thnx 4 ur advise n tips...huhuhu...really appreciate it...

Labels

1 2 2009 2010 25 3 82 Vads AFF Suzuki ahad airasia AIz AJL 25 akhirnya Ana antara atas Audit AutoCad Ayoub badminton badmood Ballon d'or bapa baru bas bawah belajar Ben Ashaari bengang berbuka beza birthday blog blogger survey bloglist Blogwalking bola Bola sepak Brem Mall bulatan buli busuk Cameron Highland cemburu cerita Chelsea Cikgu contest cukai cuti cuti raya cuti-cuti Daddy dasyat dia dim dim.sekolah dinner diri sendiri Disember drive driving dslr dulu-dulu edit gambar esok every part of me facebook fakta family farisan friend futsal GA gambar gegar blog haji Hannah Montana Hari Ayah Hari ini Hari raya hilang hitea hujan lebat induksi intiview Ipoh Islam isnin jalan-jalan jam jem Jkr jumaat jumie Jusco kalumpang kanak kapal terbang kawan kawan baik kebakaran kejadian kena kenduri Kepong Kereta Kerja keyboard khamis KL komen korban kursus lapar Latihan Layang-layang lelaki lenka lentang lepak letih lipas luahan luahan hati lucu mahal Main makan makan-makan malam Malaysia mangkuk tingkat marah masalah masjid melaka memandu membazir menang menyampah merdeka Messi mexico Miley Cyrus mimpi MissFyda moody MRR2 nasihat nightmare nolstalgia noltalgia ofis pages panjang papa party pasar malam PD penat pencuri pendapat pengalaman pengorbanan perasaan perempuan persoalan piala piala dunia picnic pilih kasih private puasa public public phone rangkuman raya restoran reunions rumah atok saba sabtu saje-saje sakit salam ramadhan sama SB sebulan sedap sedih segmen selesai semalam sembang seminggu sesak seterika share shift sial sibuk simple site Site Visit Soalan Space speaking subang sukan sungai sungai buloh suprise susah cari syukur tag tahun baru Taman Tanah rata tapak kasut teh tarik teraniaya Terima kasih tgv thomas cup tidak sangka tidur timbal balik tips tmp trouble is a friend tv Tv3 Twilight ucapan Ular update UTM wayang wedding wish world cup WPCM yuna z