Geng-Geng

Saturday, September 10, 2011

Dipersalahkan

Bila petang baru sempat untuk jenguk jenguk kat blog ni. Biasalah bila cuti, macam macam aktiviti perlu aku lakukan, nasib petang ini hujan, tertangguh kejaplah aktiviti luar aku.

Di persalahkan atas kesalahan yang kita lakukan memang perkara biasa dalam hidup ini. Dan orang yang menerima dan mengakui kesalahan yang dilakukan memang seorang yang bertanggungjawab. Aku kagum dengan orang begini. Yela bukan senang nak admit kesalahan sendiri, masing masing ego tinggi.

Itu satu hal, yang lagi teruk bila kita disalahkan atas apa yang kita tak lakukan. Macam aku dulu, aku tetap akan tegakkan, biarlah sampai bertekak asalkan aku puas hati. Bukan apa, bila terjadi macam tu, tanggapan orang pada kita akan berubah. Tapi sejak dua menjak, aku dah berfikir, tak perlu lagi aku nak bersusah payah nak melawan bagai, biarlah apa yang orang cakap. Bila kita betul, insyaAllah, kebenaran akan terpancar juga.

Teringat kisah lalu, masa aku sekolah. Kejadian berlaku kat kantin sekolah dimana masa tu tong ais jatuh dan secara kebetulan aku lalu kat situ. Memang abang kantin tu marahkan aku. Memang masa tu perasaan apa yang aku rasa, tuhan je tau. Marah dan kecewa yang tersangat2. Itu rasanya bila orang yang kita tak kenal buat, bayangkan jika orang yang kita kenal, or rapat buat, mesti rasanya double.
Published with Blogger-droid v1.7.4

2 comments:

Rozuan Ismail said...

memang sangat gentleman org yg mengaku melakukan kesalahan. wan pon pernah terkena tempias bila bukan wan lakukan kesilapan itu tapi wan dituduh.redha je la kan

bunga said...

lau bunga rasanya kena marah gak abg kantin tu ngn bunga..haaa

Labels

1 2 2009 2010 25 3 82 Vads AFF Suzuki ahad airasia AIz AJL 25 akhirnya Ana antara atas Audit AutoCad Ayoub badminton badmood Ballon d'or bapa baru bas bawah belajar Ben Ashaari bengang berbuka beza birthday blog blogger survey bloglist Blogwalking bola Bola sepak Brem Mall bulatan buli busuk Cameron Highland cemburu cerita Chelsea Cikgu contest cukai cuti cuti raya cuti-cuti Daddy dasyat dia dim dim.sekolah dinner diri sendiri Disember drive driving dslr dulu-dulu edit gambar esok every part of me facebook fakta family farisan friend futsal GA gambar gegar blog haji Hannah Montana Hari Ayah Hari ini Hari raya hilang hitea hujan lebat induksi intiview Ipoh Islam isnin jalan-jalan jam jem Jkr jumaat jumie Jusco kalumpang kanak kapal terbang kawan kawan baik kebakaran kejadian kena kenduri Kepong Kereta Kerja keyboard khamis KL komen korban kursus lapar Latihan Layang-layang lelaki lenka lentang lepak letih lipas luahan luahan hati lucu mahal Main makan makan-makan malam Malaysia mangkuk tingkat marah masalah masjid melaka memandu membazir menang menyampah merdeka Messi mexico Miley Cyrus mimpi MissFyda moody MRR2 nasihat nightmare nolstalgia noltalgia ofis pages panjang papa party pasar malam PD penat pencuri pendapat pengalaman pengorbanan perasaan perempuan persoalan piala piala dunia picnic pilih kasih private puasa public public phone rangkuman raya restoran reunions rumah atok saba sabtu saje-saje sakit salam ramadhan sama SB sebulan sedap sedih segmen selesai semalam sembang seminggu sesak seterika share shift sial sibuk simple site Site Visit Soalan Space speaking subang sukan sungai sungai buloh suprise susah cari syukur tag tahun baru Taman Tanah rata tapak kasut teh tarik teraniaya Terima kasih tgv thomas cup tidak sangka tidur timbal balik tips tmp trouble is a friend tv Tv3 Twilight ucapan Ular update UTM wayang wedding wish world cup WPCM yuna z