Geng-Geng

Friday, November 11, 2011

Orang buat kita, jangan kita buat

Pagi-pagi ini hujan dah merenjani bandar Kuala Lumpur. Nasib jalan tidak bertukar sesak teruk walaupun kereta banyak. Wow bahasa yang amat dasyat di pagi-pagi hari. Aku dah jadi macam kebiasaan pulak, bangun lewat. Dulu aku tak begini tapi sejak akhir-akhir ini dah menjadi kerap pula. Mungkin sebab jam loceng aku buat hal, kadang-kadang bunyi, kadang tak bunyi. Haha tu semua mintak nak beli baru, aku bukan apa, sayang nak buang, jam tu banyak berjasa dengan aku.
sumber:carian google

Pagi ini dalam perjalanan aku datang ke pejabat, kereta memang banyak. Dalam banyak-banyak kereta ini, ada lah seorang ni, bawak kereta macam b&%$6, aku sendiri tak tahu nak nyatakan dengan kata-kata. Salahnya kalau ikutkan memang kecik, tapi ianya boleh membahayakan dan melambatkan kereta-kereta lain. Aku lak masa tu tengah dok rush nak ke pejabat, kenalah dengan mamat tu. Mana tak bengang aku pagi-pagi ini. Masa dok marah-marah tu aku teringat satu perkara yang memang aku pegang sejak dari kecik, just bila dah besar panjang ni aku kurang mempraktikkan. Ego dah makin besar katakan. "Biarlah orang buat kita, jangan kita buat orang lak, kalau tak, kita sama je macam diorang tu" itulah ayat yang selalu aku bawak walau kemana pun aku pergi. So sambung balik psal pemandu hampeh tu, aku pun biar je la, janji dia bahagia. Yang aku lawaknya, bawak cam haram pun, bukan jauh pun pergi, last-last dok depan aku gak. 

Sambil-sambil menyelam tu, aku nak gak minum air. Aku tujukan perkara ini pada semua kawan-kawan aku, just untuk berkongsi dan nasihat. Tak kisahlah dalam apa jua keadaan dan situasinya. Kalau perkara yang dibuat orang itu elok dan baik, tak salah untuk kita buat juga, just kalau boleh, kita buat lagi baik. Kadang-kadang dalam hidup ini, ada saje manusia yang aku rasa tak boleh tengok orang senang, mesti ada saje perkara yang dia buatkan. Mungkin sebab dengki atau sengaja mencari gaduh atau sebagainya. Pada aku ini normal cuma kita yang terkena atau sebagainya perlu bijak menanganinya. Mudah je sebenarnya. Tak payah nak amek port sangat, wat tak tahu sudah. Tak perlu nak g berdepan or bergaduh2 bagai, wat sakit hati je. Percayalah cakap aku, last-last, orang yang buat tu dapat balik akibatnya. Tak boleh cara kasar kita guna cara halus. Gunakan "riverse sikologi". Gunakan akal untuk menangani perkara remeh macam ni. Tu antara kelebihan manusia dari mahkluk lain. Gunakan kelebihan yang diberikan olehNYA sebaik mungkin. Selebihnya, serahkan pada NYA, biar DIA yang tentukan. Oklah dah membebel banyak, nanti sambung lain, nak pergi bekfes jap. Jom..

1 comment:

Tea said...

Membuat org itu best tau... Kawen dulu..

Labels

1 2 2009 2010 25 3 82 Vads AFF Suzuki ahad airasia AIz AJL 25 akhirnya Ana antara atas Audit AutoCad Ayoub badminton badmood Ballon d'or bapa baru bas bawah belajar Ben Ashaari bengang berbuka beza birthday blog blogger survey bloglist Blogwalking bola Bola sepak Brem Mall bulatan buli busuk Cameron Highland cemburu cerita Chelsea Cikgu contest cukai cuti cuti raya cuti-cuti Daddy dasyat dia dim dim.sekolah dinner diri sendiri Disember drive driving dslr dulu-dulu edit gambar esok every part of me facebook fakta family farisan friend futsal GA gambar gegar blog haji Hannah Montana Hari Ayah Hari ini Hari raya hilang hitea hujan lebat induksi intiview Ipoh Islam isnin jalan-jalan jam jem Jkr jumaat jumie Jusco kalumpang kanak kapal terbang kawan kawan baik kebakaran kejadian kena kenduri Kepong Kereta Kerja keyboard khamis KL komen korban kursus lapar Latihan Layang-layang lelaki lenka lentang lepak letih lipas luahan luahan hati lucu mahal Main makan makan-makan malam Malaysia mangkuk tingkat marah masalah masjid melaka memandu membazir menang menyampah merdeka Messi mexico Miley Cyrus mimpi MissFyda moody MRR2 nasihat nightmare nolstalgia noltalgia ofis pages panjang papa party pasar malam PD penat pencuri pendapat pengalaman pengorbanan perasaan perempuan persoalan piala piala dunia picnic pilih kasih private puasa public public phone rangkuman raya restoran reunions rumah atok saba sabtu saje-saje sakit salam ramadhan sama SB sebulan sedap sedih segmen selesai semalam sembang seminggu sesak seterika share shift sial sibuk simple site Site Visit Soalan Space speaking subang sukan sungai sungai buloh suprise susah cari syukur tag tahun baru Taman Tanah rata tapak kasut teh tarik teraniaya Terima kasih tgv thomas cup tidak sangka tidur timbal balik tips tmp trouble is a friend tv Tv3 Twilight ucapan Ular update UTM wayang wedding wish world cup WPCM yuna z