Geng-Geng

Tuesday, November 22, 2011

Kepentingan kawan

Kejadian ini berlaku semalam, waktu aku pulang dari pejabat. Dalam keadaan jalan raya yang amat sesak dan aku yang berkejar kejar nak sampai cepat kat rumah, yela tak nak terlepas perlawanan akhir bola sepak sukan sea antara skuad kita n indonesia, aku tersaksi satu kemalangan. Kesian pada mereka yang terlibat. Teringat masa aku sendiri mengalami kemalangan. Panik dan macam macam lagi perasaan yang timbul. Macam macam gelagat dapat aku lihat, ada yang cuba membantu, ada yang ingin mengambil kesempatan dan macam macam lagi. Nasib pada ketika itu, insan yang bergelar kawan ada. Banyak yang dia bantu, jika tak, aku sendiri tak tahu apa yang jadi pada aku.

Sorotan dari cerita dan pengalaman aku tadi, wah ayat, dalam dunia ni, kawan adalah aset yang paling penting, itu pendapat aku. Tanpa kawan, hidup kita ibarat kain putih. So sementara masih berkesempatan, kita cuba hargai setiap apa yang kawan buat. Macam na caranya, itu terpulang pada setiap individu. Perlu slalu ingat, cukup ke dengan hanya sekadar masih berkawan dgn dia? Atau belanja makan? Atau sebagainya? Fikirkanlah.

Aku sendiri terlepas pandang perkara ini. Banyak kawan kawan yang aku tak hargai dan abaikan bila aku jumpa kawan baru atau kekasih hati. Terukkan aku.Alangkah baik jika masa itu aku sedar segalanya. Bak kata orang, kawan ketika senang memg ramai, tp kawan ketika susah payah nak cari. Kalau boleh hargai setiap kawan yang kita ada, tak kira baik atau buruk.

Dikesempatan yang ada, aku nak minta maaf pada semua kawan kawan yang kenal aku, kawan2 masa sekolah, kawan2 di univesiti, kawan2 jusco, kawan2 vads n tm, kawan2 jkr, kawan2 blog dan lain2. Maaf jika selama kita berkawan, aku ada abaikan korang atau mugkin ada ambil kesempatan dan sebagainya.
Published with Blogger-droid v1.7.4

3 comments:

Anonymous said...

kadang2 kwn bkn x nak hargai kite..kite kene phm yang kawn kite pun ade hal yg pentg untuk diselesaikan..)- gadis berjerawat di pipi.

dim Benihana said...

~gadis berjerawat di pipi
memanglah, setiap dari kita ada hal yang tersendiri, tp xsemestinya cara kita nk menghargai kawan tu perlu ganggu masa kita...peace

Tea said...

Di situ kita tahu, siapa sebenarnya kawan sejati..

Labels

1 2 2009 2010 25 3 82 Vads AFF Suzuki ahad airasia AIz AJL 25 akhirnya Ana antara atas Audit AutoCad Ayoub badminton badmood Ballon d'or bapa baru bas bawah belajar Ben Ashaari bengang berbuka beza birthday blog blogger survey bloglist Blogwalking bola Bola sepak Brem Mall bulatan buli busuk Cameron Highland cemburu cerita Chelsea Cikgu contest cukai cuti cuti raya cuti-cuti Daddy dasyat dia dim dim.sekolah dinner diri sendiri Disember drive driving dslr dulu-dulu edit gambar esok every part of me facebook fakta family farisan friend futsal GA gambar gegar blog haji Hannah Montana Hari Ayah Hari ini Hari raya hilang hitea hujan lebat induksi intiview Ipoh Islam isnin jalan-jalan jam jem Jkr jumaat jumie Jusco kalumpang kanak kapal terbang kawan kawan baik kebakaran kejadian kena kenduri Kepong Kereta Kerja keyboard khamis KL komen korban kursus lapar Latihan Layang-layang lelaki lenka lentang lepak letih lipas luahan luahan hati lucu mahal Main makan makan-makan malam Malaysia mangkuk tingkat marah masalah masjid melaka memandu membazir menang menyampah merdeka Messi mexico Miley Cyrus mimpi MissFyda moody MRR2 nasihat nightmare nolstalgia noltalgia ofis pages panjang papa party pasar malam PD penat pencuri pendapat pengalaman pengorbanan perasaan perempuan persoalan piala piala dunia picnic pilih kasih private puasa public public phone rangkuman raya restoran reunions rumah atok saba sabtu saje-saje sakit salam ramadhan sama SB sebulan sedap sedih segmen selesai semalam sembang seminggu sesak seterika share shift sial sibuk simple site Site Visit Soalan Space speaking subang sukan sungai sungai buloh suprise susah cari syukur tag tahun baru Taman Tanah rata tapak kasut teh tarik teraniaya Terima kasih tgv thomas cup tidak sangka tidur timbal balik tips tmp trouble is a friend tv Tv3 Twilight ucapan Ular update UTM wayang wedding wish world cup WPCM yuna z