Geng-Geng

Friday, November 4, 2011

Hati Berubah

Pagi-pagi ini aku tertarik dengan satu tajuk ini iaitu hati berubah. Mungkin lebih dikaitkan dengan pasangan yang bercinta. Yang dah berkahwin, aku tak pasti sama ada masih ada atau tidak yang berubah hati. Bukan apa, selalunya bila kita berkahwin, maksudnya kita sudah membuat sepenuhnya pemilihan dan itulah yang paling akhir dan tepat. Haha cakap macam ada pengalaman padahal aku sendiri masih mencari-cari. Aik yeke?? haha gelak lagi.

Kembali pada tajuk asal, hati berubah pasti ada sebabnya. Bak kata orang, hati ini ibarat kaca, ianya rapuh dan senang pecah. Selalunya aku nampak bila pasangan berubah hati, mulalah adegan untuk tudoh menuduh. Yang betul disalahkan dan yang salah makin disalahkan. Lepas tu mulalah unkit mengungkit sehinggakan akibatnya makin jadi teruk. Adehh. Pernah dengar atau tidak, yang orang bila sudah break off, langsung tidak boleh jadi kawan? kenapa ianya berlaku mungkin kerana apa yang aku cakapkan kat atas tadi. Kalau boleh janganlah sampai begitu sekali, kan lebih baik berkawan, mungkin itu yang terbaik.

Penyelesaiannya mudah, tak perlu tudoh menuduh atau ungkit mengungkit, yang perlu hanya satu. Ok, jika pasangan kita yang berubah hati, cuba tengok balik diri kita sendiri. Mungkin ada di mana-mana salah, sape tau. Kalau tidak ada salah, mungkin ada kekurangannya. Betul tak?? kalau tak, tak akan lah ada hati yang berubah.

Satu perkara lagi yang aku tak gemar. Bila orang dah berubah hati, tolonglah faham. Tak perlu nak bermusuhan bagai dan tak perlu nak paksa-paksa bila orang dah tak nak. Memang aku tak nafikan, berusaha itu tangga kejayaan. Kekadang memang hati akan kembali bertaut tetapi perlu ingat kekadang orang yang berubah hati ini sudah parah dan tak mungkin kembali. Bagi aku lah, dari dok paksa-paksa dia terima kita balik, baik kita tengok balik diri kita, kat mana silapnya, cuba betulkan. InsyaAllah akan berjaya satu hari nanti, kalau ada jodoh tak kemana.

2 comments:

Tea said...

apb dilamun cinta, mau update blog pun malas...

Rozuan Ismail said...

masa bercinta semuanya indah,kentut pon wangi.bila break off,semua maki hamun

Labels

1 2 2009 2010 25 3 82 Vads AFF Suzuki ahad airasia AIz AJL 25 akhirnya Ana antara atas Audit AutoCad Ayoub badminton badmood Ballon d'or bapa baru bas bawah belajar Ben Ashaari bengang berbuka beza birthday blog blogger survey bloglist Blogwalking bola Bola sepak Brem Mall bulatan buli busuk Cameron Highland cemburu cerita Chelsea Cikgu contest cukai cuti cuti raya cuti-cuti Daddy dasyat dia dim dim.sekolah dinner diri sendiri Disember drive driving dslr dulu-dulu edit gambar esok every part of me facebook fakta family farisan friend futsal GA gambar gegar blog haji Hannah Montana Hari Ayah Hari ini Hari raya hilang hitea hujan lebat induksi intiview Ipoh Islam isnin jalan-jalan jam jem Jkr jumaat jumie Jusco kalumpang kanak kapal terbang kawan kawan baik kebakaran kejadian kena kenduri Kepong Kereta Kerja keyboard khamis KL komen korban kursus lapar Latihan Layang-layang lelaki lenka lentang lepak letih lipas luahan luahan hati lucu mahal Main makan makan-makan malam Malaysia mangkuk tingkat marah masalah masjid melaka memandu membazir menang menyampah merdeka Messi mexico Miley Cyrus mimpi MissFyda moody MRR2 nasihat nightmare nolstalgia noltalgia ofis pages panjang papa party pasar malam PD penat pencuri pendapat pengalaman pengorbanan perasaan perempuan persoalan piala piala dunia picnic pilih kasih private puasa public public phone rangkuman raya restoran reunions rumah atok saba sabtu saje-saje sakit salam ramadhan sama SB sebulan sedap sedih segmen selesai semalam sembang seminggu sesak seterika share shift sial sibuk simple site Site Visit Soalan Space speaking subang sukan sungai sungai buloh suprise susah cari syukur tag tahun baru Taman Tanah rata tapak kasut teh tarik teraniaya Terima kasih tgv thomas cup tidak sangka tidur timbal balik tips tmp trouble is a friend tv Tv3 Twilight ucapan Ular update UTM wayang wedding wish world cup WPCM yuna z