Geng-Geng

Saturday, November 10, 2012

Marah bertempat!!

Adohai..macam-macam isu sekarang ini. Baru-baru ini aku ada saksikan akibat dari marah, macam-macam berlaku.

Gambar atas : tengok tu, bila marah sangat, air terkeluar pun tak pasan.



 Gambar atas 2 : antara kerosakan yang berlaku akibat marah...

Senang cerita marah ini boleh mendatangkan macam-macam akibat if kita sendiri tak pandai nak kontrol. Bila kita marah, mulut kita mulalah ungkapkan pelbagai bahasa-bahasa kasar. Dan dari mulut juga akan wujudkan pelbagai masalah. Dasyatkan? 

Senangkan lagi cerita, so kena pandai-pandai jage kemarahan kita ni, tengok jugak tempatnya .Dan kalau ditakdirkan tak boleh juga nak kawal, cuba refer atau wat pape yang boleh supaya boleh lupakan perkara yang marah tu.

Nak marah boleh, cuma kena ada caranya, tak perlu nak attack orang, tak perlu nak salahkan orang atau sebagainya. Cuba tahan dan beristifar, insyaAllah akan berjalan lancar.

Dan yang kena marah kena juga bersabar dan beralah, kalau tak, lain pulak yang berlaku. langkah terbaik, diamkan saje. Bagi aku, perkataan maaf sudah cukup untuk membuatkan orang yang marah itu sejuk hatinya, insyaAllah. Selepas reda kemarahan, barulah cuba nk explain atau defend diri kita. weee...

Gambar atas 3 : bila marah tak bertempat ni ibarat marah macam lembu ni lah...huhuhu (ini perumpaan aku je, lembu jangan marah ye)

Sumber gambar : Carian google

No comments:

Labels

1 2 2009 2010 25 3 82 Vads AFF Suzuki ahad airasia AIz AJL 25 akhirnya Ana antara atas Audit AutoCad Ayoub badminton badmood Ballon d'or bapa baru bas bawah belajar Ben Ashaari bengang berbuka beza birthday blog blogger survey bloglist Blogwalking bola Bola sepak Brem Mall bulatan buli busuk Cameron Highland cemburu cerita Chelsea Cikgu contest cukai cuti cuti raya cuti-cuti Daddy dasyat dia dim dim.sekolah dinner diri sendiri Disember drive driving dslr dulu-dulu edit gambar esok every part of me facebook fakta family farisan friend futsal GA gambar gegar blog haji Hannah Montana Hari Ayah Hari ini Hari raya hilang hitea hujan lebat induksi intiview Ipoh Islam isnin jalan-jalan jam jem Jkr jumaat jumie Jusco kalumpang kanak kapal terbang kawan kawan baik kebakaran kejadian kena kenduri Kepong Kereta Kerja keyboard khamis KL komen korban kursus lapar Latihan Layang-layang lelaki lenka lentang lepak letih lipas luahan luahan hati lucu mahal Main makan makan-makan malam Malaysia mangkuk tingkat marah masalah masjid melaka memandu membazir menang menyampah merdeka Messi mexico Miley Cyrus mimpi MissFyda moody MRR2 nasihat nightmare nolstalgia noltalgia ofis pages panjang papa party pasar malam PD penat pencuri pendapat pengalaman pengorbanan perasaan perempuan persoalan piala piala dunia picnic pilih kasih private puasa public public phone rangkuman raya restoran reunions rumah atok saba sabtu saje-saje sakit salam ramadhan sama SB sebulan sedap sedih segmen selesai semalam sembang seminggu sesak seterika share shift sial sibuk simple site Site Visit Soalan Space speaking subang sukan sungai sungai buloh suprise susah cari syukur tag tahun baru Taman Tanah rata tapak kasut teh tarik teraniaya Terima kasih tgv thomas cup tidak sangka tidur timbal balik tips tmp trouble is a friend tv Tv3 Twilight ucapan Ular update UTM wayang wedding wish world cup WPCM yuna z