Geng-Geng

Saturday, April 14, 2012

Antara syaratnya...

Salam malam...
Sebelum memulakan bicara, just nak berkongsi sedikit kegembiraan dan kelegaan yang dasyat. Team bola sepak Selangor yang turun menentang Johor FC di tempat lawan mendapat keputusan seri dengan jaringan 1 gol berbalas 1 gol. Oklah dari kalah, dapat jugak satu point dari tempat lawan. Hopefully next time akan dapat kemenangan dengan point penuh.

Kembali kepada tajuk asal, berkenaan dengan syarat. Macam suspen je tajuknya, sebenarnya ianya berkaitan dengan cinta. Syarat aku dari dulu sampai sekarang is apa sahaja problem yang kita ada ketika ada pehubungan tak kira masa bercinta atau dah berkahwin, jangan di ceritakan kepada orang ketiga. Tidak kiralah kawan baik ataupun sedara mara atau sebagainya.

Sebabnya aku ada pendapat aku sendiri, aku tak tahu orang lain macam mana. Bukan apa, dah memang lumrah orang suka bercerita dan sebab itu juga aku rasa tak berapa sesuai untuk bercerita dengan manusia. Memang aku akui bukan semua manusia macam tu, tapi biarlah aku amek langkah selamat. Sebab itu, aku selalu ingatkan pasangan aku, jangan sesekali nak berceritakan pape masalah yang berlaku walaupun sehalus dan sekecik zarah sekalipun. Kalau kegembiraan, insyaAllah boleh kita kongsikan.

Selain dari takut tersebar dan akan dapat ekspresi buruk, banyak lagi sebab-sebabnya, tapi cukuplah aku gtau sebab utama aku tak suka perkara ini. Sengaja nak konsikan dengan semua yang sudi membaca blog aku ni.

6 comments:

Anonymous said...

Ita : Mengadu tentang masalah kita pada yg Maha Esa tu suda semestinya..sbb hanya Dia yg lebih faham perasaan kita tp kita sebagai manusia biasa ni perlukan sese0rang jgk utk bercerita n mendengar masalah kita..slain 0rg tersebut dpt membantu meringankn bebanan kita, walaupun dia hanya mampu jd pendengar setia..ia jgk mungkin dpt melegakan n mengurangkn rasa beban yg kita tanggung selama ni..bukan begitu ka encik nil..kekeke

Danial I. Marzuki said...

Ita : tq tuk komen tu, aku setuju if ko jumpa yg betul2, n kalo boleh biarlah sejantina..kalo berbeza jantinanya, aku rs byk buruk dari baiknya...org skg ni sush skit nk percya, suma sama je...

Anonymous said...

Yala..mmg kene cari kwn yg btl2 b0le d prcayai..klu nk bercrita pn tk b0le jgk cita dgn 0rg sebarangan..tk kira laki atau ppuan..klu cita dgn ppuan ni..mungkin dia lebih faham perasaan kita lebih2 lg klu mslh tu dia sndiri pena alami..tp klu tuk becerita dgn kwn lelaki pn tkda salahnya sbb lelaki ni memang seorg pendengar n sahabat yg setia..slain tu jgk..lelaki ni bkn jenis yg suka menyampai n tk hipokrit dlm membantu kwn..dorg akan beri kita nasihat yg lebih baik..tu pun klu kwn lelaki tu bole d prcayai la..kekeke

Danial I. Marzuki said...

ita: setuju gak ckp ko tu, mungkin aku rs kita boleh beringat sblm terjadi, even kawan yang kita anggap rapat n kenal lama pun boleh tikam dr blakang...so baik berjaga2..kan kan. Mayb kalo nk legakan hati, refer ngan org2 yg pro mcm ustad ke, tp dgn syarat cerita yg ko smpaikan tu betul2 adil, nasihat yang betul2 ikhlas perlu tahu cerita dr kedua2 belah pihak n betul...

Ameer said...

Bagustu pendirian hang.,... yang terbaik, memohon kepada Allah...

Ameer said...

Bagustu pendirian hang.,... yang terbaik, memohon kepada Allah...

Labels

1 2 2009 2010 25 3 82 Vads AFF Suzuki ahad airasia AIz AJL 25 akhirnya Ana antara atas Audit AutoCad Ayoub badminton badmood Ballon d'or bapa baru bas bawah belajar Ben Ashaari bengang berbuka beza birthday blog blogger survey bloglist Blogwalking bola Bola sepak Brem Mall bulatan buli busuk Cameron Highland cemburu cerita Chelsea Cikgu contest cukai cuti cuti raya cuti-cuti Daddy dasyat dia dim dim.sekolah dinner diri sendiri Disember drive driving dslr dulu-dulu edit gambar esok every part of me facebook fakta family farisan friend futsal GA gambar gegar blog haji Hannah Montana Hari Ayah Hari ini Hari raya hilang hitea hujan lebat induksi intiview Ipoh Islam isnin jalan-jalan jam jem Jkr jumaat jumie Jusco kalumpang kanak kapal terbang kawan kawan baik kebakaran kejadian kena kenduri Kepong Kereta Kerja keyboard khamis KL komen korban kursus lapar Latihan Layang-layang lelaki lenka lentang lepak letih lipas luahan luahan hati lucu mahal Main makan makan-makan malam Malaysia mangkuk tingkat marah masalah masjid melaka memandu membazir menang menyampah merdeka Messi mexico Miley Cyrus mimpi MissFyda moody MRR2 nasihat nightmare nolstalgia noltalgia ofis pages panjang papa party pasar malam PD penat pencuri pendapat pengalaman pengorbanan perasaan perempuan persoalan piala piala dunia picnic pilih kasih private puasa public public phone rangkuman raya restoran reunions rumah atok saba sabtu saje-saje sakit salam ramadhan sama SB sebulan sedap sedih segmen selesai semalam sembang seminggu sesak seterika share shift sial sibuk simple site Site Visit Soalan Space speaking subang sukan sungai sungai buloh suprise susah cari syukur tag tahun baru Taman Tanah rata tapak kasut teh tarik teraniaya Terima kasih tgv thomas cup tidak sangka tidur timbal balik tips tmp trouble is a friend tv Tv3 Twilight ucapan Ular update UTM wayang wedding wish world cup WPCM yuna z