Geng-Geng

Sunday, April 15, 2012

Mansuhkan PTPTN!!

Huh powerlah cadangan ini. Cadangan macam inilah yang aku tunggu sejak kecik lagi. Memang aku kagum sangat dengan cadangan yang dimaksudkan. Yela alasan dia cukup menyanyat hati.Tak ada lah membebankan. Kena dengan pepatah lama, bersusah susah dahulu, bersenang senang kemudian.

Aduh macam-macam keadaan sekarang ini. Macam-macam karenah ada. Korang yang membaca ini jangan pulak tersalah erti, ayat kat atas tu sebenarnya sengaja di wujudkan. Pada pendapat aku, permansuhan PTPTN ini bayak buruk dari baiknya.Ini pendapat peribadi aku. Mungkin tidak terasa bagi sesiapa yang berada dan berkeputusan baik. Kenapa aku cakap begitu??

Bagi yang mendapat keputusan cemerlang, memang kurang masalahnya untuk mendapatkan tajaan, tak kiralah dari pihak kerajaan atau sebaliknya. Bagaimana pula dengan yang mendapat keputusan kurang cemerlang?? Kalau dapat masuk ke IPTA mungkin kurang membebankan tp bagaimana yang tidak dapat masuk?? di luar sana yuran pengajian sahaja dah berpuluh-puluh ribu. Bagaimana nak bayar semua tu tanpa pinjaman dari PTPTN?? Dari pengalaman aku belajar dulu, ramai di antara yang aku kenal memang ambil PTPTN walaupun mereka di IPTA, sebabnya meringan beban keluarga.

Aku tak nampak kenapa mesti di mansuhkan?? sudah dinamakan pinjaman, haruslah bayar. Mungkin idea ini tercetus apabila ada sesetengah peminjam yang sukar membuat bayaran balik. Bagi aku tindakan tegas harus di ambil, dan jika ada alasan yang kukuh tidak dapat membayarnya, mungkin boleh di konsider dan tangguhkan bayran balik atau sebagainya.

Ini cuma pendapat peribadi aku, pinjaman seumpama ini sebenarnya banyak membantu para pelajar sekarang ini. Just mungkin penambahbaikan perlu di lakukan ke atas kesuluruhan pinjaman seperti proses bayaran balik dan sebagainya, tindakan tetap perlu di ambil pada yang susah membuat bayran balik.

7 comments:

Pearl Kaz said...

Betul tu.. tak perlu dimansuhkan pun.. kalau tak buat pinjaman, susah la nak bayar yuran, bayar kertas2 nk buat assignment, sewa hostel bla bla bla.. haha.. bila dah pinjam tu, belajar rajin2, dpt kerja bagus2, bayar la balik.. tak susah pun. entah2 yg minta mansuhkan ptptn tu, mmg liat nak bayar, dpt ptptn buat beli henfon or utk enjoy.. huh...

Anonymous said...

Ita : aku suda bayar separuh..mna bole mo mansuh lak..klu mansuh jgk aku mau la duit aku balik..hehehe..aku pun kalau ikut ni mmg ndak mampu bayar tp mcmna pun kne usaha jgk cari jalan tuk bayar..tau pinjam tau la bayar..bukn bg alasan tk mampu..suma org yg pinjam ni pun kalau ikutkan mmg tak mampu..sbb tu la dorg buat pinjaman..klu mampu takdalah dorg smpi buat pinjaman kan..apapun kene jgk berusaha untuk bayar..makaseh :).

Anonymous said...

nk mansuh mgkn xpatut.. Tp interest memang wajib xde.. Kata ptptn nk tlg pelajar smbg blaja.. Kalu nk tlg utk ape ada interest.. Kalu mara boleh buat xde interest xkn ptptn xkn xbleh.. Motif utama mansuh ptptn akan diganti dgn pinjaman y xde interest. Kena tau motif, jgn dkn dgr surat khabar jer..

Danial I. Marzuki said...
This comment has been removed by the author.
Danial I. Marzuki said...

Incik Anonymous : tq coz sudi komen,ini pendapat peribadi, bg sy xda masalah dgn interest tu, nama pun pinjaman, Mara lain, dia ada polisi tersendiri.

Bagus kalu nk wujudkan satu pinjaman lain yg xda intrest, persoalannya, wujudkan dulu then br pkir nk mansuhkan pinjaman sedia ada atau tidak. Bukan senang nk wujudkan badan kewangan yg memberi pinjaman utk stabil.

whitecappuccino said...

anak WC 2 orang masuk u sekaligus..2-2 dapat separuh pinjaman PTPTN..sebulan wajib tambah RM700 at least utk seorang.. tanpa pinjaman PTPTN memang tak cukup untuk mereka study..sorang lagp2 dapat akan sambung belajar soon...

Rozuan Ismail said...

mana boleh mansuhkan.tak logiklah, mungkin boleh diperbaiki dari segi pentadbiran ptptn

Labels

1 2 2009 2010 25 3 82 Vads AFF Suzuki ahad airasia AIz AJL 25 akhirnya Ana antara atas Audit AutoCad Ayoub badminton badmood Ballon d'or bapa baru bas bawah belajar Ben Ashaari bengang berbuka beza birthday blog blogger survey bloglist Blogwalking bola Bola sepak Brem Mall bulatan buli busuk Cameron Highland cemburu cerita Chelsea Cikgu contest cukai cuti cuti raya cuti-cuti Daddy dasyat dia dim dim.sekolah dinner diri sendiri Disember drive driving dslr dulu-dulu edit gambar esok every part of me facebook fakta family farisan friend futsal GA gambar gegar blog haji Hannah Montana Hari Ayah Hari ini Hari raya hilang hitea hujan lebat induksi intiview Ipoh Islam isnin jalan-jalan jam jem Jkr jumaat jumie Jusco kalumpang kanak kapal terbang kawan kawan baik kebakaran kejadian kena kenduri Kepong Kereta Kerja keyboard khamis KL komen korban kursus lapar Latihan Layang-layang lelaki lenka lentang lepak letih lipas luahan luahan hati lucu mahal Main makan makan-makan malam Malaysia mangkuk tingkat marah masalah masjid melaka memandu membazir menang menyampah merdeka Messi mexico Miley Cyrus mimpi MissFyda moody MRR2 nasihat nightmare nolstalgia noltalgia ofis pages panjang papa party pasar malam PD penat pencuri pendapat pengalaman pengorbanan perasaan perempuan persoalan piala piala dunia picnic pilih kasih private puasa public public phone rangkuman raya restoran reunions rumah atok saba sabtu saje-saje sakit salam ramadhan sama SB sebulan sedap sedih segmen selesai semalam sembang seminggu sesak seterika share shift sial sibuk simple site Site Visit Soalan Space speaking subang sukan sungai sungai buloh suprise susah cari syukur tag tahun baru Taman Tanah rata tapak kasut teh tarik teraniaya Terima kasih tgv thomas cup tidak sangka tidur timbal balik tips tmp trouble is a friend tv Tv3 Twilight ucapan Ular update UTM wayang wedding wish world cup WPCM yuna z