Geng-Geng

Monday, April 23, 2012

Bila perempuan "moody"

Assalamualaikum pada semua, hari ini aku terpanggil untuk buat satu entry yang mana aku rasa keadaan ini sangat biasa terjadi iaitu perempuan/ gadis marah marah tak tentu pasal. Efek dia akan terjadi pada keadaan sekeliling, kekadang sampai bermasam muka dan sebagainya.Bukanlah aku kata lelaki tak ada yang marah-marah tak tentu pasal, cuma aku cerita base on pengalaman aku. Maaf kalau ada yang terasa.
Gambar sekadar hiasan (sumber : carian google)

.........Aku sendiri pernah mengalaminya dan rasa sangatlah sakit hati. Alasanya yang biasa diberikan, lelaki kena faham yang sebulan sekali pompuan akan jadi macam ni. Itu aku faham, dan kekadang tu, perkara-perkara macam ni boleh dikawal, sebab semuanya datang dari kepala otak kita. Aku selalu tegaskan, if we always think positive, then result dia insyaAllah akan jadi positive jua dan begitu juga sebaliknya.

Kenapa aku sakit hati sedangkan benda itu lumrah?? bukanlah setiap masa pun aku sakit hati. Aku boleh terima if perempuan tu datang bulan and not in the good mood. But in some situation, kenalah be professional. Contohnya di tempat kerja, if ada pertanyaan dari orang lain, tak perlu rasanya menjawab dengan nada dan keadaan yang kurang baik  sedangkan orang yang bertanya itu betul2 maksudkan apa yang di tanya. Ada sesetengah itu, diam tanpa memandang, itukan kurang sopan sekaligus medatangkan kemarahan pada orang yang menanya.

Kekadang aku tak faham, kenapa sesetengah boleh je mengawal keadaaan dan be professional dan sesetengah tidak. Sedangkan kita ni dijadikan sama je, yang membezakan kita ialah amalan dan usaha kita . Macam aku kata kat atas, semua tindakan yang kita lakukan datang dari kepala otak kita. Dari sana semua arahan keluar dan tidak mustahil untuk kita mengawalnya samaada baik atau buruk.

Penyelesaiannya mungkin untuk elakkan dari sakit hati, kekadang kita perlu beralah. Jangan dilayan sangat orang yang dalam keadaan begini. Buat je hal masing masing dan bersikap positive, kalau tidak, kita ni sama je. Bukan aku cakap pada lelaki je, pada perempuan juga, kalau orang tengah marah or moody, tak perlu rasanya kita nak pergi memanaskan lagi dia, tak perlu nak curahkan minyak pada api yang membara.Pada yang selalu marah2 or moody ni, cubalah berfikir sejenak dan jadi professional, janganlah bawak masalah sendiri ini merata-rata.

1 comment:

sakuraspicelife said...

emm.pernah gak lalui.terutamanya sektor kerajaan.xder la kondem smuer.tp sbg seorg wanita,i lg suke kj dgn boss laki sbb prmpuan suke buat keputusan ikut emosi.haha

Labels

1 2 2009 2010 25 3 82 Vads AFF Suzuki ahad airasia AIz AJL 25 akhirnya Ana antara atas Audit AutoCad Ayoub badminton badmood Ballon d'or bapa baru bas bawah belajar Ben Ashaari bengang berbuka beza birthday blog blogger survey bloglist Blogwalking bola Bola sepak Brem Mall bulatan buli busuk Cameron Highland cemburu cerita Chelsea Cikgu contest cukai cuti cuti raya cuti-cuti Daddy dasyat dia dim dim.sekolah dinner diri sendiri Disember drive driving dslr dulu-dulu edit gambar esok every part of me facebook fakta family farisan friend futsal GA gambar gegar blog haji Hannah Montana Hari Ayah Hari ini Hari raya hilang hitea hujan lebat induksi intiview Ipoh Islam isnin jalan-jalan jam jem Jkr jumaat jumie Jusco kalumpang kanak kapal terbang kawan kawan baik kebakaran kejadian kena kenduri Kepong Kereta Kerja keyboard khamis KL komen korban kursus lapar Latihan Layang-layang lelaki lenka lentang lepak letih lipas luahan luahan hati lucu mahal Main makan makan-makan malam Malaysia mangkuk tingkat marah masalah masjid melaka memandu membazir menang menyampah merdeka Messi mexico Miley Cyrus mimpi MissFyda moody MRR2 nasihat nightmare nolstalgia noltalgia ofis pages panjang papa party pasar malam PD penat pencuri pendapat pengalaman pengorbanan perasaan perempuan persoalan piala piala dunia picnic pilih kasih private puasa public public phone rangkuman raya restoran reunions rumah atok saba sabtu saje-saje sakit salam ramadhan sama SB sebulan sedap sedih segmen selesai semalam sembang seminggu sesak seterika share shift sial sibuk simple site Site Visit Soalan Space speaking subang sukan sungai sungai buloh suprise susah cari syukur tag tahun baru Taman Tanah rata tapak kasut teh tarik teraniaya Terima kasih tgv thomas cup tidak sangka tidur timbal balik tips tmp trouble is a friend tv Tv3 Twilight ucapan Ular update UTM wayang wedding wish world cup WPCM yuna z