Geng-Geng

Tuesday, November 16, 2010

Pengorbanan kunun....

Macam best je tajuk entry kali ni kan, bukan pa, dr pg asyik dok dgr psal pengorbanan je, bukak radio pun tajuk chitchat dia pengorbanan.Yang aku ni plak bengong xtentu psal, lupa lak esok dh raya Haji..ish2 kejap je kan, xpasan pun sebenarnya, masing2 sibuk ngan duniawi. wah ckp mcm pro je kan aku ni, entry kali ni aku juz nk merepek je la.
Alamak td aku berenti makan kejap, sekarang terus xda idea. Yang ada dlm pale ni juz igt nk tdo je, yelakan perut dh kenyang. Ok la untuk tidak membuang masa, aku sharekan benda lain la, aku nk share satu peristiwa ngan korang suma, benda ni terjadi ke atas aku. Memang rs mcm nk putus urat perut ni sebab ia melibatkan kerjaya aku, walaupun xseberapa tp mayb menggangu or memburukkan kredibiliti aku sebagai pekerja. Seriusly aku sendiri pun xsangka benda ni akan jadik pd aku, tp aku take it as a pengajaran. Namun segala nama,jawatan dan tempat terpaksa di tukar demi menjaga nama baik. Mcm na ye aku nk stat...hmmm tgk pic dulu, xda kena mengena ngan cerita ni, kredit pd jurufoto

Ok nk dijadikan cerita, 2 3 bulan yang lalu, ada la seorang Bos bernama Incik Q, memulangkan L...... ke seorang pegawai yang bernama incik W tanpa sebarang rekod hitam putih or sebgainya. Setelah menerima L..... pegawai yang bernama incik W terus meletakkan ke dalam almari tempat simpanan segala jenis stationary, laptop, projector n sebagainya lalu di kunci dan kunci telah di simpan di tempat biasa. Namun incik W mungkin lupa hendak memberitahu kepada org yg bertanggungjawab menjaga kunci n aset2 tersebut atau org yang menjaga tiada di tempt atau sebagainya. Perkara ini berlalu seperti biasa pada hari tu sehinggala pegawai bertanggungjawab iaitu incik D yg menjaga kunci tersebut membuat semakan ke atas barang2 yg ada di dalam almari tersebut pd petg itu. Incik D terkejut dengan kehadiran L... tersebut dan bertanya kepada pegawai2 yg kebetulan berada di tempat dia, iaitu Pn. J, Pn. G ynag juga pegwai atasan dan juga incik T, namun tidak diketahui milik siapa L... itu. Pada keesokan harinya, incik D dapati L...tu sudah tiada, n beliau beranggapan, mungkin L... tu milik persendirian n mungkin hanya menumpang letak seperti kebiasaanya ada org yg menumpang letak barang berharga.
Yang menjadi kes nya, semalam pada 15 November 2010, dlam lingkungan jam 3, incik Q datang ke pejabat D, dan bertanyakan mengenai L... tu. Namun tiada seorg pun yang mengetahui kehadiranya L... tu. Setelah di tanya berkali2, akhirnya semua masalah telah dijatuhkan kepada incik D walaupun incik D secara tidak lgsung ,tahu mengenai perkara ini. Incik D tenang n menghubungi semula incik W, namun hampa, katanya dia juga tidak tahu kemana perginya L... itu. Incik D lalu mula berfikir dan mula bertanyakan kepada semua staff n paling kerap di tanya ialah pegawai2 yg tahu kehadiran L... tersebut seperti yg di ceritakan di atas. Incik D sengaja membuat kecoh kununnya hendak membuat laporan polis n kemungkinan benda ni akan berlarutan, rumah mungkin di geledah dan sebagainya. Incik D menggunakan segala pengalaman sebagai kaunselor (kunun) untuk mencari klu2 dan menduga. Meminta segala nasihat dari orang2 yang berpengalaman dan jikalau la L... tu ilang, bagaimana pula prosedurnya. Segala persiapan telah diwat. Habis segala tempat beliau geledah termasuk tempatnya sendiri, namun hampa. Kunci almari juga dibawa pulang. Di rumah incik D sibuk mengarang ayat bagaimana hendak membuat laporan sekiranya L... itu betul2 ilang. Sebelum tdo, Incik D sibuk berdoa agar dilembutkan ati sesiapa sj yg terambil, sengaja ambil supaya memulangkan semula L.. tersebut. Di pendekkan cerita, esok pg2, incik D sudah cek semua tempat termasuk di dalam almari, namun sekali lg hampa. Akan tetapi, cewaahh ayat, selepas pulang dari minum, incik D dapati L... tersebut ada di bawah meja beliau. Leganya hati beliau xdapat nk dibayangkan. Nampak sgt L.. tersebut telah diambil oleh org2 yg sepejabat dengan incik D, namun xdpt nk kesan siapa orgnya. segala sykologi yg digunakan oleh incik D berjaya. hah mcm tu lebih kurang ceritanya, aku terpaksa ubah skit2 demi menjaga dan menghormati hal2 tertentu. Rasanya faham x??? Tp ini la yg terjadi , juz aku xleh la nk ckp yg aku ni incik apa...keke
Banyak sebenarnya pengajaran yg aku dpt dari cerita kt atas tu, rsnya sesape yg baca pun faham, xyahla nk tulih kt sini, ni pun dh pjg berjela
ps : rasanya cerita xda kena mengena ngan tajuk entry

2 comments:

Anonymous said...

apa k0 mepek ni nil ~ skjp L skjp D skjp lg W ~ hahaha ~ tp aku taw apa tu L ~ keke

d.i.m said...

kalo tau, paham2 sendri sudah..

Labels

1 2 2009 2010 25 3 82 Vads AFF Suzuki ahad airasia AIz AJL 25 akhirnya Ana antara atas Audit AutoCad Ayoub badminton badmood Ballon d'or bapa baru bas bawah belajar Ben Ashaari bengang berbuka beza birthday blog blogger survey bloglist Blogwalking bola Bola sepak Brem Mall bulatan buli busuk Cameron Highland cemburu cerita Chelsea Cikgu contest cukai cuti cuti raya cuti-cuti Daddy dasyat dia dim dim.sekolah dinner diri sendiri Disember drive driving dslr dulu-dulu edit gambar esok every part of me facebook fakta family farisan friend futsal GA gambar gegar blog haji Hannah Montana Hari Ayah Hari ini Hari raya hilang hitea hujan lebat induksi intiview Ipoh Islam isnin jalan-jalan jam jem Jkr jumaat jumie Jusco kalumpang kanak kapal terbang kawan kawan baik kebakaran kejadian kena kenduri Kepong Kereta Kerja keyboard khamis KL komen korban kursus lapar Latihan Layang-layang lelaki lenka lentang lepak letih lipas luahan luahan hati lucu mahal Main makan makan-makan malam Malaysia mangkuk tingkat marah masalah masjid melaka memandu membazir menang menyampah merdeka Messi mexico Miley Cyrus mimpi MissFyda moody MRR2 nasihat nightmare nolstalgia noltalgia ofis pages panjang papa party pasar malam PD penat pencuri pendapat pengalaman pengorbanan perasaan perempuan persoalan piala piala dunia picnic pilih kasih private puasa public public phone rangkuman raya restoran reunions rumah atok saba sabtu saje-saje sakit salam ramadhan sama SB sebulan sedap sedih segmen selesai semalam sembang seminggu sesak seterika share shift sial sibuk simple site Site Visit Soalan Space speaking subang sukan sungai sungai buloh suprise susah cari syukur tag tahun baru Taman Tanah rata tapak kasut teh tarik teraniaya Terima kasih tgv thomas cup tidak sangka tidur timbal balik tips tmp trouble is a friend tv Tv3 Twilight ucapan Ular update UTM wayang wedding wish world cup WPCM yuna z