Geng-Geng

Thursday, November 18, 2010

Semalam Hari Raya

Sebelum memulakan entry, cewahh ayat xboleh blah, rsnya xlewat lg nk wish Selamat Hari Rayaq Haji kepada semua rakyat Malaysia. Mest seronokkan, satunya dapat makan yg sedap2 n yang keduanya, dapat cuti. Keke
Raya kali ni aku xdpt nk balik ke Ipoh, atas urusan peribadi yang xdpt nk di elakkan. So terpaksala raya kt KL je. lagipun adik2 aku suma raya kt KL, so xda la rasa sorang2 je. Kepada yg merantau n xdpt nk balik, jgn sedih2 coz setiap dugaan or kejadian pasti ada hikmah di sebaliknya, bersabarla ye...
Xbanyak yg dapat aku ceritakan, coz raya kali ni memang xwat pape pun. Tapi biasa la, masak2 rendang tu biasa la. Macam biasa, pagi2 raya aku dh siap2 untuk g solat sunat aidiladha kt Masjid. Kt masjid memang meriah, mcm2 stail ada. Pas semayang raya, aku ngan adik aku g carik lemang. Punyala susah nk carik time raya haji ni. Ada kedai tu, baru nk stat bakar la, ada yg org beratur beribu2 la, last2 aku pusing2 terjumpa kedai yg orgnya xbrapa nk ramai. Aku apa lg, dengan sepantas kilat, terus u turn then berenti betul2 depan2 kedai. Aku angkut 3 batang lemang, boleh tahan gak sedap dia.
Pas makan suma, aku n family g ke Banting. Nk g melawat adik pompuan sulong aku kt matrik. Dia xda cuti, xtau la mcm na management da wat mcm na, patutnya wat la adjusment ke pape kan. So kami berkelah kt cafe sana lak. Aku igtkan kami je yg datang, rupanya ramai lg family lain yg datang. Tapi kami paling stail la, siap dengan bj melayu bagai, yg lain pakai bj biasa je, keke Hari tu kami lepak sampai petang, ondway balik tu, kami singgah pekena McD, punyala ramai org kt sana. Mayb suma pun xtau nk g mana n kt area stu, mayb tu je kedai makan yg bukak n senang nk carik. Thanks to mummy coz belanja.
Lupa lak sebut psal hari raya korban, patutnya kenala cerita pasal org sembelih lembu ke pa kan, ni tak cerita psal makan lak. Ok masa kt masjid tu, aku dpt tau yg masjid yg kt rumah aku tu, dia nk wt sembelih2 tu pd keesokan hari (khamis). Aku jadik sgt pelik. Boleh ke macam tu? ni je yg bermain dlm fikiran aku. Bila dh settle suma, aku pun refer la pada yg otai2, br las aku dpt tau cerita sebenarnya. Korban or sembelih ni sebenarnya boleh diwat dlm masa 3 hari dari tarikh hari raya haji(kalo salah tolong ye betulkan). oooooo baru la tau, nmpak tak betapa ceteknya ilmu aku, banyak lagi yg perlu aku belajar.
Ok la, ni je wat masa sekarang yg dpt aku ceritakan. Esok aku akan pulang ke Ipoh coz ada kenduri sepupu nk bersunat, diorg ni kecik lg. So kepada Mohd Irfan Danish dan Mohd Faris, selamat la anda berkhatan, jgn takot2, mcm gigit semut je, kekke

2 comments:

Mr Lonely said...

nice blog.. have a view of my blog when free.. http://www.lonelyreload.blogspot.com .. do leave me some comment / guide if can.. if interested can follow my blog...

Mizuki said...

Amboi, pekena McD, bkn nk anta cni ckit.. po-DAaaa...

Labels

1 2 2009 2010 25 3 82 Vads AFF Suzuki ahad airasia AIz AJL 25 akhirnya Ana antara atas Audit AutoCad Ayoub badminton badmood Ballon d'or bapa baru bas bawah belajar Ben Ashaari bengang berbuka beza birthday blog blogger survey bloglist Blogwalking bola Bola sepak Brem Mall bulatan buli busuk Cameron Highland cemburu cerita Chelsea Cikgu contest cukai cuti cuti raya cuti-cuti Daddy dasyat dia dim dim.sekolah dinner diri sendiri Disember drive driving dslr dulu-dulu edit gambar esok every part of me facebook fakta family farisan friend futsal GA gambar gegar blog haji Hannah Montana Hari Ayah Hari ini Hari raya hilang hitea hujan lebat induksi intiview Ipoh Islam isnin jalan-jalan jam jem Jkr jumaat jumie Jusco kalumpang kanak kapal terbang kawan kawan baik kebakaran kejadian kena kenduri Kepong Kereta Kerja keyboard khamis KL komen korban kursus lapar Latihan Layang-layang lelaki lenka lentang lepak letih lipas luahan luahan hati lucu mahal Main makan makan-makan malam Malaysia mangkuk tingkat marah masalah masjid melaka memandu membazir menang menyampah merdeka Messi mexico Miley Cyrus mimpi MissFyda moody MRR2 nasihat nightmare nolstalgia noltalgia ofis pages panjang papa party pasar malam PD penat pencuri pendapat pengalaman pengorbanan perasaan perempuan persoalan piala piala dunia picnic pilih kasih private puasa public public phone rangkuman raya restoran reunions rumah atok saba sabtu saje-saje sakit salam ramadhan sama SB sebulan sedap sedih segmen selesai semalam sembang seminggu sesak seterika share shift sial sibuk simple site Site Visit Soalan Space speaking subang sukan sungai sungai buloh suprise susah cari syukur tag tahun baru Taman Tanah rata tapak kasut teh tarik teraniaya Terima kasih tgv thomas cup tidak sangka tidur timbal balik tips tmp trouble is a friend tv Tv3 Twilight ucapan Ular update UTM wayang wedding wish world cup WPCM yuna z