Geng-Geng

Saturday, April 9, 2011

Anjing betul la

Sabtu macam hari ini biasalah, hari cuti untuk kebanyakkan orang. Hari ni aku g jejalan kat area Kota Damansara, ramai betul orang. Sesak habis jalan. Tengah dok bersesak-sesak tu, aku terpandang ngan anjing liar yang bersepah-sepah tu. Naik benci pulak, kalo cantik xpa, ni kurap penuh, ish2. Dalam dok membenci tu, teringat pengalaman aku dengan anjing ni. 

Masa aku kecik dulu kat kampung, kalo petang je memang akan ronda-ronda dengan basikal. Kekadang tu kuar ramai-ramai, kekadang sorang-sorang. Ada satu petang ni, aku nak ondaway kerumah member aku, aku terserempak dengan sekumpulan anjing tengah melepak.Memang cuak gila tapi orang kata kena wat-wat cool. Aku pun teruskan perjalanan macam biasa, amek ko sekali diorang kerjanya aku. Memang berjujur aku kayuh basikal tu, terus xjadi nk ke rumah member tu. Sejak dari itu, memang kalo nampak anjing memang aku lari n kalo boleh memang xkan lalu dekat-dekat ngan diorang tu.

Ketakutan tu sampailah masa aku belajar di IPT. Suatu petang tu, masa tu aku naik bas, turun2 je, aku amek jalan shortcut coz dh lambat, sekali beberappa ekor anjing terus kejar aku. Nk lari memang dh xsempat, so aku berserah je masa tu. Bayangkan aku berdiri tegak then dikelilingngi anjing-anjing garang. Macam nak putus urat perut masa tu. Aku cuba sepak-sepak, kunun nak buat macam mengamuk tp anjing tu langsung xrasa pape, makin kuat menyalak lagi ada la, makin lama makin dekat dgn aku. Entah kenapa tetiba masa tu barang aku jatuh, aku pun tunduk untuk amek, sekali anjing tu suma lari. Masa tu dh rasa berani sikit, aku amek batu n buat-buat nak baling pada diorang, terus lintang pukang lari. Lega rasanya.Sejak dari itu, baru aku tau, anjing ni kalo kita berani, dia akan takut. 

Mulai sekarang, kalo sesiapa yang ada pengalaman macam aku, xpun yang still takut ngan anjing tu, cuba korang xpayah nak takut2 sangat, diiorang menyalak tu sengaja nak takutkan kita je. Cuba korang menyalak balik pada diorang, mesti dia takut punya. ok tipu.Tapi kalo anjing yang kejar kita tu dah sama besar macam kita, lari je la, kang xpasal2 masuk hospital pulak...keke

3 comments:

faizal hashim said...

sabar je lah..
hahaha...lawan je anjing tue...
kalo anjing gila kita buat berani mcm mana pon x guna..parah nanti..huhuu

padlie said...

Saya pernah baca dulu, haiwan ni boleh rasa perasaan takut manusia.. Jadi kita kena berani selalu..

Memang betul, kalau kita buat tak nampak dia dan lalu dengan selamba, haiwan ni buat tak nampak kita je..
ikut pengalaman saya la..

Entry terbaru padlie: Jalan-jalan ke Pusat Sains Negara

bunga said...

xde pegalaman pun tetap takut..ahaha

Labels

1 2 2009 2010 25 3 82 Vads AFF Suzuki ahad airasia AIz AJL 25 akhirnya Ana antara atas Audit AutoCad Ayoub badminton badmood Ballon d'or bapa baru bas bawah belajar Ben Ashaari bengang berbuka beza birthday blog blogger survey bloglist Blogwalking bola Bola sepak Brem Mall bulatan buli busuk Cameron Highland cemburu cerita Chelsea Cikgu contest cukai cuti cuti raya cuti-cuti Daddy dasyat dia dim dim.sekolah dinner diri sendiri Disember drive driving dslr dulu-dulu edit gambar esok every part of me facebook fakta family farisan friend futsal GA gambar gegar blog haji Hannah Montana Hari Ayah Hari ini Hari raya hilang hitea hujan lebat induksi intiview Ipoh Islam isnin jalan-jalan jam jem Jkr jumaat jumie Jusco kalumpang kanak kapal terbang kawan kawan baik kebakaran kejadian kena kenduri Kepong Kereta Kerja keyboard khamis KL komen korban kursus lapar Latihan Layang-layang lelaki lenka lentang lepak letih lipas luahan luahan hati lucu mahal Main makan makan-makan malam Malaysia mangkuk tingkat marah masalah masjid melaka memandu membazir menang menyampah merdeka Messi mexico Miley Cyrus mimpi MissFyda moody MRR2 nasihat nightmare nolstalgia noltalgia ofis pages panjang papa party pasar malam PD penat pencuri pendapat pengalaman pengorbanan perasaan perempuan persoalan piala piala dunia picnic pilih kasih private puasa public public phone rangkuman raya restoran reunions rumah atok saba sabtu saje-saje sakit salam ramadhan sama SB sebulan sedap sedih segmen selesai semalam sembang seminggu sesak seterika share shift sial sibuk simple site Site Visit Soalan Space speaking subang sukan sungai sungai buloh suprise susah cari syukur tag tahun baru Taman Tanah rata tapak kasut teh tarik teraniaya Terima kasih tgv thomas cup tidak sangka tidur timbal balik tips tmp trouble is a friend tv Tv3 Twilight ucapan Ular update UTM wayang wedding wish world cup WPCM yuna z