Geng-Geng

Wednesday, July 20, 2011

Berguraukah anda!!

"Bila bergurau dengan orang memang tak salah, tapi jangan pulak bila kita di guraukan, tarik muka seribu"

Nampak tak apa yang aku cuba sampaikan?? maaflah tajuk mungkin lari jauh di sebabkan kepala otak ni tengah berkursus tapi curi curi untuk update blog. Aku bukan apa, bila idea or cerita terngiang ngiang dalam kepala otak ni, kalau tak di lakarkan dalam blog, benda tu akan hilang. Rugi je, so sekarang ni sambil berkursus aku cuba juga untuk update. harap cikgu jangan marah aku ye, kejap je ni.

Aku tak mahulah tuduh sesiapa, aku amek contoh diri aku sudah. Sesiapa yang mengenali aku dengan sebetul-betul mesti tahu aku ni jenis macam na. Tak apa, meh aku cuba jelaskan sedikit. Aku ni jenis yang suka bergurau, tak kisah macam na pun. Then bila ramai-ramai, aku kekadang suka juga membahan, tapi tidaklah sampai menjatuhkan maruah, atau sebagainya. Aku bergurau ada juga limitnya, biasalah aku pun manusia biasa, kekadang mungkin ada yang berkecil hati atau sebagainya. Itu perkara kedua, yang aku nak highlightkan dalam entri kali ini ialah bila kita bergurau dengan orang, diri kita pun kena juga boleh di guraukan.

Ok tak payah aku cakap banyak-banyak, rasanya semua pun faham. Selamat berfikir ye....
ps: dulu rasanya aku pernah cakap mengenai perkara ni, tapi entri ini atas permintaan seorang teman. Kalau dia baca, jawapan untuk persoalan dia, sangat tak best kalau ada yang macam tu...

4 comments:

Ku Azhar said...

btl..kalau kita ske kutuk org...ready la jgn mrh2 bila org kutuk kita :)

hukum karma katakn :D

ejulz said...

kdg2 kita x perasan yg gurauan kita mnyakitkan hati seseorang. kalo dah tgk muka kwn dah lain semacam jgn laa teruskan gurauan tu.. heHe

A.s.t.i.n.a said...

talam 2 muka pun tak sanggup nak layan.. inikan pula sampai beribu2...

bunga said...

biasa la.kadang2 bergantung pada sikap..ada yang leh gurau sikit2 jer..ada yang leh gurau tahap giler..so semua bergantung pada sikap kan..

Labels

1 2 2009 2010 25 3 82 Vads AFF Suzuki ahad airasia AIz AJL 25 akhirnya Ana antara atas Audit AutoCad Ayoub badminton badmood Ballon d'or bapa baru bas bawah belajar Ben Ashaari bengang berbuka beza birthday blog blogger survey bloglist Blogwalking bola Bola sepak Brem Mall bulatan buli busuk Cameron Highland cemburu cerita Chelsea Cikgu contest cukai cuti cuti raya cuti-cuti Daddy dasyat dia dim dim.sekolah dinner diri sendiri Disember drive driving dslr dulu-dulu edit gambar esok every part of me facebook fakta family farisan friend futsal GA gambar gegar blog haji Hannah Montana Hari Ayah Hari ini Hari raya hilang hitea hujan lebat induksi intiview Ipoh Islam isnin jalan-jalan jam jem Jkr jumaat jumie Jusco kalumpang kanak kapal terbang kawan kawan baik kebakaran kejadian kena kenduri Kepong Kereta Kerja keyboard khamis KL komen korban kursus lapar Latihan Layang-layang lelaki lenka lentang lepak letih lipas luahan luahan hati lucu mahal Main makan makan-makan malam Malaysia mangkuk tingkat marah masalah masjid melaka memandu membazir menang menyampah merdeka Messi mexico Miley Cyrus mimpi MissFyda moody MRR2 nasihat nightmare nolstalgia noltalgia ofis pages panjang papa party pasar malam PD penat pencuri pendapat pengalaman pengorbanan perasaan perempuan persoalan piala piala dunia picnic pilih kasih private puasa public public phone rangkuman raya restoran reunions rumah atok saba sabtu saje-saje sakit salam ramadhan sama SB sebulan sedap sedih segmen selesai semalam sembang seminggu sesak seterika share shift sial sibuk simple site Site Visit Soalan Space speaking subang sukan sungai sungai buloh suprise susah cari syukur tag tahun baru Taman Tanah rata tapak kasut teh tarik teraniaya Terima kasih tgv thomas cup tidak sangka tidur timbal balik tips tmp trouble is a friend tv Tv3 Twilight ucapan Ular update UTM wayang wedding wish world cup WPCM yuna z