Geng-Geng

Wednesday, July 6, 2011

Hati mana tidak terguris

Petang-petang macam ni aku kembali dengan mood yang agak tak normal. Aku sendiri tak tahu kenapa, mungkin ada cerita disebaliknya yang mungkin aku sendiri tak perasan. Tak tahulah kalau ada di antara kawan-kawan aku yang perasan, tolonglah bagitahu aku. Pape pun memang mood aku sekarang sangat tidak ok disebabkan satu perkara yang aku anggap sangat kecik. Tapi tak apa, sebab aku ni jenis cepat melupakan benda-benda yang tak penting tu. Macam aku cakap dalam entri lepas, biarlah apa orang nak buat kat aku, janji aku jangan buat sudah.

Kembali pada hati yang terguris, bagi akulah, sekeras mana pun hati tu, se gagah mana pun hati seseorang itu, pasti ada juga lembutnya dimana-mana. Kekadang tu, orang suka just dari luaran je, contohnya seorang lelaki berbadan sasa, korang jangan ingat hati dia tak boleh terguris. Hati yang telah dicipta Yang Maha Esa ni, sungguh rumit untuk difahami manusia, kalau tak, mana ada cabaran dan keseronokan dalam hidup.

Dari cerita di atas, boleh tak kalau boleh, kita amek berat pasal hati kita dan orang sekeliling. Jangan ingat orang tu selalu je gembira dan buat orang gembira, hati dia pun selalu gembira. Kita mana tau isi hati orang, kekadang tu, bila kita cakap sepatah pun, orang yang selama ni nampak sangat brutal, dia akan rasa sangat kecewa dan sebagainya.

ps; aku dapat idea ni dari cerita juvana. cerita melayu sekarang dah banyak yang memaparkan nasihat berguna.

No comments:

Labels

1 2 2009 2010 25 3 82 Vads AFF Suzuki ahad airasia AIz AJL 25 akhirnya Ana antara atas Audit AutoCad Ayoub badminton badmood Ballon d'or bapa baru bas bawah belajar Ben Ashaari bengang berbuka beza birthday blog blogger survey bloglist Blogwalking bola Bola sepak Brem Mall bulatan buli busuk Cameron Highland cemburu cerita Chelsea Cikgu contest cukai cuti cuti raya cuti-cuti Daddy dasyat dia dim dim.sekolah dinner diri sendiri Disember drive driving dslr dulu-dulu edit gambar esok every part of me facebook fakta family farisan friend futsal GA gambar gegar blog haji Hannah Montana Hari Ayah Hari ini Hari raya hilang hitea hujan lebat induksi intiview Ipoh Islam isnin jalan-jalan jam jem Jkr jumaat jumie Jusco kalumpang kanak kapal terbang kawan kawan baik kebakaran kejadian kena kenduri Kepong Kereta Kerja keyboard khamis KL komen korban kursus lapar Latihan Layang-layang lelaki lenka lentang lepak letih lipas luahan luahan hati lucu mahal Main makan makan-makan malam Malaysia mangkuk tingkat marah masalah masjid melaka memandu membazir menang menyampah merdeka Messi mexico Miley Cyrus mimpi MissFyda moody MRR2 nasihat nightmare nolstalgia noltalgia ofis pages panjang papa party pasar malam PD penat pencuri pendapat pengalaman pengorbanan perasaan perempuan persoalan piala piala dunia picnic pilih kasih private puasa public public phone rangkuman raya restoran reunions rumah atok saba sabtu saje-saje sakit salam ramadhan sama SB sebulan sedap sedih segmen selesai semalam sembang seminggu sesak seterika share shift sial sibuk simple site Site Visit Soalan Space speaking subang sukan sungai sungai buloh suprise susah cari syukur tag tahun baru Taman Tanah rata tapak kasut teh tarik teraniaya Terima kasih tgv thomas cup tidak sangka tidur timbal balik tips tmp trouble is a friend tv Tv3 Twilight ucapan Ular update UTM wayang wedding wish world cup WPCM yuna z