Geng-Geng

Wednesday, August 17, 2011

Lakonan semata

Hari ini aku datang ke pejabat macam terpaksa, malas memang dah tahap gaban. Kalau ikutkan hati memang nak je aku habiskan cuti yang masih ada ni. Bila difikirkan, rugi pula kalau habiskan cuti, manalah tahu nanti ada hal or nak pergi bercuti, boleh amek cuti lama-lama. Raya ni pun aku dah apply cuti, tapi aku amek 2 hari je, memandangkan public holiday kita dapat 3 hari then jatuh pula kat tengah-tengah, memang bernasib baik.
sumber:carian google
Walaupun hari ini aku datang dengan kemalasan yang agak dasyat berbanding hari hari lain, aku tetap buat-buat sibuk. Tak pernah rasanya sekusyuk ini buat kerja, hampir kesemua kerja aku berjaya habiskan tapi masa tetap tak berjalan dengan lajunya. Setiap sejam aku tengok jam besar kat dinding pejabat ni dengan harapan masa akan berlalu dengan pantasnya.

Belum pun tiba waktu lunch, semua orang pun dah tak ada kat tempat. Ada yang pergi tidur dan ada juga yang pergi membeli belah. Sekali tengok jalan ke KL, memang sesak terbaik. Almaklumlah cuti umumkan untuk sesetengah negeri. Bila lunch je, aku dah tahu nak buat apa, semua game pun aku dah try tapi aku tetap juga berlakun buat-buat sibuk. Bila sibuk, aku dah tak payah nak fikir benda remeh temeh lagi dah, tak adalah aku pening dan emo tak tentu pasal di bulan mulia ini.

Sebut pasal berlakun, aku rasa manusia dengan lakunan memang tak dapat nak lari. Semua orang pandai berlakun, sape yang kata dia tak pandai berlakun memang agak mustahil. Sebab apa aku kata begitu, cuba tengok kehidupan seharian kita, penuh dengan lakunan. Mungkin ada yang tak perasan tapi bila kita tengok balik apa kita buat sehari hari, kita akan perasan. Paling-paling pun sekali mesti pernah kita berlakun. Tak perlu aku nak sebutkan or bagi contoh sebab yang lebih mengetahui ialah diri kita. Memang aku akui, kadang-kadang lakonan dalam kehidupan memang sangat penting sebab mungkin kerana demi menjaga hubungan, or mungkin demi menjaga hati atau sebagainya. Contohnya bila kita tengok pelakun-pelakun berlakon, memang kita dapat rasakan yang apa yang dilakunkan benar. Begitu juga bila kita di alam nyata, cuma kita sahaja yang tak perasan.

Akhir kata dari aku, berlakun dalam kehidupan itu kadang-kadang penting demi menjaga dan mengawal keadaan. Tapi perlu ingat, jika lakunan itu kita lebih-lebihkan dan orang mengetahuinya, ianya akan jadi satu racun yang aku rasa sangat dasyat.

1 comment:

logorithm said...

Yup... setuju! Berlakon lah setakat yang benar-benar perlu jer demi menjagi hati dan perasaan seseorang.

Seronoknya hari nih cuti! :-D

Labels

1 2 2009 2010 25 3 82 Vads AFF Suzuki ahad airasia AIz AJL 25 akhirnya Ana antara atas Audit AutoCad Ayoub badminton badmood Ballon d'or bapa baru bas bawah belajar Ben Ashaari bengang berbuka beza birthday blog blogger survey bloglist Blogwalking bola Bola sepak Brem Mall bulatan buli busuk Cameron Highland cemburu cerita Chelsea Cikgu contest cukai cuti cuti raya cuti-cuti Daddy dasyat dia dim dim.sekolah dinner diri sendiri Disember drive driving dslr dulu-dulu edit gambar esok every part of me facebook fakta family farisan friend futsal GA gambar gegar blog haji Hannah Montana Hari Ayah Hari ini Hari raya hilang hitea hujan lebat induksi intiview Ipoh Islam isnin jalan-jalan jam jem Jkr jumaat jumie Jusco kalumpang kanak kapal terbang kawan kawan baik kebakaran kejadian kena kenduri Kepong Kereta Kerja keyboard khamis KL komen korban kursus lapar Latihan Layang-layang lelaki lenka lentang lepak letih lipas luahan luahan hati lucu mahal Main makan makan-makan malam Malaysia mangkuk tingkat marah masalah masjid melaka memandu membazir menang menyampah merdeka Messi mexico Miley Cyrus mimpi MissFyda moody MRR2 nasihat nightmare nolstalgia noltalgia ofis pages panjang papa party pasar malam PD penat pencuri pendapat pengalaman pengorbanan perasaan perempuan persoalan piala piala dunia picnic pilih kasih private puasa public public phone rangkuman raya restoran reunions rumah atok saba sabtu saje-saje sakit salam ramadhan sama SB sebulan sedap sedih segmen selesai semalam sembang seminggu sesak seterika share shift sial sibuk simple site Site Visit Soalan Space speaking subang sukan sungai sungai buloh suprise susah cari syukur tag tahun baru Taman Tanah rata tapak kasut teh tarik teraniaya Terima kasih tgv thomas cup tidak sangka tidur timbal balik tips tmp trouble is a friend tv Tv3 Twilight ucapan Ular update UTM wayang wedding wish world cup WPCM yuna z