Geng-Geng

Monday, August 8, 2011

Soal hati-percaya

Salam pagi dari aku. Satu entri dari aku ringkas sebelum bersiap sedia ke tempat kerja. Tengah dok taip entri, nyamuk pun menjalankan tugas dia dengan jayanya mengigit kaki aku, mungkin sebab nak aku tulis pasal dia dalam blog aku ni. Nah amek ko nyamuk!!

Ter merepek pulak, berkenaan dengan hati, memang aku sendiri bukanlah arif sangat tapi aku kongsikan jua apa yang pernah aku alami. Wah dasyat ayat pagi pagi ni. Dalam soal hati, kepercayaan tu sangat penting. Bagi aku, ia merupakan asas pada semua yang kita lakukan. Tanpa kepercayaan, ianya macam sia sia.

Apa yang aku nak kongsikan dalam entri ini ialah mengenai tanggapan salah dalam kehidupan kita berhubung kait dengan percaya. Kita tengok kes ini, jikamana seseorang lelaki telah bersama dengan pasangannya dalam tempoh masa yang agak lama, then tetiba hubungan tersebut tidak dapat di teruskan atas sebab tertentu. Dan seterusnya lelaki tersebut berkenalan dan berkenan dengan seseorang tapi dukacitanya wanita itu tidak dapat menerimanya atas alasan, takut jika pisang berbuah dua kali.Adeh ini yang aku maksudkan tanggapan salah tu, tak pasal pasal, kesiankan lelaki tu.

Bagi aku senang sahaja, kena selalu berfikiran positif. Perkara lepas yang berlaku, itu semua telah ditentukan dan ianya berlaku pasti ada hikmahnya. Aku selalu ingatkan kawan kawan, kita masih lagi boleh memilih selagi belum nikah. Bak kata orang memilih yang terbaik dalam terbaik, sebab bila nikah bukan nak kejap kejap tapi buat selamanya. Sebaik baiknya, jika kita dah bersama dengan seseorang tu, biarlah kita percaya sepenuh hati dan kekal hingga bila bila. Tapi kalau tidak berjodoh, perlu terima se adanya, jangan sampai bermusuh.

Ps : gambar sekadar hiasan...keke.
Published with Blogger-droid v1.7.4

5 comments:

H.J said...

yang penting kepercayaan..ehe

Amylea Jolie said...

selalu ko ckp kt aku dulu..selagi belum bernikah, kita ada hak nk cr yg terbaik dr kalangan terbaik..adakah maksud ayt "terbaik dr yg terbaik" tu merupakan ko cr kesempurnaan??..kalo ya, parah lah..ko bkn seorang yg cerewet, tp lg bahaya ko seorg perfectionist..tp kalo tak bermaksud mcm tu, bagus laa..sebelum nk cr yg terrrrrbaik tu, tnya pd diri sendiri adakah diri dah cukup soleh dan baik, dah cukup ilmu dan amal utk membimbing, dah cukup serba serbi utk berdiri setanding dgn yg terrrrrbaik tu??..risau kelak, yg terrrrrbaik tu memakan diri dan mengungkit di kemudian hari..terima qada` & qadar..bahagia itu tidak perlu dtg dr luar, bahagia itu dtg & terbit nya dr dlm diri sndiri..dan bahagia itu ada di mana-mana..

Dim Benihana said...

~Pn Amylea jolie
thanks sebab sudi komen, nanti saya akan menjawab di next entry ye..

fariqfauzi said...

aku sokong Pn Amylea....kalo kte nk yg terbaek..kte kne jgk cermin diri sendri...pd aku...terbaik atau tak, yg pntg keserasian...kalo pasangan tu terbaik utk kte, xsemestinya kte yg terbaek utk die....setiap org ade kelebihan n kekurangan...sbb tu la diciptakan pasang2an....utk saling melengkapi...bkn saling membaek atau terbaek...hehhe...salamun....

Dim Benihana said...

~fariqfauzi
thanks juga...kata2 anda menarik minat saya, jom terjah entri seterusya..keke

Labels

1 2 2009 2010 25 3 82 Vads AFF Suzuki ahad airasia AIz AJL 25 akhirnya Ana antara atas Audit AutoCad Ayoub badminton badmood Ballon d'or bapa baru bas bawah belajar Ben Ashaari bengang berbuka beza birthday blog blogger survey bloglist Blogwalking bola Bola sepak Brem Mall bulatan buli busuk Cameron Highland cemburu cerita Chelsea Cikgu contest cukai cuti cuti raya cuti-cuti Daddy dasyat dia dim dim.sekolah dinner diri sendiri Disember drive driving dslr dulu-dulu edit gambar esok every part of me facebook fakta family farisan friend futsal GA gambar gegar blog haji Hannah Montana Hari Ayah Hari ini Hari raya hilang hitea hujan lebat induksi intiview Ipoh Islam isnin jalan-jalan jam jem Jkr jumaat jumie Jusco kalumpang kanak kapal terbang kawan kawan baik kebakaran kejadian kena kenduri Kepong Kereta Kerja keyboard khamis KL komen korban kursus lapar Latihan Layang-layang lelaki lenka lentang lepak letih lipas luahan luahan hati lucu mahal Main makan makan-makan malam Malaysia mangkuk tingkat marah masalah masjid melaka memandu membazir menang menyampah merdeka Messi mexico Miley Cyrus mimpi MissFyda moody MRR2 nasihat nightmare nolstalgia noltalgia ofis pages panjang papa party pasar malam PD penat pencuri pendapat pengalaman pengorbanan perasaan perempuan persoalan piala piala dunia picnic pilih kasih private puasa public public phone rangkuman raya restoran reunions rumah atok saba sabtu saje-saje sakit salam ramadhan sama SB sebulan sedap sedih segmen selesai semalam sembang seminggu sesak seterika share shift sial sibuk simple site Site Visit Soalan Space speaking subang sukan sungai sungai buloh suprise susah cari syukur tag tahun baru Taman Tanah rata tapak kasut teh tarik teraniaya Terima kasih tgv thomas cup tidak sangka tidur timbal balik tips tmp trouble is a friend tv Tv3 Twilight ucapan Ular update UTM wayang wedding wish world cup WPCM yuna z