Geng-Geng

Monday, June 6, 2011

Aku jadi ibu..

Aku jadi ibu, itulah sebenarnya ungkapan yang keluar dari adik aku. Jangan fikir bukan bukan, sebenar kami adik beradik kena duduk sendirian kat rumah. Bukan sebab kami ditinggalkan tapi kami yang tak mahu ikut. So memang salah kami pun, padan muka kami. Mak ayah aku balik kampung sebab ada kenduri kot.

Memandangkan aku sulong, sebelum itu, mungkin ada yang tak tahu, aku ceritakan sikit ye. Aku anak sulong dari 6 adik beradik. Adik aku sorang dah kerja, yang lain semua masih belajar. Masih banyak lagi tanggungjawb aku. Buat masa ni, aku belum mampu nak tolong adik adik aku 100%, tapi insyaAllah masa tu akan sampai. Doakan aku ye kawan2, kalo boleh aku tak mau la adik adik aku lalui apa yang aku dah lalui... Ok terdrama lak, so sekarang ni aku tolong la jage budak budak ni dulu sementara mak ayah balik kampung.

Benda yang paling susah pun, bab makan. Tak akan dari pagi sampai ke malam nak layan kedai je. Yang kaya touke kedai, aku kopak..haha so smlm petang aku jadi cef jap. Pening memikirkan apa yang nak aku masak. Bila tanya adik aku, macam2 lak menu yang dibagi, lagi pening aku. Setelah memikir panjang, aku pun decide nak wat 2 menu berdasarkan apa yang ada dalam peti. Memang payah betul. Setelah bertungkus lumus, berjaya jugak aku kenyangkan perut kami semua, haha. Tengok gambar tuk tau menu...haha. sayur sohoon+apa ntah masak lemak ngan ayam goreng tempura.

Ps: nak resepi, pm aku...haha <-----bajet blogger masakan, kunun menu special.
Published with Blogger-droid v1.6.9

12 comments:

::blog anak jawer:: said...

lelaki kne lah pandai masai walaupun lauk simple2..lagi2 anak sulong..kalau tak rugi kan...hehehe

-Yok mampir diluk = orang asli...bahaya pendakwah berbayar...

Puan Salwa said...

sedap ke ko masak...cam tak sedap jer..hahahah....aku nak suh parents ko selalu la tinggalkan ko...elok la ko masak jer...nanti masak kan tuk kami pulak...bawak kat pantry kami..

La Majid said...

wahhh..Dim, lps ni bole aku dtg umah ko..masak tuk aku ek..

Rozuan Ismail said...

wah!abg yang baik.tapi seriously ayam tu sangat menyelerakan.

Anonymous said...

danial!!! tibe2 'termengidam' la tengok lauk2 kat atas tu.. sila la masakkan bawak datang ofis..

budaktingkat15malassigninlagi :D

Dim Benihana said...

~Abg jawer
laki memang kena pandai masak, untuk emergency kes...mana tau orang rumah mogok, senanglah sikit..keke

Dim Benihana said...

~Puan Salwa
sedap ke taK aku xtau, tp memang licin la...haha

Dim Benihana said...

~La Majid
masak utk ko? hmm masak air boleh la kot..keke

Dim Benihana said...

~Rozuan Ismail
xda baiknya wan, ayam tu memng sedap rangup je, senang je pun buat..

Zuwairi Aiman said...

Salam kunjungan, blog yg menarik.. senang2 singgah la ke blog saya ;)

http://www.zuwairiaiman.com

nora tgkt 15 said...

mcm x sedap je...santan tu mcm x cukup masak je aku tgok...yg keping² kaler kuning cair tu name die fucuk...resepi ni xyah mintak ko la...aku dlm perut dah belajar...tp bagus gak nti dah kawen sng..lg² time bini ko dlm pantang bersalin...

Redbloodsnow said...

wahh..solute lah aku kat kot pandai masak. takpe, sekali sekala ko jd ibu :D hikss

Labels

1 2 2009 2010 25 3 82 Vads AFF Suzuki ahad airasia AIz AJL 25 akhirnya Ana antara atas Audit AutoCad Ayoub badminton badmood Ballon d'or bapa baru bas bawah belajar Ben Ashaari bengang berbuka beza birthday blog blogger survey bloglist Blogwalking bola Bola sepak Brem Mall bulatan buli busuk Cameron Highland cemburu cerita Chelsea Cikgu contest cukai cuti cuti raya cuti-cuti Daddy dasyat dia dim dim.sekolah dinner diri sendiri Disember drive driving dslr dulu-dulu edit gambar esok every part of me facebook fakta family farisan friend futsal GA gambar gegar blog haji Hannah Montana Hari Ayah Hari ini Hari raya hilang hitea hujan lebat induksi intiview Ipoh Islam isnin jalan-jalan jam jem Jkr jumaat jumie Jusco kalumpang kanak kapal terbang kawan kawan baik kebakaran kejadian kena kenduri Kepong Kereta Kerja keyboard khamis KL komen korban kursus lapar Latihan Layang-layang lelaki lenka lentang lepak letih lipas luahan luahan hati lucu mahal Main makan makan-makan malam Malaysia mangkuk tingkat marah masalah masjid melaka memandu membazir menang menyampah merdeka Messi mexico Miley Cyrus mimpi MissFyda moody MRR2 nasihat nightmare nolstalgia noltalgia ofis pages panjang papa party pasar malam PD penat pencuri pendapat pengalaman pengorbanan perasaan perempuan persoalan piala piala dunia picnic pilih kasih private puasa public public phone rangkuman raya restoran reunions rumah atok saba sabtu saje-saje sakit salam ramadhan sama SB sebulan sedap sedih segmen selesai semalam sembang seminggu sesak seterika share shift sial sibuk simple site Site Visit Soalan Space speaking subang sukan sungai sungai buloh suprise susah cari syukur tag tahun baru Taman Tanah rata tapak kasut teh tarik teraniaya Terima kasih tgv thomas cup tidak sangka tidur timbal balik tips tmp trouble is a friend tv Tv3 Twilight ucapan Ular update UTM wayang wedding wish world cup WPCM yuna z