Geng-Geng

Wednesday, June 22, 2011

Berkawan baik ada caranya..tips?

Sebelum aku memulakan entri, aku dulu pernah buat satu entri kawan baik yang berlainan jantina dekat SINI. Entah mungkin sebab aku rasa kawan baik yang berlainan jantina ni boleh mengundang seribu percakapan dan andaian orang sebab itu aku suka mengulas benda ni. Ramai antara kita yang ada kawan baik, kawan sekepala tak kira sama jantina or lain jantina. Bagi aku kawan baik sejantina or lain jantina masing-masing mempunyai kelebihan dan keburukannya. Yang paling penting kita kena pandai jaga diri kita dan hubungan sesama kawan. Hari ini aku nak kongsikan beberapa tips jika nak ada kawan baik yang berlainan jantina sebab kalau sama jantina tu, senang sangat, keke. jom kita tengok kat bawah ni.
1. Yang pertama, setkan rules, tak boleh nak jatuh hati or jatuh cinta sebagainya sesama sendiri.
2. Tanamkan dalam kepala, nak berkawan lama atau sekejap...kalau suka si dia, tak payahlah nak berkawan baik bagai, takut kalau si dia tak dapat nak terima kita, kan relationship terganggu.
3. Paling penting. Jangan ceritakan masalah perhubungan / cinta kepada dia sebab takut nanti terdetik hati, banyak kes yang cinta bermula bila ada perasaan simpati/kesian.
4. Pastikan kita dah ada pasangan masing-masing  dan pastikan pasangan korang tau mengenainya.Kalau tak ada pasangan, tak mengapa, cuba amalkan tips yang di atas. Kalau pasangan kita tak tahu mengenai kawan baik ni, susah jugak, takkan nak cover2, kemonlah gantlemanlah sikit.
5. Cuba elakkan gosip liar yang boleh memburukkan hubungan anda dengan kawan baik anda, kalau boleh masing-masing cuba jelaskan pada yang berfikiran lain macam tu.
6. Kalau boleh, cerita anda dan kawan baik, biarlah hanya korang je yang tahu.
7. Kalau bergurau/bersms/lepak, jangan lebih-lebih, tak perlu nak romantik2, kekadang kena gak "masuk air".

Ini hanya pendapat aku berdasarkan pengalaman aku. Kalau ada yang salah or nak tambah, letak je kat komen. Nanti akan ku usaha tambah atau aku buat entri khas untuk korang. Cuba korang renung-renungkan. Aku memang tak nafikan, berkawan baik dengan berlainan jantina banyak dugaannya, dan dugaan paling besar aku rasa bila jatuh hati/cinta. Tengok dalam filem kita, banyak je cinta bermula dengan berkawan baik. Aku tak kata salah, kalau dua-dua boleh terima oklah, kalau sebaliknya, kan susah, elok-elok kawan baik, terus kang nak bergurau pun susah.

8 comments:

FH said...

Hahaha...mace2 be.

n!cK said...

wahhh..betoi3..setuju sngat...keh3..

akmalhilmi said...

like like
aku pun macam tu
huhu
ada sbb dia tersendiri

SyahNas80 @ Nana said...

betul tu... !! akak sokong... hehe

SyahNas80 @ Nana said...

comel ar pic sebelah dim tu..leh kenal tak haha... :)

Puan Salwa said...

kadang kawan baik lain jantina kita lagi selesa..coz lagi tulus takda nak jaga hati kawan..klu cakap...kita byk terus terang...tp pada pgalaman aku...sblm hubungan pegi jauh..bagi tau awal2...kita jgn ada simpan perasaan..tak salah nak bekawan baik...

BRO_MONDAY said...

bro dim : setuju ngan tips no.4 tu...ai sendiri pun ada kawan baik lain jantina. gadis tersebut kebanyakannya kawan² masa sekolah dulu...gadis² tu pun ramai yam dah ada rumahtangga sendiri, ai still lagi berkawan ngan diorang, dan mai waif pun tau dan dah kenal dah pun, diorang pun slalu bergosip sesama jantina kat wall FB masing²..koh koh koh

Sunah Sakura said...

ermmm...betul tu, kene letakkan sempadan awal2 kalo nak kawan baik dengan berlainan jantina... tapi selalunya sukar nak jumpa kawan baik yang tak jatuh cinta... ye ke?

Labels

1 2 2009 2010 25 3 82 Vads AFF Suzuki ahad airasia AIz AJL 25 akhirnya Ana antara atas Audit AutoCad Ayoub badminton badmood Ballon d'or bapa baru bas bawah belajar Ben Ashaari bengang berbuka beza birthday blog blogger survey bloglist Blogwalking bola Bola sepak Brem Mall bulatan buli busuk Cameron Highland cemburu cerita Chelsea Cikgu contest cukai cuti cuti raya cuti-cuti Daddy dasyat dia dim dim.sekolah dinner diri sendiri Disember drive driving dslr dulu-dulu edit gambar esok every part of me facebook fakta family farisan friend futsal GA gambar gegar blog haji Hannah Montana Hari Ayah Hari ini Hari raya hilang hitea hujan lebat induksi intiview Ipoh Islam isnin jalan-jalan jam jem Jkr jumaat jumie Jusco kalumpang kanak kapal terbang kawan kawan baik kebakaran kejadian kena kenduri Kepong Kereta Kerja keyboard khamis KL komen korban kursus lapar Latihan Layang-layang lelaki lenka lentang lepak letih lipas luahan luahan hati lucu mahal Main makan makan-makan malam Malaysia mangkuk tingkat marah masalah masjid melaka memandu membazir menang menyampah merdeka Messi mexico Miley Cyrus mimpi MissFyda moody MRR2 nasihat nightmare nolstalgia noltalgia ofis pages panjang papa party pasar malam PD penat pencuri pendapat pengalaman pengorbanan perasaan perempuan persoalan piala piala dunia picnic pilih kasih private puasa public public phone rangkuman raya restoran reunions rumah atok saba sabtu saje-saje sakit salam ramadhan sama SB sebulan sedap sedih segmen selesai semalam sembang seminggu sesak seterika share shift sial sibuk simple site Site Visit Soalan Space speaking subang sukan sungai sungai buloh suprise susah cari syukur tag tahun baru Taman Tanah rata tapak kasut teh tarik teraniaya Terima kasih tgv thomas cup tidak sangka tidur timbal balik tips tmp trouble is a friend tv Tv3 Twilight ucapan Ular update UTM wayang wedding wish world cup WPCM yuna z