Geng-Geng

Wednesday, January 5, 2011

Kawan baik yang berlainan jantina

Hye semua, sebagai mukadimah cukuplah sekadar aku mengatakan yang hampir semua orang ada dan mempunyai sekurang-kurangnya seorang kawan baik, betul tak?? Teori ni aku dapat dari pengalaman hidup aku, tak rajin pun nak g kaji mana-mana statistik, keke. Persoalannya hari ini, jika ianya berlainan jantina, bagaimana pulak dengan rintangannya? Tak ke kalau terlalu rapat akan menimbulkan perasaan nanti?? Ataupun mungkin akan ada yang bertepuk sebelah tangan atau sebaliknya?? mungkin ada juga yang berjaya, tapi mengikut firasat aku majoritinya akan ada yang menaruh perasaan(kalau tak betul sila betulkan ye)
 Sebenarnya aku sendiri pun tak tahu macam na nak membincangkan  perkara ini. So aku bercerita dari pengalaman aku selama aku hidup dan apa yang aku dengar la. Mungkin lebih senang jika aku meletakkan diri aku berada pada dua-dua situasi.Boleh tak macam tu?? Hari ini persoalan entri aku ni lebih fokus kepada kawan baik yang berlainan jantina dan bukan bermaksud aku xda kawan baik lelaki.

Suatu masa dulu , aku sendiri berkawan baik dengan seorang wanita. Kami memang rapat dan segala yang kami buat memang bersama, segala cerita suka dan duka juga dikongsi. Tapi akhirnya aku menaruh harapan pada dia. Bak kata orang, kalau dah suka, luahkan je. Then rupanya aku hanya menepuk sebelah tangan. Persahabatan kami pun mula macam xselesa dan xserapat dulu. Kenapa ini terjadi???

Lain pula kes yang ini, dimana suatu ketika dulu jugak, aku memang niat untuk berkawan baik dengan dia. Bukan apa, aku senang untuk menceritakan apa saje pada beliau dan perwatakan beliau juga lebih kurang sama macam aku. Setelah sekian lama, aku dapat tahu yang dia menaruh harapan pada aku tapi bukan dia yang gtau, aku dgr dari kawan lain. Namun aku agak perasan dengan kelakuan dia sejak dua menjak kami berkawan. Aku menjadi sangat tidak selesa dengan keadaan ni, then cuba untuk mengelak. Kejadian (wah dasat) itu membuatkan keakraban kami berubah. Kenapa???

Kesimpulannya jangan cari kawan baik yang berlainan  jantina, senang xpayah pikir-pikir. Kalau nak juga, sila kuatkan diri dan set dari mula-mula lagi. Kalau sudah terjadi pun, duduk berbincang dan buat sesi luahan, lepas itu aku rasa maybe ok kot walaupun still ada rasa kekok, tp percaya la, lame-lame mesti ok asalkan ada perbincangan. Betul tak, semua masalah pun ada caranya. Sape nak kehilangan kawan baik kan, tambah-tambah pulak kita dah lame ngan dia. Tapi kalau la dua dua pun suka sama suka, tak ada masalah la.

10 comments:

maya said...

tak pernah ade hubungan kawan baik lain jantina...tapi maya dah kehilangan kawan baik sejantina ngan maya...sbb die terlalu taksub dengan percintaannya...maya dilupakan..langsung tak tegur tak pun bermesej...

Miss Ran said...

bg aku tplang pd indvidu
ko da 2 kali frust tu psl wat entry ni
hehe
aku kalo ley nk ade kwn lain jantina coz scr tak lgsung memahami kaum berlainan..takkan nk kenal buah hati je..lain org lain ragam..bile pk2..tak snok tkde kaum adam kat dunia kite

eqbalzack said...

tak mustahil, boleh!
abg eq pun member baik pompuan...hehe

cik3zza said...

topik yg menarik!! once kte ubah perasaan kwn tu jd syg as a couple, pecaya la kte akan terus kehilangan persahabatan tu selamanya. ianya memang berlaku. kwn akn tetap kwn. memang xblh d ubah.

eza kehilangan 'kwn baik' sbb tipu dri sndri cbe utk syg 'kwn baik' sndri sbb dia tbe2 meluahkan perasaan. 1mggu je bertahan. ianya sgt janggal dan pelik!! sudahnya, couple pun x, persahabatan pun berakhir camtu je sbb dia dh segan.. smpai la skrg ni.

ehhh.. pnjang plak komen. peace!!

Dim Benihana said...

maya & Miss Ran : thanks for komen, aku xla frust just rs berat skit coz xserapat dulu, memang seronok ada kawan baik lain jantina, macam2 boleh kongsi dan bertukar2.

Dim Benihana said...

abg eq - 2la, memang selesa berkawan baik pompuan tp 2 la, kena cuba elakkan takut menaruh harapan, kang xpasal2 2 2 pun xdpt...

cik 3zza - betul ckp ezza tu, tp kalo 2 2 pun suka sama suka, xsalah ubah perasaan tu, mayb akan jadik lg rapat

BRO_MONDAY said...

alooo bro dim ('',)
ai setuju ngan kesimpulan yam yu bagi atas tu ha...
apa² pun ai sangat sedih membaca apa yam yu cite kan di kes 1 tadi tu...adehhh~ ai penah alami jugak lah...tapi lebih kuram camtu ah cite nye...

hanaahmad said...

aku lebih ramai kwn baik laki kot dr pompuan. sng nak lepak. tp prnh gak la tersuka dgn kwn baik sndri dan akhirnya terus x rpt. huhu. tp aku lbh prefer rpt ngn kwn laki dr kwn pompuan la sbb pompuan ni kuat sentap. haha. (aku pon pompuan gak.) tp xbermakna aku xde kwn baik pompuan. ade je. :)

Dim Benihana said...

B_M: 2 la ramai je aku rs yg ada pengalaman mcm ni..

hana ahmad : kekadang kwn berlainan jantina agak selesa,mcm yg hana ckp, tp sbnrnya masing2 pun ada kelebihan

forever love said...

takde kawan baik berlainan jenis sekarang nie. payah..kang lain jadi perasaan nie.. haha

Labels

1 2 2009 2010 25 3 82 Vads AFF Suzuki ahad airasia AIz AJL 25 akhirnya Ana antara atas Audit AutoCad Ayoub badminton badmood Ballon d'or bapa baru bas bawah belajar Ben Ashaari bengang berbuka beza birthday blog blogger survey bloglist Blogwalking bola Bola sepak Brem Mall bulatan buli busuk Cameron Highland cemburu cerita Chelsea Cikgu contest cukai cuti cuti raya cuti-cuti Daddy dasyat dia dim dim.sekolah dinner diri sendiri Disember drive driving dslr dulu-dulu edit gambar esok every part of me facebook fakta family farisan friend futsal GA gambar gegar blog haji Hannah Montana Hari Ayah Hari ini Hari raya hilang hitea hujan lebat induksi intiview Ipoh Islam isnin jalan-jalan jam jem Jkr jumaat jumie Jusco kalumpang kanak kapal terbang kawan kawan baik kebakaran kejadian kena kenduri Kepong Kereta Kerja keyboard khamis KL komen korban kursus lapar Latihan Layang-layang lelaki lenka lentang lepak letih lipas luahan luahan hati lucu mahal Main makan makan-makan malam Malaysia mangkuk tingkat marah masalah masjid melaka memandu membazir menang menyampah merdeka Messi mexico Miley Cyrus mimpi MissFyda moody MRR2 nasihat nightmare nolstalgia noltalgia ofis pages panjang papa party pasar malam PD penat pencuri pendapat pengalaman pengorbanan perasaan perempuan persoalan piala piala dunia picnic pilih kasih private puasa public public phone rangkuman raya restoran reunions rumah atok saba sabtu saje-saje sakit salam ramadhan sama SB sebulan sedap sedih segmen selesai semalam sembang seminggu sesak seterika share shift sial sibuk simple site Site Visit Soalan Space speaking subang sukan sungai sungai buloh suprise susah cari syukur tag tahun baru Taman Tanah rata tapak kasut teh tarik teraniaya Terima kasih tgv thomas cup tidak sangka tidur timbal balik tips tmp trouble is a friend tv Tv3 Twilight ucapan Ular update UTM wayang wedding wish world cup WPCM yuna z