Geng-Geng

Thursday, January 13, 2011

Cemburu, lelaki or perempuan?

Salam semua, hari ini macam biasa aku bangun awal. Sempatlah aku mengupdate blog aku ni. Macam-macam berlaku sekarang ni. Contohnya Semalam ada kemalangan dekat bulatan Bank Negara tu yang secara kebetulan dekat dengan ofis aku. Kesesakan berlaku teruk sehingga petang. Entri kali ini bukanlah hendak menceritakan tentang kemalangan tersebut, kalau hendak tahu detail, boleh baca surat khabar hari ni, keke.

Kewujudan entri kali disebabkan beberapa hari lepas aku asyik dok terpikir je perkara ni, keke. Merepek. Ok tak apa, kita terus direct kepada tajuk entri kita kali ini. Cemburu lebih kepada lelaki or perempuan? Kalau ikut dari pengalaman aku, lelaki dan perempuan ni masing-masing ada cemburunya, senang cerita ikut orang, ada yang cemburu gila, buta dan sebagainya. Cemburu ini pulak berkait rapat dengan kongkong, betul kan?? kalau dah cemburu, mesti dia pun mengongkong. Rasanya kalau hendak diikutkan, cemburu dengan perempuan tu macam biasa je kita dengar, macam na pulak kalau dengan lelaki??

Secara kebetulan aku adalah seorang teman , seingat aku tidak lama dulu, dia ini seorang perempuan dan mempunyai teman lelaki yang sangatlah cemburu. Sehinggakan untuk buat projek assignment pun bf dia tak bagi. Pelikkan?? Yang susah kami yang sekumpulan dengan dia. Kalau nampak dia bersembang dengan lelaki, habislah beliau, kena belasah marah kow-kow, sampai menangis. Sehinggakan teman aku ni takut hendak berbuat apa-apa, semua pun kena mintak kebenaran. Pelik tak??

Yang aku nak persoalkan, kenapa ye walaupun belum berkahwin, tapi cemburu tu mengalahkan orang yang sudah kahwin. Perlu ke sampai macam tu sekali?? Aku sebagai lelaki tulen pun ada cemburunya, tapi kena pandai kawal, tak adalah sampai tunjuk pada semua.

Kesimpulannya, aku sendiri pun tak ada kesimpulan. Rasa sangat pelik dengan orang yang cemburu buta dan lain-lain seangkatannya. Kalau belum kahwin or ada pape ikatan rasanya tak perlu la cemburu buta dan kongkong mengongkong. Dan orang yang kena kongkong or dicemburui, janganlah takut sangat dan cuba ada pendirian sendiri.

ps: maaflah kalau entri ini menyinggung perasaan sesiapa

10 comments:

SyahNas80 @ Nana said...

huhu tu ar dulu time akak n ex-bf akak.. memang cemburu gile..sampai akak naik rimas.. bukan setakat cemburu akak n lelaki.. lagi parah bile ex-bf akak ni cemburu gak kalau akak ngan kawan pompuan akak..sengal je.. nak kuar ngan pompuan tak boleh.. asyik2 ngan dia je huhu

huhu nasib baik jodoh bukan ngan dia ..tapi ngan en,husband akak yang sporting ini.. hehe...

Dim Benihana said...

teruknya...xsangka ada laki yang teruk cemburu dia..

BRO_MONDAY said...

bro din : cemburu! sume oram ada pasaan tu...cuma pandai kaver ngan x pandai je...adehhh~ yam pentim ai cemburu ngan kawan ai soram ni ha, PC opis beliau dah tukar kepada flet skrin LCD, tapi ai masih blom lagi...masih pakai PC DELL gemok itam ni...koh koh koh ape² pun ai laik dis entry...('',)

p/s : Sila lah BW ye...tengkiu...
1. New Entry "@ ReVoLuSi RaMBuT @"

Dim Benihana said...

Bro_Monday : alamak bro, salah eja nama la....keke kalo cemburu ke arah kebaikan xpa.

pasal pc ofis, nape still pakai yg lame, kami kt sini suma2 pun dh flat skrin...

Zura said...

hu2...mcm2...

Anis Nasri said...

mntk ijin copy ek..
sy trus link ke awk.

SHEA SHEERA said...

sye admit yg pompuan mmg kuat cmburu . llki cool je .

tp llki law da thn cool dye and rse rse nk burst . booommmm ! kedababoom . mmg gmpak .

tp sume org ade sifat cmburu .

mazin? said...

aku rasa perempuan lgi 'ramai' cemburu, tapi lelaki kalau lelaki cemburu - lagi teruk dar perempuan.
ngeh

Dim Benihana said...

anis : copy???? nk kena byr pampasan ini..ok thanks ye

shea : setuju dgn semua pun ada cemburu, tp skg ni dh byk sy dgr lelaki kuat cemburu

mazin?: bro, memang lelaki kalau cemburu memang di tahap kritikal

Ainur Athikah said...

Info yang berguna. Halalkan saya ambik gambar jealous tu ya? Terima kasih.

Labels

1 2 2009 2010 25 3 82 Vads AFF Suzuki ahad airasia AIz AJL 25 akhirnya Ana antara atas Audit AutoCad Ayoub badminton badmood Ballon d'or bapa baru bas bawah belajar Ben Ashaari bengang berbuka beza birthday blog blogger survey bloglist Blogwalking bola Bola sepak Brem Mall bulatan buli busuk Cameron Highland cemburu cerita Chelsea Cikgu contest cukai cuti cuti raya cuti-cuti Daddy dasyat dia dim dim.sekolah dinner diri sendiri Disember drive driving dslr dulu-dulu edit gambar esok every part of me facebook fakta family farisan friend futsal GA gambar gegar blog haji Hannah Montana Hari Ayah Hari ini Hari raya hilang hitea hujan lebat induksi intiview Ipoh Islam isnin jalan-jalan jam jem Jkr jumaat jumie Jusco kalumpang kanak kapal terbang kawan kawan baik kebakaran kejadian kena kenduri Kepong Kereta Kerja keyboard khamis KL komen korban kursus lapar Latihan Layang-layang lelaki lenka lentang lepak letih lipas luahan luahan hati lucu mahal Main makan makan-makan malam Malaysia mangkuk tingkat marah masalah masjid melaka memandu membazir menang menyampah merdeka Messi mexico Miley Cyrus mimpi MissFyda moody MRR2 nasihat nightmare nolstalgia noltalgia ofis pages panjang papa party pasar malam PD penat pencuri pendapat pengalaman pengorbanan perasaan perempuan persoalan piala piala dunia picnic pilih kasih private puasa public public phone rangkuman raya restoran reunions rumah atok saba sabtu saje-saje sakit salam ramadhan sama SB sebulan sedap sedih segmen selesai semalam sembang seminggu sesak seterika share shift sial sibuk simple site Site Visit Soalan Space speaking subang sukan sungai sungai buloh suprise susah cari syukur tag tahun baru Taman Tanah rata tapak kasut teh tarik teraniaya Terima kasih tgv thomas cup tidak sangka tidur timbal balik tips tmp trouble is a friend tv Tv3 Twilight ucapan Ular update UTM wayang wedding wish world cup WPCM yuna z