Geng-Geng

Saturday, June 4, 2011

Otai dan newbie perlu bersatu

Selamat pagi kawan-kawan. ISh pagi lagi ke ni??? kira pagila kan. Sambil brekfes pagi ni aku dah terjah 2 3 blog. Hebat2 belaka. Hari ni tajuk aku memang kunun-kunun macam gembak tapi sebenar tak ada pape pun. Sebelum tu, aku tertanya-tanya apa cerita Malaysia vs Hong kong semalam? kena cari blog yang update mengenai ini.
sumber : kredit pada akucakaplepas.blogspot.com
Kembali pada tajuk, semalam ada aku join mesyuarat agung suatu kelab sukan dan kebajikan ni. Tak perlu rasanya nak sebutkan nama kelab tu, kalau yang taau tu, taulah, yang tak tau pulak, ambil ianya sebagai pengajaran. Kelab ni dulunya memang aktif tapi ianya berkubur lama. Nak kata meriah, tak juga sebab ramai yang tak dapat nak hadir atau sengaja tak hadir. Itu apa masalah pun aku tak pasti, yang pasti memang yang ada masa tu cuma muka-muka yang biasa ada je. Namun program petang tu berjalan dengan lancarnya. Tapi aku tak tau mungkin ada yang tak puas hati atau sebagainya. 

Apa yang aku nak kongsikan kat sini ialah perasaan kecewa aku terhadap sesetengah pihak ni. Macam dalam status FB aku, " Yang otai cakap bagilah peluang pada yang muda, yang muda pulak cakap bagi pada yang berpengalaman (otai), then sapa yang nak buat? " Nampak tak kalau semua pun berfikiran macam ni, sape je yang akan teruskan perjuangan kelab atau sebagainya. Ada juga yang berseleroh , bila dah otai, cakap "bagilah peluang pada yang muda" , tapi masa muda-muda dulu pun bukannya buat pape" adehh macam-macamlah.

Aku rasa tak perlu nak berfikiran kolot macam tu. Yang penting masing-masing kena take action. Kena main peranan masing-masing. Bagi aku yang otai perlu memainkan peranan yang sangat penting, perlu tunjukkan kepada yang muda satu model yang baik. Perlu kikis satu pemikiran yang aku rasa sangat boleh dibuang iaitu "biarlah dulu masa muda-muda dah buat semua ni, bagilah peluang pada yang muda pulak". Then bila yang muda-muda ni pandai-pandai, marah dan banyak pulak komplennya. Kalau boleh amek bahagian sekali, tunjukkan pada semua pengalaman itu adalah segalanya. Pada yang muda, hormat menghormati paling penting. Tapi perlu diingat, nak orang hormat kita, kita perlu hormat orang dulu. Macam cakap aku sebelum ni, gunakan segala pengalaman yang ada pada otai-otai ni, cuma kalau boleh di upgradekan lagi mengikut keadaan dan masa sekarang ni. Yela bila zaman dah berubah, keadaan juga berubah, cara juga berubah, dah macam kurang sesuai untuk gunakan cara lama.

Ok sampai disini sahaja aku berceloteh. Aku cuma ingin sampaikan apa yang terbuku, jika ada salah tolong betulkan ye, nanti aku akan betulkan. Sama-samalah kita menjalankan tanggungjwab, tak perlu nak membezakan apa apa.

2 comments:

La Majid said...

Ahli muda..idea muda..semangat pun muda..chayok!!

anismelon said...

buat same samae lg bgs..yg lame bimbing yg baru..yg baru terus majukn sesuatu..:)

Labels

1 2 2009 2010 25 3 82 Vads AFF Suzuki ahad airasia AIz AJL 25 akhirnya Ana antara atas Audit AutoCad Ayoub badminton badmood Ballon d'or bapa baru bas bawah belajar Ben Ashaari bengang berbuka beza birthday blog blogger survey bloglist Blogwalking bola Bola sepak Brem Mall bulatan buli busuk Cameron Highland cemburu cerita Chelsea Cikgu contest cukai cuti cuti raya cuti-cuti Daddy dasyat dia dim dim.sekolah dinner diri sendiri Disember drive driving dslr dulu-dulu edit gambar esok every part of me facebook fakta family farisan friend futsal GA gambar gegar blog haji Hannah Montana Hari Ayah Hari ini Hari raya hilang hitea hujan lebat induksi intiview Ipoh Islam isnin jalan-jalan jam jem Jkr jumaat jumie Jusco kalumpang kanak kapal terbang kawan kawan baik kebakaran kejadian kena kenduri Kepong Kereta Kerja keyboard khamis KL komen korban kursus lapar Latihan Layang-layang lelaki lenka lentang lepak letih lipas luahan luahan hati lucu mahal Main makan makan-makan malam Malaysia mangkuk tingkat marah masalah masjid melaka memandu membazir menang menyampah merdeka Messi mexico Miley Cyrus mimpi MissFyda moody MRR2 nasihat nightmare nolstalgia noltalgia ofis pages panjang papa party pasar malam PD penat pencuri pendapat pengalaman pengorbanan perasaan perempuan persoalan piala piala dunia picnic pilih kasih private puasa public public phone rangkuman raya restoran reunions rumah atok saba sabtu saje-saje sakit salam ramadhan sama SB sebulan sedap sedih segmen selesai semalam sembang seminggu sesak seterika share shift sial sibuk simple site Site Visit Soalan Space speaking subang sukan sungai sungai buloh suprise susah cari syukur tag tahun baru Taman Tanah rata tapak kasut teh tarik teraniaya Terima kasih tgv thomas cup tidak sangka tidur timbal balik tips tmp trouble is a friend tv Tv3 Twilight ucapan Ular update UTM wayang wedding wish world cup WPCM yuna z