Geng-Geng

Wednesday, June 1, 2011

10 Spesis baru terhangat

Cerita ni aku dapat dari seorang teman, ni BLOG dia. Memang menarik la cerita dia pasal lipas tu. Ada jugakkan lipas yang boleh lompat-lompatkan. Tak lama meriahlah keluarga lipas sebab dah ada banyak sepesis. Melalui sumber yang teman aku cakap tu, aku godek2 then jumpa top 10 new spesis ni. Aku rasa baik aku kongsikan dengan semua Tapi aku bagi 5 je la kot, selebihnya korang pergi sendiri kat sumbernya. Jom kita tengok2 dulu. Comel-comel mereka ni.
Name:  Caerostris darwini
Common Name:  Darwin's bark spider
Sarang berbentuk bulat terbesar diketahui dalam sains. Sarang ni biasa dijumpai sepanjang aliran air, sungai dan tasek dengan kepanjangan sehingga 25m dan saiz keseluruhan sehingga mencecah 2.82.8m2. Purata kekuatan "silk spun" labah-labah ni mencecah 250MJ/m3 sehingga 520MJ/m3. Ini menjadikan ianya bahan biologikal terkuat pernah di kaji, ianya melebihi 10 kali lebih kuat dari kevlar bersaiz sama dan 2kali lebih kuat dari spider silk yang pernah dijumpai. 
Name:  Mycena luxaeterna
Common Name:  Eternal light mushroom
Yang ni bukan plastik ye. Dijumpai antara yang terakhir di hutan Atlantik dejat Sao Paulo, Brazil. Cendawan ni mengeluarkan cahaya hijau kekuningan 24jam sehari dari "gel-covered stem". Mesti cantikkan ni benda ni bila malam.

 Name:  Tyrannobdella rex
Common Name:  None
Yang ni aku tak pasti apa kebendanya. Sekali ke dua kali ke, tengok memang geli gila tapi jauh dari sudut hati aku kata ianya sangatlah comel. Lintah T-rex ni dijumpai  di dalam "nasal mucous membrane" (sori xreti nk translate, korang boleh search google ye) sorang budak perempuan di Peru. Wah gilalah kan.

Name: Saltoblattella montistabularis
Common Name:  Leaproach
Hah inilah lipas lompat-lompat tu. Comelkan dia. Dia ada kaki yang membolehkan dia melompat-lompat.
Macam cengkerik lak kan.  Lipas ni pun ada mata yang istemewa sesuai dengan keadaan dia yang boleh melompat-lompat.

Name:  Halieutichthys intermedius
Common Name:  The Louisiana Pancake Batfish
Yang aku ingat ikan buntal kena langgar ngan lori rupanya lain. Nama dia pun spesel jugak, ala ala pancake gitu.Ianya dilabel sebagai hideous animal(good way). Bentuk dai flat macam pancake, sebab tu kot nama tu dipilih. Berduri macam ikan duri dan ada mata yang sangat besar.

sumber: ASU.

No comments:

Labels

1 2 2009 2010 25 3 82 Vads AFF Suzuki ahad airasia AIz AJL 25 akhirnya Ana antara atas Audit AutoCad Ayoub badminton badmood Ballon d'or bapa baru bas bawah belajar Ben Ashaari bengang berbuka beza birthday blog blogger survey bloglist Blogwalking bola Bola sepak Brem Mall bulatan buli busuk Cameron Highland cemburu cerita Chelsea Cikgu contest cukai cuti cuti raya cuti-cuti Daddy dasyat dia dim dim.sekolah dinner diri sendiri Disember drive driving dslr dulu-dulu edit gambar esok every part of me facebook fakta family farisan friend futsal GA gambar gegar blog haji Hannah Montana Hari Ayah Hari ini Hari raya hilang hitea hujan lebat induksi intiview Ipoh Islam isnin jalan-jalan jam jem Jkr jumaat jumie Jusco kalumpang kanak kapal terbang kawan kawan baik kebakaran kejadian kena kenduri Kepong Kereta Kerja keyboard khamis KL komen korban kursus lapar Latihan Layang-layang lelaki lenka lentang lepak letih lipas luahan luahan hati lucu mahal Main makan makan-makan malam Malaysia mangkuk tingkat marah masalah masjid melaka memandu membazir menang menyampah merdeka Messi mexico Miley Cyrus mimpi MissFyda moody MRR2 nasihat nightmare nolstalgia noltalgia ofis pages panjang papa party pasar malam PD penat pencuri pendapat pengalaman pengorbanan perasaan perempuan persoalan piala piala dunia picnic pilih kasih private puasa public public phone rangkuman raya restoran reunions rumah atok saba sabtu saje-saje sakit salam ramadhan sama SB sebulan sedap sedih segmen selesai semalam sembang seminggu sesak seterika share shift sial sibuk simple site Site Visit Soalan Space speaking subang sukan sungai sungai buloh suprise susah cari syukur tag tahun baru Taman Tanah rata tapak kasut teh tarik teraniaya Terima kasih tgv thomas cup tidak sangka tidur timbal balik tips tmp trouble is a friend tv Tv3 Twilight ucapan Ular update UTM wayang wedding wish world cup WPCM yuna z