Geng-Geng

Thursday, March 17, 2011

Debat mengenai blog : follow memolow

Salam petang pada semua, alhamdullilah hari ini aku dapat lagi menikmati satu lagi hidangan enak. Sedap betul nasi kukus ayam rempah yang aku beli kat pasar tadi. Korang nak rasa? meh la datang kat area ofis aku ni, setiap selasa dan kamis ada pasar tani, boleh shopping sini.
sumber:carian google

Masa aku berblogwalking dengan tekun dari pagi td, aku ada la terbaca mengenai isu follow memollow. Seronok baca dengan pendapat-pendapat mereka, nak baca, sila lah google ye, keke. Ada yang memang amalkan konsep bila orang follow dia akan terus follow orang tu balik. Dan ada jugak yang tak amalkan, xpalah itu terpulang pada setiap individu, blog masing-masing, cara pun masing-masinglah. Cuma aku harap xdalah yang saling merendah-rendahkan sesiapa. Entri hari ini aku pun tak nak kalah, nak jugak bagi pendapat.
Aku tertarik dengan entri Abg Ben Ashaari, mengenai isu istilah yang digunakan, nak baca sila melawat blog beliau. Tak perlu aku nak ulas panjang2 mengenai isu tu, pandai-pandailah berfikir. Apa yang beliau nasihat sepatutnya diamalkan oleh setiap blogger, so xdalah kes kecik hati or sakit hati ke pape. lagipun nampak sopan sikit, orang baca pun rasa macam seronok. Macam aku, memang aku amalkan untuk follow balik setiap orang yang dah follow blog aku. Kenapa? sila teruskan pembacaan.

Pendapat aku mengenai isu follow memollow, tak salah sebab bila kita follow orang tu balik, xkira dia femes or tidak, baru ke lama, kita akan memberi semangat kepada beliau. Aku dulu-dulu kalo  entri or blog tu xmenarik memang aku xfollow, tapi sekarang aku dah tukar sikit prinsip tu. Kalo blog tu xmenarik, xmengapa, sebab bila kita follow, kita akan bagi dia semangat untuk terus berblog. Aku setuju sangat bila orang kata banyak membaca dan berblogwalking akan tingkatkan kemenarikan blog kita, tapi apa salah bagi sikit semangat. Barulah kita akan sama-sama maju ke depan dan meriahkan dunia blog ni.


ps: hanya pendapat, kalo salah mohon betulkan ye..

15 comments:

apezs shah said...

salam

NIce!!! :)

khairiyah said...

setuju2..saye pon amalkan konsep yg same..bile org follow, saye follow die blk walopon die xsuruh..hihi..kte kene la saling support antara blogger..kan? ^^

belogkiter said...

its true... happen to me...bila orang follow back kita, rasa best sanagt and nak teruskan perjuangan ni,,,, chewahh

padlie said...

bila sy gi mana2 blog, sy akan follow.. dia nak follow sy ke tak, sy x kisah pun..

Lizzie Yasmin said...

4low tuk naikkan semangat penulis blog... jangan 4low saja.. kekadang comment pun boleh naikkan semangat.. terutama comment tentang n3 berkaitan.. bukan comment rambang mcm .. "nice info tq for sharing" , " cool " , or comment yang mmg stock orang tak baca n3 kita pun.. hehehe.. ops sori just opinion..

Dim Benihana said...

@apez
thanks sudi2 la singgah lama skit..

Dim Benihana said...

@khairiyah
blogger la kena sokong sesama sendiri..

Dim Benihana said...

@belogkiter
bestkan rasa macam tu, sy dulu pun macam tu..

Dim Benihana said...

@padlie
sy pun sama,xpernah nak paksa orang follow balik, ikutlah..

Dim Benihana said...

@lizzie Yasmin
thanks singgah ye...sangat hargai pendapat awak tu,

syaEYRA said...

aku kdg2 risau kalau folower makin ramai tapi idea makin kering

b a m b a m ' s said...

bersependapat ngan dim! :P

Terjah jom!: Batu loncatan dalam ber-blogging

cik ayin said...

laen2 org..laen2 pendapat..right..?
keep blogging :)

ummi anum said...

Saya setuju dengan dim...

norzillawatie binti zahidin (che-che) said...

folo u.folo me gak ea

Labels

1 2 2009 2010 25 3 82 Vads AFF Suzuki ahad airasia AIz AJL 25 akhirnya Ana antara atas Audit AutoCad Ayoub badminton badmood Ballon d'or bapa baru bas bawah belajar Ben Ashaari bengang berbuka beza birthday blog blogger survey bloglist Blogwalking bola Bola sepak Brem Mall bulatan buli busuk Cameron Highland cemburu cerita Chelsea Cikgu contest cukai cuti cuti raya cuti-cuti Daddy dasyat dia dim dim.sekolah dinner diri sendiri Disember drive driving dslr dulu-dulu edit gambar esok every part of me facebook fakta family farisan friend futsal GA gambar gegar blog haji Hannah Montana Hari Ayah Hari ini Hari raya hilang hitea hujan lebat induksi intiview Ipoh Islam isnin jalan-jalan jam jem Jkr jumaat jumie Jusco kalumpang kanak kapal terbang kawan kawan baik kebakaran kejadian kena kenduri Kepong Kereta Kerja keyboard khamis KL komen korban kursus lapar Latihan Layang-layang lelaki lenka lentang lepak letih lipas luahan luahan hati lucu mahal Main makan makan-makan malam Malaysia mangkuk tingkat marah masalah masjid melaka memandu membazir menang menyampah merdeka Messi mexico Miley Cyrus mimpi MissFyda moody MRR2 nasihat nightmare nolstalgia noltalgia ofis pages panjang papa party pasar malam PD penat pencuri pendapat pengalaman pengorbanan perasaan perempuan persoalan piala piala dunia picnic pilih kasih private puasa public public phone rangkuman raya restoran reunions rumah atok saba sabtu saje-saje sakit salam ramadhan sama SB sebulan sedap sedih segmen selesai semalam sembang seminggu sesak seterika share shift sial sibuk simple site Site Visit Soalan Space speaking subang sukan sungai sungai buloh suprise susah cari syukur tag tahun baru Taman Tanah rata tapak kasut teh tarik teraniaya Terima kasih tgv thomas cup tidak sangka tidur timbal balik tips tmp trouble is a friend tv Tv3 Twilight ucapan Ular update UTM wayang wedding wish world cup WPCM yuna z