Geng-Geng

Thursday, March 31, 2011

Bengang dengan Otai

Adehh terpaksa buat satu entri untuk menghilangkan kemarahan yang membuak-buak ni. Tapi bukan tujuan untuk merendahkan atau mengaibkan sesiapa, tetapi untuk berkongsi pendapat. Kejadian berlaku petang-petang ni pulak lagi la senang terbakar, semua dah kering.

Ceritannya bermula begini....adalah satu otai ni menegur aku buat satu tugasan yang diberikan oleh bos kami. Aku macam biasa buat mengikut arahan dan susunan yang diberikan kepada aku. Tapi bila otai ni tengok, dia kata aku buat salah, dengan bangga dia cakap dia dh buat benda tu berpuluh-puluh tahun lamanya. Siap cakap pada semua yang ada kat situ, kunun hebat. Tak apa dengan dasar hormat, bukan sebab aku ni jenis buat je apa orang kat n suruh, aku ubah balik kerja aku mengikut apa yang dia kata, mungkin ada kesilapan pada kerja yang bos mintak aku buat. Bila siap semua, aku bagilah pada bos aku, dia ckp nape ubah benda tu, naik malu aku. Untuk mempertahankan diri, aku cakaplah pada bos aku, ni aku ubah atas teguran si otai tadi, katanya sejak azali memang macam tu pun buatnya. Kemudian bos aku pun bagi penerangan kenapa dia mintak aku buat macam tu, aku faham dengan jelasnya. Nasib bos aku ni jenis memahami, katanya kalo dah buat xpala, nant sy tengok balik. Aku dengan bangganya g la ckp pada si otai ni dengan niat untuk membetulkannya. Tapi dia dok sibuk xmo ngaku salah dan kata ni la dia budak sekarang ni, xnk dengar ckp orang lama. Eh haloo sape yang buat silap ni, dia siap ckp aku yang buat salah dan tipu, padahal apa yang dia ckp tadi betul. Bengang betul aku, kenapalah dia xmo terima apa aku ckp padahal apa yang aku ckp betul. Tapi dari apa yang dia ckp, nmpak sgt kunun2 dia dh otai, dia always betul, adehh tulung la ye.

Kejadian kedua yang mula2 aku malas nk kecoh2, tapi jadi macam ni, aku ceritakan jela alang-alang. Si otai yang sorang ni salahkan aku sebab ilangkan fail projek yang aku pinjam 2 3 hari lepas. Padahal aku pinjam untuk tengok maklumat dalam tu n aku gunakan fail di tempat dia, habis je guna aku letakkan di tempat dia. 2 3 hari dia dok ulang soh aku cari. Last skali dia teringat sendiri yang dia sebenarnya yang simpan fail tu. Kan dah malu sendiri. fuhh lega sikit la. 

Maaflah jika entri aku kali ni macam nak malukan orang or pape. Aku just nak kurangkan geram aku je. Boleh??? sekarang ni aku macam dah ok sikit, lega-lega, kesimpulannya, xsemestinya pendapat otai-otai or orang lama-lama2 sentiasa betul, dan bukan jugak sentiasa salah, tapi apa salahnya sekali sekala menerima cadangan dari orang baru, kalo xbetul or salah, boleh dibawak berbincang. Yang baru pulak, jangan pulak membawa sebarang pembaharuan or idea pelik2 sebelum berbincang dengan orang lama. Pengalaman dari orang lama tu sangat penting, sapa la kita kalo bukan sebab adanya orang lama.

8 comments:

y u y u Z u l a i k h a said...

sabaooooo! sabaoooooo ^^

bunga said...

fuffff..lau bunga tak tau la..hehe..kira penyabar gak la awk ni..hehehe..

taoi biasa la..org dah lama keje mestilah ego cikip..xpe la..biarlah dia dengan cara dia..n bila dah tau dia cam tu..pas ni terus jer tanya bos nak cam ner..

cayokkk..

Lizzie Yasmin said...

belagak bagus lar tue.. msti dia dengki dgn u kn.. Adat, tkut diri dia dijatuhkan...

... said...

as salam..
SAYA SUDAH CUNKAN BLOG SAYA ! SILA LA SINGGAH KAWAN KAWAN !

http://fadzli-rt.blogspot.com

dalam homepage ada tips nak kurangkan masa menunggu untuk masuk ke blog yang ringan/berat. jemput baca sebelum saya update entri baru pagi ni~ =)

ops! sory~ iklan.ekeke~
hm..pendapat 'otai'.. sokong kata2 kamu tu.kadang2 diorang merasakan pengalaman diorang tu yang dah tak payah ditegur. sama la mcam kes saya.

yang penting, kita bersabar dulu..ke..sebab umur dia dah lanjut? nak kena pencen?

huhu..

Dim Benihana said...

@bunga
itulah lepas ni terus je ke bos, tp tulah, kekadang kena gak tanya otai2, sebab bos tau nk siap je kejanya...

Dim Benihana said...

@lizzie Yasmin
biasala bila dh lama, ego makin tinggi, ada cara nk tegur macm na diorang ni

Dim Benihana said...

@fadzli

2la dia, kalau aku dh betul, xkiralah dia tu sape, aku semburkan je...

Mizuki said...

uih,, sabar long.. 6ti lama2, along akn terbiasa ngn die,,

"Sabar itu Separuh Dari Iman"

Labels

1 2 2009 2010 25 3 82 Vads AFF Suzuki ahad airasia AIz AJL 25 akhirnya Ana antara atas Audit AutoCad Ayoub badminton badmood Ballon d'or bapa baru bas bawah belajar Ben Ashaari bengang berbuka beza birthday blog blogger survey bloglist Blogwalking bola Bola sepak Brem Mall bulatan buli busuk Cameron Highland cemburu cerita Chelsea Cikgu contest cukai cuti cuti raya cuti-cuti Daddy dasyat dia dim dim.sekolah dinner diri sendiri Disember drive driving dslr dulu-dulu edit gambar esok every part of me facebook fakta family farisan friend futsal GA gambar gegar blog haji Hannah Montana Hari Ayah Hari ini Hari raya hilang hitea hujan lebat induksi intiview Ipoh Islam isnin jalan-jalan jam jem Jkr jumaat jumie Jusco kalumpang kanak kapal terbang kawan kawan baik kebakaran kejadian kena kenduri Kepong Kereta Kerja keyboard khamis KL komen korban kursus lapar Latihan Layang-layang lelaki lenka lentang lepak letih lipas luahan luahan hati lucu mahal Main makan makan-makan malam Malaysia mangkuk tingkat marah masalah masjid melaka memandu membazir menang menyampah merdeka Messi mexico Miley Cyrus mimpi MissFyda moody MRR2 nasihat nightmare nolstalgia noltalgia ofis pages panjang papa party pasar malam PD penat pencuri pendapat pengalaman pengorbanan perasaan perempuan persoalan piala piala dunia picnic pilih kasih private puasa public public phone rangkuman raya restoran reunions rumah atok saba sabtu saje-saje sakit salam ramadhan sama SB sebulan sedap sedih segmen selesai semalam sembang seminggu sesak seterika share shift sial sibuk simple site Site Visit Soalan Space speaking subang sukan sungai sungai buloh suprise susah cari syukur tag tahun baru Taman Tanah rata tapak kasut teh tarik teraniaya Terima kasih tgv thomas cup tidak sangka tidur timbal balik tips tmp trouble is a friend tv Tv3 Twilight ucapan Ular update UTM wayang wedding wish world cup WPCM yuna z