Geng-Geng

Wednesday, February 2, 2011

Dapat interview sudah

Wah tengok tajuk memang gempakkan. Sebenarnya ni je tajuk yang aku dapat pikir malam-malam bute ni. Eh malam lagi ke? dah pagi sebenarnya. Aku bukan apa, dalam awal tahun ni, aku tengok ramai je kawan-kawan aku yang dapat interview untuk jawatan idaman, tak kiralah gomen ke, private ke? janji diorang dapat interview.Tapi yang peliknya aku ni entah bila nak dapat, pelik?? Eh tak dalah, saje je nak buat lawak, mungkin belum rezeki aku tu, kena teruskan usaha dan sentiasa berdoa kepadaNya.
sumber:carian google

Sebut pasal interview, adalah satu kisah ni, bagi aku lawaklah, korang aku tak taulah kan. Ni kisah interview masa aku kerja dengan call center dulu.Keja ni pun direkemen oleh seorang teman, masa tu baru je habis belajar. Masa tu aku memang sangat lemah dan takut untuk berbahasa inggeris. Cehh macam sekarang dah teror je. Interview masa tu ada 4 sesi, tak ingat aku kejadian ni berlaku pada sesi ke berapa. Kalau bab memperkenalkan diri memang laju je sebab dah karang dari awal-awal lagi. Tapi bab-bab soklan lain yang di tanya, memang hancur aku. Yang lawaknya, ada satu jawapan tu, aku dok ulang-ulang je. Pusing sana pusing sini, jawapannya sama just ayat je lain, then tetiba je berenti. Eh lupalak nak gtau, masa aku interview tu, dia buat skali 10 orang. Masa aku berenti tetiba tu, aku tengok semua pun tengah tengok aku. Lagilah aku jadi neves, aku terus cakap " dah abis dah". Semua pun senyum je dengan aku, malu betul rasanya time tu. Start dari itu, interviewer dah tak tanya aku soklan yang susah-susah dah. Akhirnya aku dapat jugak kerja tu, tapi kena speaking. Macam-macam lah aku buat untuk tak mo guna bahasa inggeris tp akhirnya aku boleh juga berbahasa inggeris walaupun still gagap. Wah kemain banyak lagi aku cerita kan.

Ni ada beberapa tips untuk interview, aku amek dari nota seorang teman. Bagus nota ni, so aku kongsikan dengan semua juga. Secara kseimpulannya kunci utama menghadapi interview:
- bersedia
- berpakaian kemas
- jadi diri sendiri
- bersedia dengan kemahiran yang dikehendaki
- kuasai bahasa
- pantas menjawab soklan
- jangan baca skrip


ps: kepada miss Z, gud luck untuk interview nant ye. Same tuk kawan2 yg lain juga..

No comments:

Labels

1 2 2009 2010 25 3 82 Vads AFF Suzuki ahad airasia AIz AJL 25 akhirnya Ana antara atas Audit AutoCad Ayoub badminton badmood Ballon d'or bapa baru bas bawah belajar Ben Ashaari bengang berbuka beza birthday blog blogger survey bloglist Blogwalking bola Bola sepak Brem Mall bulatan buli busuk Cameron Highland cemburu cerita Chelsea Cikgu contest cukai cuti cuti raya cuti-cuti Daddy dasyat dia dim dim.sekolah dinner diri sendiri Disember drive driving dslr dulu-dulu edit gambar esok every part of me facebook fakta family farisan friend futsal GA gambar gegar blog haji Hannah Montana Hari Ayah Hari ini Hari raya hilang hitea hujan lebat induksi intiview Ipoh Islam isnin jalan-jalan jam jem Jkr jumaat jumie Jusco kalumpang kanak kapal terbang kawan kawan baik kebakaran kejadian kena kenduri Kepong Kereta Kerja keyboard khamis KL komen korban kursus lapar Latihan Layang-layang lelaki lenka lentang lepak letih lipas luahan luahan hati lucu mahal Main makan makan-makan malam Malaysia mangkuk tingkat marah masalah masjid melaka memandu membazir menang menyampah merdeka Messi mexico Miley Cyrus mimpi MissFyda moody MRR2 nasihat nightmare nolstalgia noltalgia ofis pages panjang papa party pasar malam PD penat pencuri pendapat pengalaman pengorbanan perasaan perempuan persoalan piala piala dunia picnic pilih kasih private puasa public public phone rangkuman raya restoran reunions rumah atok saba sabtu saje-saje sakit salam ramadhan sama SB sebulan sedap sedih segmen selesai semalam sembang seminggu sesak seterika share shift sial sibuk simple site Site Visit Soalan Space speaking subang sukan sungai sungai buloh suprise susah cari syukur tag tahun baru Taman Tanah rata tapak kasut teh tarik teraniaya Terima kasih tgv thomas cup tidak sangka tidur timbal balik tips tmp trouble is a friend tv Tv3 Twilight ucapan Ular update UTM wayang wedding wish world cup WPCM yuna z