Geng-Geng

Tuesday, February 22, 2011

Yang lama biarlah

Disebabkan beberapa minggu ni aku asyik terdengar dan terjumpa dengan orang yang tak dapat nak melupakan benda-benda yang lepas. Dasyat sebenarnya masalah ni, so terpaksa masa aku g bayar insuran+roadtax keta tadi, aku memikirkan hujah-hujah yang akan aku buat. Aleh-aleh apa pun xdapat. Eh iklan jap, sebut pasal insuran tadi, aku dari awal tahun dah bajet mesti insuran ni kena dalam seribu lebih. Memang menyimpan dan mengjimat dari awal tahun, tadi bila uncle tu kira, tak dekat langsung dengan apa yang aku bajet. Dalam hati memag gembira habis, terus buat payment serta merta. Ingtkan bila gaji nant baru nak topup. Syukur2. Alamak termelalut pulak.

Kembali kepada isu yang aku maksudkan kat atas. Aku sebenarnya sangatlah pelik dengan orang-orang yang memang tak leh nak terima kenyataan. Yang seksa diri sendiri. Ok dan baiklah, aku kecilkan sikit skop, ada 2 orang kawan aku ni, sekarang sudah tidak bertegur sapa. Kalau sorang ada, sorang lagi mesti tak mo join. Aku sendiri pun tak tahu apa masalah disebalik kejadian tu. Apa yang aku nak tekankan disini, kenapa perlu bermasam muka lama-lama. Yang jadi susah bukan korang berdua je, kawan-kawan keliling korang pun susah, kalau nak beriadah or lepak-lepak, kena pilih pulak nak ajak sape? kan pening tu, cubalah fikir2 balik.

Kenapa mesti kita bermasam muka lama-lama? apa kebaikannya. Tak adakan. So demi masa depan yang lebih cerah, apa salahnya kita lupakan buku lama dan mulakan buku baru. Bak kata dari seorang pakar motivasi, (igt2 lupa) untuk mulakan hidup aman, maafkan semua kesalahan orang sebelum masuk tido, InsyaAllah semua akan berjalan lancar. Setakat sikit-sikit tu, xpalah, buang je tepi, bagi peluang kedua kepada sesiapa yang bersalah.

ps: lega sebab dh setel byr insuran & roadtax tahun ni..

2 comments:

A.s.t.i.n.a said...

saya punya 5 mac nanti renew roadtax sobsss blom lga..

Anonymous said...

aiseymen ~ bagus plak mcm entry k0 kali ni ek dim ~ kekeke :) k-tang

Labels

1 2 2009 2010 25 3 82 Vads AFF Suzuki ahad airasia AIz AJL 25 akhirnya Ana antara atas Audit AutoCad Ayoub badminton badmood Ballon d'or bapa baru bas bawah belajar Ben Ashaari bengang berbuka beza birthday blog blogger survey bloglist Blogwalking bola Bola sepak Brem Mall bulatan buli busuk Cameron Highland cemburu cerita Chelsea Cikgu contest cukai cuti cuti raya cuti-cuti Daddy dasyat dia dim dim.sekolah dinner diri sendiri Disember drive driving dslr dulu-dulu edit gambar esok every part of me facebook fakta family farisan friend futsal GA gambar gegar blog haji Hannah Montana Hari Ayah Hari ini Hari raya hilang hitea hujan lebat induksi intiview Ipoh Islam isnin jalan-jalan jam jem Jkr jumaat jumie Jusco kalumpang kanak kapal terbang kawan kawan baik kebakaran kejadian kena kenduri Kepong Kereta Kerja keyboard khamis KL komen korban kursus lapar Latihan Layang-layang lelaki lenka lentang lepak letih lipas luahan luahan hati lucu mahal Main makan makan-makan malam Malaysia mangkuk tingkat marah masalah masjid melaka memandu membazir menang menyampah merdeka Messi mexico Miley Cyrus mimpi MissFyda moody MRR2 nasihat nightmare nolstalgia noltalgia ofis pages panjang papa party pasar malam PD penat pencuri pendapat pengalaman pengorbanan perasaan perempuan persoalan piala piala dunia picnic pilih kasih private puasa public public phone rangkuman raya restoran reunions rumah atok saba sabtu saje-saje sakit salam ramadhan sama SB sebulan sedap sedih segmen selesai semalam sembang seminggu sesak seterika share shift sial sibuk simple site Site Visit Soalan Space speaking subang sukan sungai sungai buloh suprise susah cari syukur tag tahun baru Taman Tanah rata tapak kasut teh tarik teraniaya Terima kasih tgv thomas cup tidak sangka tidur timbal balik tips tmp trouble is a friend tv Tv3 Twilight ucapan Ular update UTM wayang wedding wish world cup WPCM yuna z