Geng-Geng

Friday, February 4, 2011

Tak kenang budi atau sebaliknya

sumber : carian google
Entri bunyi macam tengah marah je kan. Tak ada pape pun jadik sebenarnya. Saje ingin berkongsi pendapat yang tak seberapa ni. Memang aku sedar semua orang pun tak sempurna namun pendapat aku ini hanya pandangan mata aku yang aku nampak. Jika pendapat ini mengundang kemarahan ataupun terguris hati sesiapa, sepuluh jari aku susun memohon kemaafaan. Wah dah macam hari raya pulak kan. Namun aku perlu ingatkan jika ada persamaan atau sebaliknya, ia hanyalah secara kebetulan.ok...Aku sendiri pun tak tahu macam na nak stat ni. Tak pa kita ikuti kisah ni, yang melibatkan 3 watak, si ayah, si ibu dan anaknya si bongsu yang berumur 8 tahun.

Suatu petang si ayah membeli sesuatu kepada si bongsu. Si bongsu tersangat gembira, lalu diapun memberitahu kepada si ibu. Biasalah budak-budak memang selalu mengagungkan apa yang orang beli dan hadiahkan ketika itu. Padahal sebelum-sebelum ini, si ibu pernah juga membelikan sesuatu yang serupa dengannya. Si ayah dan si ibu tidak terasa apa-apa, lalu si ibu mengusik si bongsu. " eleh ibu selalu je belikan tak ada pape pun, ini ayah beli sekali kemain dia heboh dan agungkan"..mereka sekeluarga gelak ketawa.

Beberapa isi tersirat dan tersurat dari kisah tu yang boleh kita pikir-pikirkan....
1. keluarga itu merupakan keluarga bahagia.
2. barang yang di beli oleh si ayah lagi branded dari yang ibu beli.
3. si bongsu sengaja cakap macam tu sebab nak mintak dibelikan lagi benda tu.
4. si ayah jarang belikan so terasa sangat special.
5. umpana budak kecik bila kita hanya mengagungkan kebaikan /pemberian yang dibuat jarang-
   jarang/sikit ataupun pertama kali sedangkan ada yang telah terbukti kebaikan/ pemberiannya..fikir-
   fikirkan
6.Mungkin sebelum ini, si ayah tidak pernah membelikan apa-apa, so bila ada perubahan, perlu ada
   galakan untuk dia teruskan.

ps :sori ye kalau-kalau tajuk entri tak berkaitan.

3 comments:

Miss Ran said...

agkla..tjuk tak kene..hehe tp msj smpai

black butterfly said...

klo dipkirkan ade btul gak..^_*

BRO_MONDAY said...

salam bro dim ('',) naice entry..ai laik it...mesej yam positive...
yu dah kena tag...kasi klik ok...

http://bromondayslife.blogspot.com/2011/02/segmen-senyum-x-nampak-gigi.html

Labels

1 2 2009 2010 25 3 82 Vads AFF Suzuki ahad airasia AIz AJL 25 akhirnya Ana antara atas Audit AutoCad Ayoub badminton badmood Ballon d'or bapa baru bas bawah belajar Ben Ashaari bengang berbuka beza birthday blog blogger survey bloglist Blogwalking bola Bola sepak Brem Mall bulatan buli busuk Cameron Highland cemburu cerita Chelsea Cikgu contest cukai cuti cuti raya cuti-cuti Daddy dasyat dia dim dim.sekolah dinner diri sendiri Disember drive driving dslr dulu-dulu edit gambar esok every part of me facebook fakta family farisan friend futsal GA gambar gegar blog haji Hannah Montana Hari Ayah Hari ini Hari raya hilang hitea hujan lebat induksi intiview Ipoh Islam isnin jalan-jalan jam jem Jkr jumaat jumie Jusco kalumpang kanak kapal terbang kawan kawan baik kebakaran kejadian kena kenduri Kepong Kereta Kerja keyboard khamis KL komen korban kursus lapar Latihan Layang-layang lelaki lenka lentang lepak letih lipas luahan luahan hati lucu mahal Main makan makan-makan malam Malaysia mangkuk tingkat marah masalah masjid melaka memandu membazir menang menyampah merdeka Messi mexico Miley Cyrus mimpi MissFyda moody MRR2 nasihat nightmare nolstalgia noltalgia ofis pages panjang papa party pasar malam PD penat pencuri pendapat pengalaman pengorbanan perasaan perempuan persoalan piala piala dunia picnic pilih kasih private puasa public public phone rangkuman raya restoran reunions rumah atok saba sabtu saje-saje sakit salam ramadhan sama SB sebulan sedap sedih segmen selesai semalam sembang seminggu sesak seterika share shift sial sibuk simple site Site Visit Soalan Space speaking subang sukan sungai sungai buloh suprise susah cari syukur tag tahun baru Taman Tanah rata tapak kasut teh tarik teraniaya Terima kasih tgv thomas cup tidak sangka tidur timbal balik tips tmp trouble is a friend tv Tv3 Twilight ucapan Ular update UTM wayang wedding wish world cup WPCM yuna z