Geng-Geng

Tuesday, February 22, 2011

Terharu tengok

Entri kali ini kita terus direct ke tajuk. Ianya sebenarnya berkenaan hati jugak. 2 3 minggu lepas, adalah sorang kenalan baca blog ni, dia kata blog aku sekarang ni entri semua nak emo2. Aku tak perasan lak. Betul ke? alamak thanks untuk komen tu, aku akan pelbagaikan lagi, sabar ye. Sebenarnya semua tu datang masa aku tengah drive, dari dok marah-marah, baik aku fikirkan soal hati. wah ayat tak boleh blah.

Kembali kepada tajuk, semalam masa aku tengah lepak2, aku tengok berita. Semua kisah orang lulus STPM. Dasyatlah diorang tu. Seronok je jadi diorang tu. Boleh banggakan ibubapa. Ada seorang pakcik tu, bila di interview sampai menangis ceritakan mengenai anaknya. Macam-macam dugaan dah beliau alami. Aku yang hati keras ni pun terharu. Berair la kejap mata. Perasaan gembira dan bangga sampai menitiskan air mata tu memang sangat berharga, terutama yang menangis kegembiraan tu datang dari ibubapa. Jasa dan pengorbanan ibubapa memang tak da tolok bandingnya, sampai bila-bila pun kita tak akan dapat balas jasanya. Ini antara salah satu cara kita nak balas jasa diorang, gembirakan diorang. Bila diorang gembira, InsyaAllah gembiralah hidup kita. Biar diorang rasa bangga sebab ada anak macam kita.

Sesungguh kunci kebahgiaan tu datangnya dari rumah. Biarlah seburuk, sekejam dan se apa lagi ibubapa kita, dia tetap ibu dan ayah kita. Sedikit nasihat kepada anak-anak muda sekarang yang masih belajar, belajar bersungguh-sungguh, lupakan segala keseronokan sementara, bercinta tu jauhkan, jangan buang masa, sesungguhnya kejayaan anda tu akan membahgiakan ibubapa anda, tak kira apa jenis kejayaan sekalipun. Kepada yang sudah di alam pekerjaan, hargai masa dan berbaktilah kepada ibubapa, sesungguhnya kejayaan anda semua berasal dari jasa dan ketekunan mereka.

ps: maaf jika terlebih emosi....jika tersalah mohon maaf

4 comments:

A.s.t.i.n.a said...

luahan emosi itu berbeza.. hargailah tiap luahan kerana ia dari hati... bukan senang tau.. kan kan DIm..

Dim Benihana said...

@Astina - betul tu astina, luahan dari hati sendiri memang sgt2 berharga..

Redbloodsnow said...

kunci kebahgiaan tu datangnya dari rumah <<--- tol tuh dim. setuju aku dgn kata² ko nih :)

Dim Benihana said...

@Redbloodsnow: tq2, sementara kita mampu, hargai setiap masa dan apa yg kita ada

Labels

1 2 2009 2010 25 3 82 Vads AFF Suzuki ahad airasia AIz AJL 25 akhirnya Ana antara atas Audit AutoCad Ayoub badminton badmood Ballon d'or bapa baru bas bawah belajar Ben Ashaari bengang berbuka beza birthday blog blogger survey bloglist Blogwalking bola Bola sepak Brem Mall bulatan buli busuk Cameron Highland cemburu cerita Chelsea Cikgu contest cukai cuti cuti raya cuti-cuti Daddy dasyat dia dim dim.sekolah dinner diri sendiri Disember drive driving dslr dulu-dulu edit gambar esok every part of me facebook fakta family farisan friend futsal GA gambar gegar blog haji Hannah Montana Hari Ayah Hari ini Hari raya hilang hitea hujan lebat induksi intiview Ipoh Islam isnin jalan-jalan jam jem Jkr jumaat jumie Jusco kalumpang kanak kapal terbang kawan kawan baik kebakaran kejadian kena kenduri Kepong Kereta Kerja keyboard khamis KL komen korban kursus lapar Latihan Layang-layang lelaki lenka lentang lepak letih lipas luahan luahan hati lucu mahal Main makan makan-makan malam Malaysia mangkuk tingkat marah masalah masjid melaka memandu membazir menang menyampah merdeka Messi mexico Miley Cyrus mimpi MissFyda moody MRR2 nasihat nightmare nolstalgia noltalgia ofis pages panjang papa party pasar malam PD penat pencuri pendapat pengalaman pengorbanan perasaan perempuan persoalan piala piala dunia picnic pilih kasih private puasa public public phone rangkuman raya restoran reunions rumah atok saba sabtu saje-saje sakit salam ramadhan sama SB sebulan sedap sedih segmen selesai semalam sembang seminggu sesak seterika share shift sial sibuk simple site Site Visit Soalan Space speaking subang sukan sungai sungai buloh suprise susah cari syukur tag tahun baru Taman Tanah rata tapak kasut teh tarik teraniaya Terima kasih tgv thomas cup tidak sangka tidur timbal balik tips tmp trouble is a friend tv Tv3 Twilight ucapan Ular update UTM wayang wedding wish world cup WPCM yuna z