Geng-Geng

Tuesday, February 8, 2011

Pemikiran kecik terhadap sukan

Tiba-tiba petang yang agak mengantuk ni aku teringat zaman aku kecik-kecik dulu. Macam-macam yang aku fikirkan mengarut, kelakar dan sebagainya. Terus aku mengadap pc dan bukak blog. Aku memang kalu tiba-tiba terpikir sesuatu, terus mengadap. Boleh aku kongsikan bersama.Antara yang aku selalu fikirkan ialah mengenai sukan. Cuba korang semua fikir-fikirkan, semua sukan memang tak ada yang logik. Semua sebenarnya sama macam yang orang gila main. Asyik-asyik buat benda yang sama.
sumber : google

Kalau kita tengok bola sepak, 22 orang akan merebut bola sebiji bola kecik. Sanggup berpenat lelah untuk dapatkan bola tu. Ada setengah tu sampai injured dan patah kaki sebab sebiji bola. Squash pulak, pukul bola kat dinding. Tak ke tu permainan orang gila, main dengan dinding pulak. Kalau lumba kereta or motor, bawak laju2 pusing satu pusingan. Adehh keja gila namanya. Golf pulak, pukul bola jauh2 then kejar balik, takpun pukul masuk lubang, then amek balik. Banyak lagi sebenarnya sukan yang pelik-pelik kalau kita fikir betul-betul.
Adehh itulah pemikiran waktu kecik-kecik dulu. Selalu aku lontarkan bila bersembang. Tapi aku bukan tak suka bersukan, aku amat meminati sukan. Dulu masa aku sekolah form 4, aku paling aktif. Bola baling, bola tampar, olahraga dan bola sepak. Semua pun aku nak main. Memang semua pun aku wakil sekolah kecuali bola sepak. Maybe kurang hebat kot, kalau tak sekarang aku dah main sama-sama ngan safee saleh, tak pun dengan messi.

4 comments:

BRO_MONDAY said...

bro dim : koh koh koh tu masa kecik lah kan??? skam dah x lah kan??? adehhh~ apa² pun, bersukan menyihatkan badan...ai slalo main futsal ngan bekminten...takraw pulak dah dekat setahun x main...

p/s : Sila lah BW ye...tengkiu...
1. New Entry "1st GA from Dmanja Penawar"
2. New Entry "# Y.E.S dapat PC baru !!! #"

A.s.t.i.n.a said...

saya kecik2 dulu tak main permainan ni..

a) galah panjang..
modus operandinya.. kena ada tiang dan tangan mesti panjang..

b) batu seremban..

batu dilambung2 takleh jatuh..

c) polis entry..

polis kejar pencuri.. pencuri kena sentuh harus duduk.. *motiffff*

d) sembunyi2..
kira sampai 10 dan bersembunyilah..

e) main hantu..
sapa muka yg menakutkan jadi antu.. tapi tak tau apa tugas antu tu..

dan byk lagi... nanti Bro Senim sambum..

LiNdA ZaiN said...

nice....hehe...

BRO_MONDAY said...

miss ASTINA : ai jugop ke yam kene sambum??? adehhh~ ok²...lagi permainan masa kecik dulu yam kite pikir x masok akak adalah :

*pijak kasot!!!
-caranye kite kawan² kene pegam tangan masim² pastu wat bulatan...lepas tangan, undur selangkah, ok kawan 1 akan mulakan lompat sambil pijak kasut kawan sebelah nye! kawan 2 tu kena lah elak jangan bagi kene...kalo kene pijak, sila kuar segera, yam lelain tu sambum lah sampai tinggal fainelis 2 oram...yam menam itu jaguh...lansum x kotor kasut skolah...ni main masa skolah rendah waktu rehat! balik skolah kene tiau ngan ma, kasut kotor!!!

p/s : Sila lah BW ye...tengkiu...
1. New Entry "1st GA from Dmanja Penawar"
2. New Entry "# Y.E.S dapat PC baru !!! #"

Labels

1 2 2009 2010 25 3 82 Vads AFF Suzuki ahad airasia AIz AJL 25 akhirnya Ana antara atas Audit AutoCad Ayoub badminton badmood Ballon d'or bapa baru bas bawah belajar Ben Ashaari bengang berbuka beza birthday blog blogger survey bloglist Blogwalking bola Bola sepak Brem Mall bulatan buli busuk Cameron Highland cemburu cerita Chelsea Cikgu contest cukai cuti cuti raya cuti-cuti Daddy dasyat dia dim dim.sekolah dinner diri sendiri Disember drive driving dslr dulu-dulu edit gambar esok every part of me facebook fakta family farisan friend futsal GA gambar gegar blog haji Hannah Montana Hari Ayah Hari ini Hari raya hilang hitea hujan lebat induksi intiview Ipoh Islam isnin jalan-jalan jam jem Jkr jumaat jumie Jusco kalumpang kanak kapal terbang kawan kawan baik kebakaran kejadian kena kenduri Kepong Kereta Kerja keyboard khamis KL komen korban kursus lapar Latihan Layang-layang lelaki lenka lentang lepak letih lipas luahan luahan hati lucu mahal Main makan makan-makan malam Malaysia mangkuk tingkat marah masalah masjid melaka memandu membazir menang menyampah merdeka Messi mexico Miley Cyrus mimpi MissFyda moody MRR2 nasihat nightmare nolstalgia noltalgia ofis pages panjang papa party pasar malam PD penat pencuri pendapat pengalaman pengorbanan perasaan perempuan persoalan piala piala dunia picnic pilih kasih private puasa public public phone rangkuman raya restoran reunions rumah atok saba sabtu saje-saje sakit salam ramadhan sama SB sebulan sedap sedih segmen selesai semalam sembang seminggu sesak seterika share shift sial sibuk simple site Site Visit Soalan Space speaking subang sukan sungai sungai buloh suprise susah cari syukur tag tahun baru Taman Tanah rata tapak kasut teh tarik teraniaya Terima kasih tgv thomas cup tidak sangka tidur timbal balik tips tmp trouble is a friend tv Tv3 Twilight ucapan Ular update UTM wayang wedding wish world cup WPCM yuna z