Geng-Geng

Friday, February 11, 2011

Hantu zaman kecik dulu

Dulu masa zaman kecik-kecik dan muda-muda dulu, selalu je kita dengar mengenai kisah hantu. Aku dulu duduk kat kampung dengan atuk, memang banyak yang aku dengar. Sampaikan nak ke kedai pun jadi takut, kalau mengaji tu memang berlari la kalau balik.

Dulu masa kecik-kecik aku paling takut bila dengar waktu tu ada hantu tengah mengganas. Hantu ni lebih kurang macam vampire, suka hisap darah dan keluar waktu malam. Aku dengar dia tengah mengganas di suatu tempt yang jauh dari ipoh (masa tu aku tinggal di ipoh). Memang masa tu menjadi satu topic hangat kalau bersembang. Semua pun berharap untuk dia tak datang ke Ipoh. Macam-macam la aku dengar, dia ni menyerupai lelaki dan selalu ikut orang jalan kaki. Memang kalu tengok xperasan pun yang dia sebenarnya adalah hantu. Dia akan serang dengan tiba-tiba.
sumber : carian google
Then satu hari tu, aku dengar dia dah datang untuk mengganas di Ipoh tempat aku tinggal tu. Punyalah kecut perut untuk keluar malam. Setiap kali balik dari tusyen or mengaji, mesti jalan laju-laju sambil beberapa kali tengok belakang. Sepanjang perjalanan tu jantung ni berdegup kencang. Start pada hari itu, memang tak suka keluar waktu malam. Kalau waktu tido, selalu tengok keliling dulu, takut dia datang serang.

Hari-hari berlalu macam tu sehinggakan aku dengar, hantu tu dia dah mula keluar waktu siang. Kalau sorang-sorang memang tak berani, even nak g ke dapur pun jadi takut. Macam-macam difikirkan waktu tu. Teruk betulkan aku ni. Dulu masa duduk kg, bukan macam sekarang ni, dulu rumah jauh-jauh, kalau sebelah malam, memang sunyi dan gelap. 2 memang menjadi antara salah satu sebab aku jadi sikit penakut. Tapi itu cerita dulu-dulu, sekarang dah ok skit. 

Apa yang aku nka tekankan, pemikiran budak-budak sebenarnya senang dipengaruhi. Bak kata pepatah, melentur buluh biarlah dari rebungnya. Baik yang kita ceritakan pada dia, baiklah jadinya dan begitu juga sebaliknya.

17 comments:

A.s.t.i.n.a said...

CONTOH HANTU TU SGT ADORABLE.. HUAHUAHUA...

DULUA DE CETE HANTU POMPUAN BERTUDUNG LABUH KAI KANCIL MERAH.. RIUH AT ONE TIME.. TAH PAPE..

BRO_MONDAY said...

bro dim : sampai skam ai takut ngan hantu...ntah pape ah kan? dah besar pun penakut lagi...adehhh!

p/s : Sila lah BW ye...tengkiu...
1. New Entry "1st-GiVeaWaY ConTesT From PembaWa WacaNa"
2. New Entry "* Karnival WOW Putrajaya *"
3.New Entry "* Fes Taim ai menam GA!!! *"

cik3zza said...

kecik2 dlu bkn setakat hantu je mak2 takutkan kt ank2.. kaplamyanga pun de gak.. de pulak ckp..'haa... kuarla rmh tetengahari. nnt kaplamyanga potong rmput tpi jln tu culik masuk dlm van potong kepala baru tau..' tp masa tu pecaya jela. takut wehhhh..

tp kalau ckp cmtu kt bdk2 skrg, xde diorg nk tkut. lg mcm2 soalan dorg tnye blik de la. last2 diam je xblh nk jwb..

man yusoef said...

tau takpe..time kecik2 selalu disogokkan dgn cerita seram, hantu yg pelik2...dah tu percaya plak tu..cet..haha

Wan Gerrard said...

hmmm ni cuma mainan perasaan je nt, :P

Kentut adalah saat paling melegakan

Afzainizam said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Salam Persahabatan kami datang ziarah blog anda
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

bila ko citerrr pasal hantu ni teringat plak lagu P Ramlie

Aci aci buka pintu
Nana Balik hai pukul satu
Jangan takut burung hantu
Nana bawa tongkat semambu

Nana nana lekas pulang
Aci takut tinggal seorang
Belakang rumah ada jembalang
Mata sepet hidungnya belang

Aci aci jangan takut
Nana ada hai parang kontot
Hantu Syaitan semua kecut
Nampak parang gerenti cabut

Kalau nana bilang begitu
Baru senang rasa hatiku
Kalau datang syaitan dan hantu
Aci pukul dengan penyapu

Afzainizam said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Selamat Tahun Baru Dengan Azam Baru
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara
Sebuah persahabatan....
Terima kasih
kembara ziarah maya”

uihhhhhh hantu pucong ade hantu pontianak ade.... hantu gigi aderrr.... tapi itewww dulu lahhhh....

Dim Benihana said...

@Astina - alamak hatu pakai tudug labuh? haha dasat2

Dim Benihana said...

@Bro_monday - dah besar pu still takut ke??? xpa2 lumrah hidup

Dim Benihana said...

@cik3zza - alamak yg mcm tu pun ada ke??

Dim Benihana said...

@man yusoef - kecik2 memang senang percaya, pemikiran tulus lagi

Dim Benihana said...

@ wan Gerrard - biasala tu, sbb tu best kekadag kalau layan perasaan tu

Dim Benihana said...

@afzainizam - 2 la, P Ramlee memag kreatif,

BzzKarat™ said...

aku igt agi time umur 5 thn. takut ngat gi bilik air. takut antu kuar dari lubang nuh. kalau gi, baca surah duha byk kali. aku pon tak tau kenapa. sbb time tuh hafal surah tuh jer. hahaha!

Dim Benihana said...

@BzzKarat - tulah aku pun ada fikir mcm tu, tambah2 lak kalau tgh malam..keke

Redbloodsnow said...

klo zie lak...zie takut kat hantu badut time kecik2 dulu. nape entah..hahah

Dim Benihana said...

@Redbloodsnow - hantu badut? takut ke, bukan lawak ke...keke

Labels

1 2 2009 2010 25 3 82 Vads AFF Suzuki ahad airasia AIz AJL 25 akhirnya Ana antara atas Audit AutoCad Ayoub badminton badmood Ballon d'or bapa baru bas bawah belajar Ben Ashaari bengang berbuka beza birthday blog blogger survey bloglist Blogwalking bola Bola sepak Brem Mall bulatan buli busuk Cameron Highland cemburu cerita Chelsea Cikgu contest cukai cuti cuti raya cuti-cuti Daddy dasyat dia dim dim.sekolah dinner diri sendiri Disember drive driving dslr dulu-dulu edit gambar esok every part of me facebook fakta family farisan friend futsal GA gambar gegar blog haji Hannah Montana Hari Ayah Hari ini Hari raya hilang hitea hujan lebat induksi intiview Ipoh Islam isnin jalan-jalan jam jem Jkr jumaat jumie Jusco kalumpang kanak kapal terbang kawan kawan baik kebakaran kejadian kena kenduri Kepong Kereta Kerja keyboard khamis KL komen korban kursus lapar Latihan Layang-layang lelaki lenka lentang lepak letih lipas luahan luahan hati lucu mahal Main makan makan-makan malam Malaysia mangkuk tingkat marah masalah masjid melaka memandu membazir menang menyampah merdeka Messi mexico Miley Cyrus mimpi MissFyda moody MRR2 nasihat nightmare nolstalgia noltalgia ofis pages panjang papa party pasar malam PD penat pencuri pendapat pengalaman pengorbanan perasaan perempuan persoalan piala piala dunia picnic pilih kasih private puasa public public phone rangkuman raya restoran reunions rumah atok saba sabtu saje-saje sakit salam ramadhan sama SB sebulan sedap sedih segmen selesai semalam sembang seminggu sesak seterika share shift sial sibuk simple site Site Visit Soalan Space speaking subang sukan sungai sungai buloh suprise susah cari syukur tag tahun baru Taman Tanah rata tapak kasut teh tarik teraniaya Terima kasih tgv thomas cup tidak sangka tidur timbal balik tips tmp trouble is a friend tv Tv3 Twilight ucapan Ular update UTM wayang wedding wish world cup WPCM yuna z